PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Magazín

Češi a riziko: Řízení bez pásu bezpečnější než nechráněný sex. Hazard stejně riskantní jako investice

04.12.2019
Češi jsou podle výzkumů vnímavější k rizikům a celkově opatrnější než lidé na Západě. Nejvíce řeší otázky týkající se etiky a morálky, následuje obava o zdraví a finance. Naopak ve vztazích se cítí úplně nejbezpečněji; ukázaly to výsledky průzkumu NN Životní pojišťovny. Naznačily také, kde Češi vidí hranice slušného a nebezpečného chování, jaký je náš vztah k adrenalinu a jaké jsme ochotni podstoupit riziko kvůli vyššímu výnosu z investic.
Foto: pixabay.com
"Rodina a přátelé, zdraví a domov. To jsou pro Čechy nejdůležitější pilíře spokojeného života podle toho, co nám o sobě sami v posledních letech řekli v průzkumech. Letos jsme se rozhodli podívat na to, co naopak vnímají jako riziko či ohrožení, a to v různých oblastech života," vysvětluje hlavní myšlenku výzkumu Maurick Schellekens, generální ředitel NN pojišťovny a penzijní společnosti. "Naším cílem bylo zjistit, jak lidé k riziku přistupují a kdy se naopak cítí bezpečně," dodává.

Vztahy jako kotva v moři rizika
Češi podle průzkumu NN jasně vnímají největší riziko v situacích, které mohou vypovídat o jejich charakteru. Zajímavé přitom je, že Čechům přijde riskantnější upravit si daňové přiznání než mít pletky se zadaným partnerem. Čtvrtina lidí by také nebrala jako risk nevrátit peněženku plnou peněz a osm procent lidí by nemělo problém chlubit se prací někoho jiného.

Hazardéři nejsme...ale sem tam vypneme
"V oblasti zdraví a bezpečnosti mají Češi vcelku jasno. Rizika, která mohou přímo ohrozit život a zdraví, si uvědomuje většina lidí a staví se k nim zodpovědně. Bohužel s finančním zajištěním pro případ úrazu nebo jiné nepříjemnosti s dopadem do rozpočtu domácnosti už je to horší. Rizikové nebo životní pojištění pro případ úrazu nemá ani polovina lidí," říká Maurick Schellekens.

Kuriozitou je, že Češi vnímají nechráněný sex s neznámým jako nebezpečnější činnost než jízdu v autě bez pásu. "Šance na to, že řidič přežije autonehodu, je přitom podle odborných odhadů vyšší asi o čtyřicet procent v případě, že je řidič připoutaný," dodává generální ředitel NN Životní pojišťovny.

Investice = Hazard?
Třetí nejrizikovější oblastí života jsou pro Čechy peníze. Zde průzkum ukázal zajímavou spojitost mezi vnímáním rizika u investic a hazardu. Investovat desetinu ročního příjmu do konzervativního fondu je pro Čechy skoro stejně rizikové jako vsadit ve sportce denní výdělek, který je podle průměrné mzdy asi 1500 Kč. A podobná je i představa lidí o rizikovosti investic do akcií a sázení v kartách.

"Češi se bojí investic. Jakýkoli výkyv hodnoty vnímají jako riziko, a to dokonce na stejné úrovni jako hazard. Není se úplně čemu divit. Porevoluční český finanční trh je stále celkem mladý, a i přes relativní finanční zodpovědnost, která Čechy charakterizuje, mnoho lidí stále ještě finančním nástrojům nedůvěřuje. Je proto také na nás, finančních institucích, abychom veřejnosti dobře vysvětlovaly, jak tyto nástroje doopravdy fungují a jaké jsou jejich výhody i úskalí," říká Maurick Schellekens.

"Většina Čechů se kvůli neochotě podstupovat domnělé riziko obává spořit v dynamických penzijních fondech investujících do akcií. Podle našich propočtů přitom člověk, který se rozhodne spořit si čtyřicet let na lepší penzi a průměrně si odkládá 700 Kč za měsíc, může v dynamickém penzijním fondu našetřit až o 1,2 milionu korun víc, než kdyby se rozhodl pro konzervativní fond spoléhající jen na bezrizikové investice. Strach z krátkodobých výkyvů kvalitních dynamických penzijních fondů Čechy okrádá o zhodnocení, i když při pravidelném investování na deset a více let je riziko ztráty minimální," dodává.

Držíme se přátel...ale v práci držíme krok
Nejbezpečněji se Češi cítí mezi přáteli. O důležitosti vztahů v životě svědčí velká neochota dotázaných stěhovat se někam daleko. Tři čtvrtiny dotázaných také nemají žádný problém oponovat svým kamarádům. V práci už je to ale jiné. Třetina Čechů se podle průzkumu NN bojí vyjádřit nesouhlas se šéfem nebo říct nepopulární názor před kolegy.

Celý průzkum pro NN pojišťovnu a penzijní společnost realizovala společnost Datank a byl vystavěn na akademickém základě. Dotazováno bylo tisíc Čechů, kteří věkovou strukturou, vzděláním i místem bydliště tvořili vzorek odpovídající celkové české populaci. Průzkum probíhal v listopadu 2019 a byl veden mezinárodně uznávanou metodikou DOSPERT (Domain-Specific Risk-Taking). Respondenti odpovídali na otázky na škále od jedné do sedmi - tedy od naprostého bezpečí po naprostý risk.


Autor: Ester Fleischerová
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Magazín

Chcete podnikat v Praze? Nezapomeňte na reprezentativní kancelář

Hledáte vhodné kancelářské prostory? Pro spoustu společností a potažmo i jejich majitele představuje výběr kancelářského zázemí nemalou výzvu. V současné době je obtížné orientovat se v rozmanité nabídce pražských kanceláří, a proto vám v ...

Vybudujte letní kapsulový šatník se značkou TATUUM - co v něm musí být?

Letní měsíce jsou jako bílý list papíru, na kterém můžeme tvořit naše každodenní stylizace. Značka TATUUM, známá svou nabídkou elegantního a nadčasové ...

Investice do klidné budoucnosti: Proč by měl každý uvažovat o životním pojištění

Pojistit se dá kde co od auta až po domácího mazlíčka. Pojistit si dokonce můžete i drahé kolo nebo fotoaparát - třeba proti krádeži. Existuje však je ...

Škodlivý kód Rescoms nahrává záznamy přes mikrofon a webkameru

V únoru se v Česku vedle spywaru Agent Tesla a spywaru Formbook nově objevil škodlivý kód Rescoms. Tento malware se podobně jako spyware zaměřuje na o ...

Tinnitus a duševní zdraví

Záhadný příznak spousty onemocnění, který pacientům znepříjemňuje život a významně snižuje jeho kvalitu. To je tinnitus. Pískání, hučení nebo šum v uš ...





Pátek 29.3.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes