PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Ekonomika, podnikání

Stát začal hospodařit s lednovým schodkem ve výši 8 miliard korun

03.02.2020
Lednové hospodaření státního rozpočtu skončilo deficitem ve výši 8,0 mld. Kč. Dnes to uvedlo ministerstvo financí. Po očištění o příjmy z Evropské unie a z finančních mechanismů, stejně jako o výdaje na tyto projekty, činil deficit 6,8 mld. Kč. Příjmy státního rozpočtu dosáhly 7,9 % rozpočtované částky, zatímco výdaje 8,2 %.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
I přes zpomalování dynamiky mezd a platů v ekonomice zůstaly nejdynamičtěji rostoucími daňovými příjmy daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a příspěvky z pojistného na sociální zabezpečení.

Polevující růst ekonomiky se zatím v meziročním srovnání inkasa daně z přidané hodnoty neprojevil. Inkaso této daně bylo pozitivně ovlivněno vyšším počtem pracovních dnů, ovšem tlumené snížením sazby daně na pravidelnou hromadnou dopravu od loňského února. Plnění rozpočtu je u této daně oproti minulému roku zatím mírně nižší, protože ještě nenabyla účinnosti novela daňového řádu (cca 5 % rozpočtované částky).

U daně z příjmů právnických osob a daně z příjmů fyzických osob placené poplatníky je v prvních měsících roku nižší plnění, což souvisí s termíny pro podání daňových přiznání a se splatností záloh.

Spotřební daň z tabákových výrobků zvýší úprava sazeb, vliv opatření se však z důvodu doprodeje tabákových výrobků s původní sazbou projeví až postupně během roku. Proto v počátečních měsících nelze vyloučit výkyvy v inkasu daně. Podobně je od ledna účinné zvýšení sazeb spotřební daně z lihu, u níž také očekáváme nejprve doprodej výrobků zdaněných starou sazbou daně.

Ve výdajích státního rozpočtu se již v lednu projevila řada priorit vlády. Neinvestiční transfery územním rozpočtům odráží růst platů pedagogických i nepedagogických pracovníků na středních a základních školách o 10 %, a stejně tak 5% valorizaci příspěvku na výkon státní správy.

Objemově nejvyšší nárůst vykázaly sociální dávky. V jejich rámci jsou od ledna výrazně zvýšeny důchody a rodičovský příspěvek.

Dalším významným faktorem na výdajové straně byla žádost Evropské komise o úhradu dvou měsíčních plateb do rozpočtu Evropské unie již v lednu.

Neinvestiční transfery státním fondům byly meziročně vyšší o 4,4 mld. Kč, v důsledku platby Státnímu fondu dopravní infrastruktury ve výši 4 mld. Kč, která v loňském lednu byla nulová.

Ostatní běžné výdaje, jako jsou nákupy, platba zdravotního pojištění za tzv. státní pojištěnce, transfery podnikatelským subjektům, státním fondům, příspěvkovým, neziskovým apod. organizacím, dosahují očekávaných objemů.

U kapitálových výdajů jsou lednové údaje tradičně nižší, což souvisí s realizací investic převážně ve druhé polovině roku.
Zdroj: Ministerstvo financí
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Ekonomika, podnikání

Smartwings zahájí pravidelné letecké spojení mezi Prahou a tureckým Izmirem

Letecká společnost Smartwings představuje pátou novinku v rámci rozšiřování své sítě destinací pro léto 2024. Od 30. května 2024 zahájí společnost pravidelné letecké spojení mezi Prahou a tureckým Izmirem, třetím největším tureckým městem ležícím na ...

Výplaty věřitelů zkrachovalé Sberbank CZ začnou v březnu

V březnu začne vyplácení více než 15 300 věřitelů Sberbank CZ. V částečném rozvrhu dostanou 95 % svých pohledávek. ...

Pojišťovny lidem loni vyplatily 10 miliard za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí

Téměř deset miliard korun - tolik loni vyplatily pojišťovny lidem. Pojistné plnění se nejčastěji vztahovalo na úrazy, za které klienti získali šest mi ...

Finanční správa: Blíží se termín pro elektronické podání, datovou schránku si neaktivovalo dosud 30 tisíc podnikatelů

Na základě údajů ze svých informačních systémů oslovila finanční správa prostřednictvím emailu nebo SMS celkem 30 794 aktivně podnikajících fyzických ...

Řetězec Albert navyšuje mzdy zaměstnancům prodejen. V průměru si polepší o 10%

Společnost Albert ve středu 10. ledna oznámila všem dvaceti tisícům provozních zaměstnanců prodejen navýšení mezd s platností od 1. dubna 2024. Mzdové ...





Sobota 20.4.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes