PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Magazín

V Praze si každý přijde na své

19.05.2020
Stověžatá Praha, srdce Evropy, matka měst, střecha Evropy... krásné hlavní město republiky přitahuje svojí architekturou a událostmi. Léto je za rohem, teploty stoupají, den se prodlužuje a všichni rádi trávíme víc času venku. Proč tedy nezačít prohlídkou překrásných zahrad, kterých je v Praze k vidění celá řada.
Foto: TTstudio / Shutterstock.com
Vrbotovská zahrada patří k nejnádhernější barokním zahradám v Čechách, ale i v celé Evropě, tedy možná na světě. Vybudovat si ji nechal hrabě Jan Josef z Vrby a dodnes slouží jako klidná oáza uprostřed historické části města.

Najdete ji tak trochu ukrytou na kopci Petřín. Je z ní skvostný výhled na město, nedaleký Pražský hrad a chrám sv. Mikuláše na Malé Straně. Zahrada se skládá z několika teras a zdobí ji řada soch od Matyáše Brauna. A když už budete na Petříně, nezapomeňte si vyjít rozhlednu, odkud je báječný výhled na město.

Zahrady Pražského hradu jsou z větší části přístupné veřejnosti, ze sedmi se můžete pokochat pěti z nich. Největší se říká Královská zahrada a najdete ji cestou z Prašného mostu. Uvnitř je letohrádek Belvedér a Lví dvůr, kde se za vlády Rudolfa II. opravdu chovali lvi. Zahrada je plná renesančních a barokních prvků a najdete v ní stoleté stromy a rostliny přivezené z cizích krajin.

Ze zahrady vede úžasná procházka směrem k Pražskému hradu, který je podle Guinessovy knihy rekordů největším hradem na světě. Jeho výstavba započala v 9. století na pokyn knížete Bořivoje, ale jeho rozvíjení probíhalo vydatně až do 14. století, aby prošel úpravami na začátku minulého století. Jeho neustálé udržování je však nekonečné. V komplexu hradu se tyčí mocná katedrála sv. Víta, starý královský palác, bazilika sv. Jiří, Rožmberský palác a za prohlídku stojí také malebaná Zlatá ulička.

Trojský zámek je ztělesněním barokní krásy, z centra si musíte trochu poodjet, ale malý výlet do pražské Tróji vás nezklame. Zámeček je zdobený tematickými freskami a po dvojramenném schodišti se ze zámku dostanete do francouzského parku, jenž je perfektně udržovaný.

Hned opodál je pražská Zoo, které rozhodně stojí za návštěvu, stejně tak i Botanická zahrada, která od tu také není daleko. Ta se rozkládá na ploše víc než 30 hektarů a kromě ploch s expozicemi a historické vinice sv. Kláry můžete načerpat energii v meditační Japonské zahradě nebo si prohlédnout naprosto unikátní 130 metrů dlouhý tropický skleník, jenž dostal název Fata Morgana.

Navíc od Zoo jezdí pravidelně pražská paroplavební společnost až do centra města, takže si můžete prohlédnout metropoli z vodní hladiny řeky Vltavy.

Praha je město neuvěřitelné bohaté architektury, ale také kultury a zábavy, a proto je vždy na výběr z mnoha aktivit a událostí. Spousty lidí se každoročně sjíždní na elektronický hudební festival Magnetic, který se vloni mimořádně vydařil. Stejně tak i evropský poker turnaj PokerStars, jenž se každoročně koná v Grand Ball Room v hotelu Hilton. Na pražském výstavišti plánuje v srpnu vystoupit nejslavnější house DJ Carl Cox v rámci Pure Open Air. Na léto se určitě těší milovníci klasické hudby a výběr je opravdu nepřeberný. Oblíbené jsou hlavně starobylé kostely, ve kterých je vynikající akustika.


Program na večer pak slibuje pražské Planetárium a hvězdárny. Planetárium, které patří k největším na světě, najdete v Královské oboře, která je sama o sobě úchvatná a stojí za procházku. Kromě vzdělávacích programů nabízí program Planetária zajímavé pořady pro dospělé i starší občany. Kdo ještě nebyl ve Štefánikově hvězdárně na Petříně, musí to brzy napravit. Díky masivním dalekohledům můžete obdivovat kouzlo noční i denní oblohy za výkladu zkušených astronomů. Aktuálně je pro návštěvníky otevřená nová expozice meteoritů.

Ti, co se rádi učí novým věcem a dozví se zajímavé informace, jsou určené naučné stezky. Mnoho zajímavých pražských míst je propojeno právě v rámci naučných stezek a cíleně se dozvíte řadu věcí z oblasti sportu, geologie, ekologie nebo ochrany přírody.

Až si tedy budete plánovat víkendové nebo prázdninové aktivity, nezapomeňte se vrátit na stránky PrahaDnes, kde se dozvíte o aktuálních akcích, festivalech, výstavách a získáte tipy na zajímavé výlety.


Autor: ML
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Magazín

Lámete si hlavu s tím, kde najít opravdu poctivé bydlení v Praze?

Nejspíše vám nemusím představovat současnou bytovou situaci v hlavním městě. Do Prahy se zkrátka stěhuje stále více lidí, kteří shánějí pohodlné bydlení. Poptávka však značně převyšuje aktuální nabídku, takže je to celkem boj. Dá se vůbec ještě ...

5 největších mýtů o certifikátech ISO pro firmy

Zlepšení podnikání a vlastní společnosti má mnoho podob. Jednou z možností je získání jednoho z certifikátů, které ověří zákazníkům vaši kvalitu, zele ...

Hledáte spolehlivého a levného dodavatele zlata?

Nejlevnějšího prodejce zlata v ČR najdete na adrese zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v budově Obecního domu. Ale pozor, prodejna je ve druhém patře! ...

Půjčka pro živnostníky nabídne všem široké možnosti

Potřebujete malou finanční injekci pro své podnikání? Pokud banka odmítne, je tu ještě nebankovní cesta, která je velmi jednoduchá a rychlá. Nabídne t ...

Chcete podnikat v Praze? Nezapomeňte na reprezentativní kancelář

Hledáte vhodné kancelářské prostory? Pro spoustu společností a potažmo i jejich majitele představuje výběr kancelářského zázemí nemalou výzvu. V souča ...





Pátek 19.4.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes