PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Zprávy
PANDEMIE COVID-19 ONLINE
Zdroj: MZ ČR 23.04.2024 [e]
Nové připady:
16
Ukončená očkování:
6 982 252
Hospitalizovaných:
5
Vyléčení:
4 715 688
Aktivní případy:
123
Úmrtí celkem:
43 522

Produkce potravin není ohrožena, firmy mají zpracované krizové plány a zásoby na plynulou výrobu

13.03.2020
V České republice nehrozí nedostatek potravin, lidé si proto nemusí dělat přehnaně velké zásoby. Tuzemští zpracovatelé mají připraveny krizové plány a zajištěno plynulé zásobování. V ČR se mj. denně vyprodukuje více než 2,7 milionu kg pšeničné mouky, 270 tisíc kg hovězího masa, zhruba 6,5 milionu vajec nebo více než 8 tisíc tun mléka.
"Chci všechny naše občany uklidnit, že v žádném případě nehrozí nedostatek potravin v obchodech i v mimořádné situaci, jaká je nyní kvůli epidemii koronaviru. Například větší pekárny důsledně oddělily provozy tak, aby byly na sobě nezávislé a mohly vyrábět i v případě, že by se v některém provozu objevil problém" řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Pro Ministerstvo zemědělství (MZe) je bezpečnost potravin dlouhodobě na prvním místě. I v případě rozšíření karantény na celou Českou republiku bude dozor nad výrobou potravin ze strany dozorových orgánů zajištěný.

"Včera jsem se potkal se zástupci potravinářského průmyslu a dohodl se s nimi, že mě budou neprodleně informovat o jakémkoliv výkyvu na trhu. Vývoj situace budeme každý den vyhodnocovat. Důležité je, že výroba potravin v České republice není nijak ohrožena," zdůraznil ministr Toman.

Prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová ujišťuje, že panika z nedostatku potravin v ČR skutečně není na místě. "Naši výrobci jsou připraveni i na zvýšenou výrobu v případě omezeného dovozu. Drtivá většina podniků má zpracován nejen krizový plán, ale i standardy bezpečnosti výroby potravin, které zahrnují i postup řešení v případě výskytu nakažlivé choroby v provozu," uvedla Večeřová.

Dostatečné zásoby má i Český svaz zpracovatelů masa (ČSZM). "Máme zajištěný trvalý přísun surovin a dostatečné zásoby na plynulou výrobu," ujistil předseda ČSZM Karel Pilčík.

Ministerstvo zemědělství dlouhodobě podporuje zejména živočišnou výrobu, díky čemuž se v ČR udržela produkce např. vepřového nebo drůbežího masa, i když soběstačná ČR v tuto chvíli není. Právě v případě pandemie koronaviru se ukazuje, jak důležitá soběstačnost je.

"Snad si lidé právě v těchto dnech uvědomí, jak důležité tuzemské zemědělství a výroba potravin je. Jde o strategické sektory, které musíme dostatečně podporovat. V současné chvíli je důležité také zajistit pro tyto sektory i dostatek dezinfekčních prostředků a ochranných pomůcek, prioritní přístup ke zdrojů nebo finanční úlevy, například pozdější platbu DPH, aby nebyla výroba potravin jakkoliv ohrožena," uvedl ministr Toman.

Produkce potravin v ČR je na vysoké úrovni a zásobování tuzemských obchodů je a bude zajištěno v dostatečné míře, a to i v případě déletrvajících omezení v rámci nouzového stavu.
Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Související:

Další články z rubriky Zprávy

City Challenge 2024: Ukažme společně světu, jak bohatá a jedinečná příroda je v našich městech

Pokud budete od pátku do pondělí 26. - 29. 4. v Praze, Brně, Českých Budějovicích, Ostravě, na Uherskohradištsku a na Veselsku (region Veselí nad Moravou), můžete se zúčastnit mezinárodní soutěže City Nature Challenge 2024 o zápis co nejvíce ...

SZÚ: Umělé povrchy hřišť či sportovišť mohou uvolňovat zdraví škodlivé látky

SZÚ upozorňuje subjekty, které pořizují pro dětská hřiště, sportoviště a další provozy umělé pryžové povrchy, na nutnost vyžadovat certifikaci výrobků ...

Praha ve spolupráci se Středočeským krajem spouští hru pro návštěvníky středisek ekologické výchovy

Široká veřejnost má nově příležitost zapojit se do Návštěvnické hry a putovat po vybraných ekocentrech v Praze a Středočeském kraji, kde je možné získ ...

Zvídavost vpřed! Zájemci se můžou hlásit na doprovodný program Veletrhu vědy

PRAHA - Ode dneška si lidé mohou rezervovat místo na doprovodný program Veletrhu vědy 2024. V nabídce jsou science show, přednášky nebo besedy - třeba ...

Podnět na celoroční klimatizovanou sjezdovku v Chuchli byl stažen

Podnět na změnu územního plánu, jehož schválení by znamenalo možnost výstavby celoročně klimatizované a uměle zasněžované sjezdovky, byl stažen. Vlast ...





Středa 24.4.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes