PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Ekonomika, podnikání

Stát plánuje zaplatit za podnikatele polovinu nájmů

12.05.2020
Podnikatelé mají v současnosti možnost neplatit nájem v prostorách, kde běžně vykonávají podnikatelskou činnost (ať už ji mohou vykonávat jen omezeně nebo vůbec). Původně se plánovalo, že odložený nájem budou muset doplatit do konce roku, ale plán se ukázal v mnoha případech jako nerealizovatelný. Stát sice ručit za nájem nejdříve nechtěl, ale po velkém tlaku pronajímatelů vláda ustoupila. Stát pravděpodobně zaplatí polovinu nájmu za postižené podnikatele. Kdo doplatí zbytek? A vystačí na doplacení nájmu třeba jen půjčka bez doložení příjmů?
Ilustrační snímek | Foto: al clark / Shutterstock.com
20 ku 30, takový je plán
Podle prvního zveřejněného návrhu to vypadá tak, že stát zaplatí za podnikatele postižené v souvislosti s koronavirem 50 % nájemného. A dalších padesát procent se rozdělí v poměru 20:30, kdy 20 procent doplatí podnikatel, na 30 procentech nájmů se budou podílet samotní pronajímatelé (majitelé nemovitosti).

V tomto případě se jedná zejména o opatření na podporu nájemného v soukromých objektech, protože většina měst odpouští nájem po dobu trvání nouzových opatření. Například město Praha nedávno schválilo, že do konce roku odpustí restauracím nájem za zahrádky. Proto se není čemu divit, že pivovary i podnikatelé nebo vedení měst a obcí vyzývají Čechy, aby podpořili otevírání restauračních zahrádek.

Od 1. dubna do 30. června
Program plateb poloviny nájmu podnikatelům postiženým koronakrizí bude na tři měsíce, a to od 1. dubna do 30. června 2020. Konkrétní parametry se právě teď připravují, zveřejněny by měly být do 13. května. Podle vlády bude podmínkou získání příspěvku státu dohoda s majitelem na snížení nájmu o 30 procent (dodatek ke smlouvě). Využít programu budou moci všichni, kdo byli kvůli vládním opatřením zcela uzavřeni, ale i ti, kdo prodávali přes výdejní okénko nebo přes e-shop.

Jak se bude podávat žádost o podporu nájmů?
Program má vypracovat ministr průmyslu a obchodu (a zároveň vicepremiér) Karel Havlíček, je proto pravděpodobné, že se žádosti budou vyřizovat na stránkách jeho ministerstva (stejně jako například ošetřovné pro OSVČ nebo pro malé společnosti s ručením omezeným).

Součástí žádosti bude nájemní smlouva, dále výše zmíněný dodatek ke smlouvě, ve kterém se pronajímatel zaváže ke slevě 30 procent z původního nájemného. Žadatel bude muset také prokázat (například výpisem z účtu), v jaké výši platil nájemné před koronavirovou krizí.

Původně se plánovala třetina
Původní plán podpory nájemného byl jen na třetinu výše nájmů. To by stát přišlo na cirka 3 miliardy korun. Podpora ve výši jedné poloviny bude ve výsledku o miliardu a půl dražší. Nejprve se mělo platit již za březen, lépe řečeno od 12. března, ale nakonec se přistoupilo k dubnovému startu programu.

"Platit bude program od 1. dubna, ale zase jsme ho prodloužili až do 30. června, i když se třeba ty prodejny otevřou už na konci května, a to z toho důvodu, aby se to dobře počítalo, aby to bylo přehledné, aby to bylo jasné," prohlásil na tiskové konferenci vlády Havlíček. Týkat se tato pomoc bude cirka 150 - 200 tisíc podnikatelů.

Program podpory nájmů by měl pomoci zachránit pracovní místa, živnostníky a samotné malé firmy
Podle Vladimíra Veleby z poradenské společnosti BDO by měl mít program sílu pomoci zachránit pracovní místa, živnostníky a samotné malé firmy. Jen podle Veleby přichází zbytečně pozdě. "Pokud se toto opatření podaří rychle prosadit, významně pomůže nejen podnikatelům podnikajícím v pronajatých nemovitostech, ale také majitelům pronajímaných nemovitostí, kteří nejsou schopni pokrýt výpadek z nájemného ze svých rezerv, a byli tak nuceni přenést nezaplacené nájmy na financující ústavy," řekl.

Možná i tak se budou muset provozovatelé dočasně zavřených podniků obrátit pro další finanční pomoc. Nedosáhnou-li na podporu v podobě COVID I - III, možná nezbude nic jiného, než vybrat některou z běžně komerčně nabízených půjček.

V tomto případě je podmínkou úspěchu pečlivé srovnání půjček online a výběr té, která s sebou nese co nejnižší možné náklady navíc, zároveň rozumné podmínky pro případné odložení splátek. Maximální výše smluvního úroku po prodlení se splácením naštěstí již byla omezena zákonem, a to i v případě půjček pro OSVČ.
Autor: ML
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Ekonomika, podnikání

Smartwings zahájí pravidelné letecké spojení mezi Prahou a tureckým Izmirem

Letecká společnost Smartwings představuje pátou novinku v rámci rozšiřování své sítě destinací pro léto 2024. Od 30. května 2024 zahájí společnost pravidelné letecké spojení mezi Prahou a tureckým Izmirem, třetím největším tureckým městem ležícím na ...

Výplaty věřitelů zkrachovalé Sberbank CZ začnou v březnu

V březnu začne vyplácení více než 15 300 věřitelů Sberbank CZ. V částečném rozvrhu dostanou 95 % svých pohledávek. ...

Pojišťovny lidem loni vyplatily 10 miliard za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí

Téměř deset miliard korun - tolik loni vyplatily pojišťovny lidem. Pojistné plnění se nejčastěji vztahovalo na úrazy, za které klienti získali šest mi ...

Finanční správa: Blíží se termín pro elektronické podání, datovou schránku si neaktivovalo dosud 30 tisíc podnikatelů

Na základě údajů ze svých informačních systémů oslovila finanční správa prostřednictvím emailu nebo SMS celkem 30 794 aktivně podnikajících fyzických ...

Řetězec Albert navyšuje mzdy zaměstnancům prodejen. V průměru si polepší o 10%

Společnost Albert ve středu 10. ledna oznámila všem dvaceti tisícům provozních zaměstnanců prodejen navýšení mezd s platností od 1. dubna 2024. Mzdové ...





Pátek 19.4.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes