PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Zprávy

Praha od pondělí 11.května posílí provoz autobusů a tramvají. Obnoví také provoz lanovky na Petřín

09.05.2020
Praha, ROPID a Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) posílí současný prázdninový provoz autobusů a tramvají. Od pondělí 11. 5. 2020 budou autobusy na městských linkách v Praze opět jezdit podle tzv. poloprázdninových jízdních řádů, které cestující znají z letošního ledna a února, nebo ze začátku pandemie Covid-19. Zastávky na znamení na autobusových i tramvajových linkách se od stejného data vrací do původního režimu. V pondělí 11. 5. 2020 se v omezeném rozsahu rozjede také oblíbená lanová dráha na Petřín. Po skončení nouzového stavu, tj. od pondělí 18. 5. 2020, budou v kratších intervalech podle poloprázdninových jízdních řádů jezdit v Praze i tramvaje.
Ilustrační snímek | Foto: DPP
V návaznosti na uvolňování mimořádných opatření souvisejících s pandemií Covid-19 a postupný nárůst počtu cestujících využívajících MHD se hl. m. Praha, ROPID a DPP rozhodly posílit provoz městských autobusů i tramvají a přejít na tzv. poloprázdninové jízdní řády:
- u autobusů od pondělí 11. 5. 2020 od zahájení ranního provozu,
- u tramvají od pondělí 18. 5. 2020 od zahájení ranního provozu.

Provoz autobusů na městských linkách v Praze ve srovnání s aktuálním prázdninovým provozem posílí cca o 6 %, u tramvají se zkrátí současný interval 10/12/10 na 8/10/10, u páteřních linek č. 3, 9, 17 a 22 pak na 4/5/5.

Zastávky na znamení - návrat do původního režimu
Od pondělí 11. 5. 2020 se zastávky na znamení na městských autobusových i tramvajových linkách vrací do původního režimu. Autobusy a tramvaje na nich budou zastavovat při přítomnosti cestujících na zastávce, pro výstup je potřebné zmáčknout tlačítko STOP (u autobusů), resp. signalizaci k řidiči (u tramvají). Při zastavení budou řidiči i nadále otevírat všechny dveře (kromě předních) kvůli rychlejší výměně vzduchu i cestujících ve vozidle.

Ostatní stávající opatření zavedená v souvislosti s pandemií Covid-19 zůstávají prozatím v platnosti, tj. např. nastupování prostředními a dalšími dveřmi u všech autobusů na městských linkách a tramvají mimo 14T a 15T, zkrácení provozu vybraných linek ve 22:30, či noční jízdní řády dle grafikonů pro pracovní den po celý týden. Školní spoje, linka AE i nostalgická linka č. 23 zůstávají nadále mimo provoz.

Obnovení provozu lanové dráhy na Petřín
V pondělí 11. 5. 2020 od 9:00 zahájí DPP provoz lanové dráhy na Petřín v omezeném režimu, který vyplývá z platných mimořádných opatření vlády ČR. Převážet tak bude maximálně 30 cestujících v jedné kabině, tj. v každém oddíle 6 osob. Vzhledem k omezení kapacity vozy nebudou zastavovat na mezistanici Nebozízek, aby nedocházelo k překročení stanoveného maximálního limitu přepravovaných osob. Letní jízdní řád lanovky zůstane zachován v intervalu 10/15 min., jak jsou cestující v tomto období zvyklí.

DPP žádá cestující, aby při využívání lanovky dodržovali následující opatření:
- Při čekání na lanovku dodržovali vzájemné 2metrové rozestupy,
Měli v MHD, tedy i ve vozech i ostatních prostorách lanové dráhy, zakrytý nos a ústa,
- Při nákupu jízdenek ve vstupních vestibulech využívali bezkontaktní a bezhotovostní platbu kartou.
- V případě příznivého vývoje epidemiologické situace DPP počítá s průběžným navyšováním přepravní kapacity lanovky.

Postupný návrat k plnému provozu na železnici a příměstských autobusových linkách
Praha schválila také postupný návrat k plnému provozu na železnici a v příměstských autobusech na svém území. Od 18. května 2020 by se měly vrátit posilové vlaky na páteřních linkách S7 a S9, v úsecích Praha - Řevnice, Praha - Český Brod a Praha - Lysá nad Labem bude opět zkrácen interval ve špičkách z 30 na 15 minut, v pracovní dny dopoledne také na lince S9 v úseku Praha - Říčany. Obnoven bude také provoz na městské železniční lince S49 z Roztok u Prahy do Prahy - Hostivaře.

Dále se od 25. května se předpokládá návrat příměstských autobusových linek do původního stavu před omezením. Od 30. května by se pak měl obnovit provoz dočasně zrušených nočních víkendových vlaků z Prahy do Středočeského kraje ve 2:30 a vyjet by měly i sezonní vlaky z Prahy do středních Čech.

Obnovení vlaků i autobusů s vazbou na Středočeský kraj je podmíněno schválením ze strany Krizového štábu Středočeského kraje.

Zdroj: DPP
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

V soutěži Adapterra Awards bude bojovat o vítězství 11 pražských projektů

První tropický den tohoto roku přišel o dva měsíce dříve, než je obvyklé. Přesně na tyto situace, ale i další jevy, jako jsou sucho, přívalové deště, silný vítr nebo vlny veder je zaměřena soutěž Adapterra Awards. Ta hledá projekty, které mají ...

Čtenáři Středočeského kraje vysbírali přes 4 tisíce mobilů, nejlepší byly knihovny v Kralupech, Rudné a Úněticích

Přesně 4112 starých mobilních telefonů přinesli v uplynulých měsících do svých oblíbených knihoven čtenáři ve Středočeském kraji. Do sběrové akce nazv ...

Dopravní podnik hl. m. Prahy má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) včera v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do provozu svůj první průjezdný, třístupňový lakova ...

City Challenge 2024: Ukažme společně světu, jak bohatá a jedinečná příroda je v našich městech

Pokud budete od pátku do pondělí 26. - 29. 4. v Praze, Brně, Českých Budějovicích, Ostravě, na Uherskohradištsku a na Veselsku (region Veselí nad Mora ...

SZÚ: Umělé povrchy hřišť či sportovišť mohou uvolňovat zdraví škodlivé látky

SZÚ upozorňuje subjekty, které pořizují pro dětská hřiště, sportoviště a další provozy umělé pryžové povrchy, na nutnost vyžadovat certifikaci výrobků ...





Čtvrtek 25.4.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes