PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Magazín

Zdravotní klauni: Pro radost seniorů? Klidně i 20 metrů nad zem!

07.05.2020
Zdravotní klauni vymysleli hned několik způsobů, jak přinést radost izolovaným seniorům v domovech, za kterými nyní nemohou dovnitř. Využívají internet, tradiční dopisovou korespondenci i hydraulickou plošinu.
Foto: zdravotniklaun.cz
Zdravotní klauni nosí už téměř 20 let smích a radost nemocným dětem, ale i seniorům v domovech a hospicích. Právě na seniory dolehla tíha karantény nejsilněji. Společné aktivity byly utlumeny, přes práh nesmí návštěvy ani Zdravotní klauni. Ti proto okamžitě začali vymýšlet, jak k osamělým seniorům dobrou náladu dostat. Využívají internet, dopisovou korespondenci i hydraulickou plošinu.

Vzdušná klauniáda ve 20 metrech nad zemí
Zdravotní klaun, Petr Liška, navštěvuje pražský Domov pro seniory sv. Karla Boromejského již léta. Zná snad každého klienta i zaměstnance. Jejich osud v době karantény mu proto nebyl lhostejný a přemýšlel, jak může pomoci. Nápad se zrodil a díky dobrému srdci majitele půjčovny pracovních plošin přijela 5. května 2020 před brány tohoto domova vysokozdvižná plošina. Ta přesně ve 14 hodin vyvezla první dva Zdravotní klauny až do nejvyššího patra budovy. Klauni v pestrých kostýmech hráli a zpívali seniorům do okna jejich oblíbené písně a během následujících dvou hodin nevynechali jediný pokoj.

"Viděl jsem, jak seniorům svítí oči, viděl jsem překvapení, radost a nadšení. Jsem dojatý a myslím, že mluvím za všechny, kteří se Vzdušné klauniády účastnili. Těžko se dá zprostředkovat, co jsem uvnitř viděl, ale v každém případě to ve mně zanechalo pocit, který si ponesu hodně dlouho," říká Zdravotní klaun, Petra Liška.

Udivení kolemjdoucí mohli čtyřem Zdravotním klaunům jen závidět pohled do tváří seniorů. Že to ale byla nádherná podívaná plná emocí, potvrzují slova představené Domova, S. M. Konsoláty Mgr. Miroslavy Frýdecké: "Když nemohou klauni k pacientům, nelení vymyslet i tak netradiční a namáhavou cestu, jak se k nim dostat po plošině - a udělat radost, kterou senioři po dlouhé absenci návštěv svých rodin moc potřebují. Děkujeme klaunům a všem, kteří pomohli přinést radost do našeho domu."

Virtuální klauniády pro dříve narozené
Také nový program Virtuální klauniády umožňuje, aby si izolovaní klienti seniorských domovů užili spoustu zábavy. Prostřednictvím internetu se "tváří v tvář" setkají se Zdravotním klaunem, během videohovoru si mohou společně popovídat, zazpívat a zasmát se.

První Virtuální klauniáda se uskutečnila již před Velikonocemi a zábavu se Zdravotním klaunem si během jednoho odpoledne postupně užilo 10 seniorů. Bez ostychu přistoupili na hru a neváhali i tančit a zpívat. "Reakce klientů na zábavné videonávštěvy byly skvělé a jednotlivá zařízení o ně hned projevila zájem. Proto jsme program rozšířili během dubna do dalších 3 domovů a plánujeme přidat další", říká ředitelka Zdravotního klauna, Mgr. Kateřina Slámová Kubešová.

Klaunská pošta pro dříve narozené
Již ve dvou domovech pro seniory probíhá další nový program nazvaný Klaunská pošta pro dříve narozené. Zdravotní klaun naváže s klientem dopisové přátelství a dlouhodobě si vyměňují ručně psanou korespondenci, často doplněnou o obrázky a fotografie. Pro seniory je tato "papírová cesta" něčím dobře známým a důvěryhodným. Na veselé klaunské dopisy plné optimismu se velice těší a radují se z nových přátelství.

"Dopisy, které nám posíláte, dokáží vykouzlit úsměv na jejich tvářích, udělat našim seniorům lepší den. Každý týden společně čekáme a těšíme se na další dopisy, fotografie a jiné obrázky, které k nim přikládáte", píší z pražského Domova pro seniory Elišky Purkyňové.

Smích pro každého
Smát a radovat se však dnes potřebuje naprosto každý. Pro širokou veřejnost proto Zdravotní klauni připravili zábavný videokanál Smích on-line, kde pravidelně servírují porce klaunského humoru.






Autor: Kateřina Procházková
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Magazín

Očistu automobilu svěřte nanotechnologiím!

Čím vyčistit motorku či automobil? Zapomeňte na běžné přípravky. Místo nich vsaďte na nanotechnologii! Hitem současné doby jsou především tekuté stěrače a ...

Lámete si hlavu s tím, kde najít opravdu poctivé bydlení v Praze?

Nejspíše vám nemusím představovat současnou bytovou situaci v hlavním městě. Do Prahy se zkrátka stěhuje stále více lidí, kteří shánějí pohodlné bydle ...

5 největších mýtů o certifikátech ISO pro firmy

Zlepšení podnikání a vlastní společnosti má mnoho podob. Jednou z možností je získání jednoho z certifikátů, které ověří zákazníkům vaši kvalitu, zele ...

Hledáte spolehlivého a levného dodavatele zlata?

Nejlevnějšího prodejce zlata v ČR najdete na adrese zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v budově Obecního domu. Ale pozor, prodejna je ve druhém patře! ...

Půjčka pro živnostníky nabídne všem široké možnosti

Potřebujete malou finanční injekci pro své podnikání? Pokud banka odmítne, je tu ještě nebankovní cesta, která je velmi jednoduchá a rychlá. Nabídne t ...





Čtvrtek 25.4.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes