PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Zprávy

Výročí 60 let od udělení Nobelovy ceny Jaroslavu Heyrovskému oslaví vědci otevřením nové laboratoře nanokatalýzy

07.11.2019
PRAHA - Před 60 lety byla českému vědci, prof. Jaroslavu Heyrovskému, udělena Nobelova cena za chemii, jako jediná za vědu a jedna ze dvou, které Česká republika za dobu své historie získala. Při této příležitosti pořádá v pondělí 11. listopadu Ústav fyzikální chemie J. Heyrovského slavnostní setkání, při kterém si za účasti Evy Zažímalové, předsedkyně Akademie věd ČR, rektorů UK, VŠCHT a dalších významných hostů, připomene tuto pro českou vědu zásadní událost. Na oslavu naváže otevření laboratoří nového oddělení nanokatalýzy, financovaného prostřednictvím prestižního grantu ERA Chair.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Jaroslav Heyrovský Nobelovu cenu získal za objev polarografie - nové analytické metody, která se stále používá a postupně se z ní vyvinula většina moderních elektrochemických metod.

"V základním výzkumu, ať už v době profesora Heyrovského nebo dnes, není vůbec jednoduché produkovat špičkové výsledky. Musíte se výzkumu věnovat naplno a v tomto nasazení vytrvat častokrát i mnoho let," říká Martin Hof, ředitel Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského. "Tato zdlouhavá, mravenčí práce je však jediná cesta, kterou je možné dojít k pochopení přírody," dodává Hof.

Součástí slavnostního ohlédnutí za odkazem profesora Heyrovského, které se uskuteční 11. listopadu v prostorách Ústavu fyzikální chemie Jaroslava Heyrovského na Ládví, tak budou nejen příspěvky zdejších vědců o moderních elektrochemických přístupech v základním i aplikovaném výzkumu a o významu a využití elektrochemie v současné vědě.

V souvislosti s oslavou bude v Heyrovského ústavu otevřena speciální výstava Příběh kapky, mapující vznik a vývoj polarografie. Veřejnost ji může navštívit odpoledne od 13:00 do 19:00.

Expozice představí množství historických informací, fotografického materiálu, ale hlavně různé verze přístrojů, polarografů, a jejich postupný vývoj, od nejstarších verzí z 30. let, až po počítačem řízené polarografy z 90. let minulého století. Současnou polarografickou a obecně elektrochemickou instrumentaci mohou zájemci v den oslav na požádání shlédnout přímo v laboratořích.

Z USA DO NOVÉ LABORATOŘE DOPUTUJÍ PŘÍSTROJE O CELKOVÉ HMOTNOSTI ŠEST TUN
Ve stejný den, 11. listopadu, se v rámci projektu J. Heyrovský Chair slavnostně otevřou nové laboratoře Oddělení nanokatalýzy. Projekt J. Heyrovský Chair je financován prostřednictvím prestižního grantu ERA Chair v celkové sumě převyšující 60 milionů korun.

"Tento typ projektu z programu Evropské komise pro výzkum a inovace má za cíl přilákat do evropských univerzit a institucí vynikající vědecké osobnosti s manažerskými schopnostmi pro vybudování nových center excelence," říká Martin Hof, ředitel Heyrovského ústavu.
Post vedoucí osobnosti nového oddělení získal doktor Štefan Vajda, který předtím působil v národních vědeckých laboratořích Argonne National Laboratory ve Spojených státech amerických. Oddělení nanokatalýzy, které nyní v ČR vede, se již v brzké době zaplní unikátními moderními přístroji, které sám navrhl a podařilo se mu je získat z jeho předchozího amerického pracoviště.

"Tyto přístroje, i přes svojí robustní kompozici o celkové hmotnosti přesahující šest tun, nabízí zcela jedinečnou možnost výzkumu nejjemnějších částic, pro lidské oko zcela neviditelných," potvrzuje Štefan Vajda s tím, že toto špičkové vybavení vědcům umožní dále rozvíjet vědecké poznatky ve výzkumu nanotechnologií a nanomateriálů, s možným využitím v průmyslu i pro ochranu životního prostředí.

Nové oddělení propojí několik tradičních směrů výzkumu Heyrovského ústavu: katalýzu, elektrochemii, biochemii, fyzikální chemii v plynné fázi, chemii a fyziku klastrů a nanočástic, výzkum povrchů a výpočetní chemii.


Zdroj: AV ČR
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

City Challenge 2024: Ukažme společně světu, jak bohatá a jedinečná příroda je v našich městech

Pokud budete od pátku do pondělí 26. - 29. 4. v Praze, Brně, Českých Budějovicích, Ostravě, na Uherskohradištsku a na Veselsku (region Veselí nad Moravou), můžete se zúčastnit mezinárodní soutěže City Nature Challenge 2024 o zápis co nejvíce ...

SZÚ: Umělé povrchy hřišť či sportovišť mohou uvolňovat zdraví škodlivé látky

SZÚ upozorňuje subjekty, které pořizují pro dětská hřiště, sportoviště a další provozy umělé pryžové povrchy, na nutnost vyžadovat certifikaci výrobků ...

Praha ve spolupráci se Středočeským krajem spouští hru pro návštěvníky středisek ekologické výchovy

Široká veřejnost má nově příležitost zapojit se do Návštěvnické hry a putovat po vybraných ekocentrech v Praze a Středočeském kraji, kde je možné získ ...

Zvídavost vpřed! Zájemci se můžou hlásit na doprovodný program Veletrhu vědy

PRAHA - Ode dneška si lidé mohou rezervovat místo na doprovodný program Veletrhu vědy 2024. V nabídce jsou science show, přednášky nebo besedy - třeba ...

Podnět na celoroční klimatizovanou sjezdovku v Chuchli byl stažen

Podnět na změnu územního plánu, jehož schválení by znamenalo možnost výstavby celoročně klimatizované a uměle zasněžované sjezdovky, byl stažen. Vlast ...





Středa 24.4.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes