PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Kultura, volný čas

Arthouse Hejtmánek představuje Jaroslava Verise, malíře ryzí krásy. Dříve uznávaného, později neprávem zapomenutého

03.09.2019
Veris/Paris. Pod tímto názvem se v aukčním domě Arthouse Hejtmánek v Praze 6-Bubenči otevírá 20. září 2019 výstava českého malíře Jaroslava Verise (1900-1983). Mimořádně všestranný umělec byl souputníkem a přítelem Pabla Picassa, Marca Chagalla, Františka Kupky a Paula Kleea. Přátelil se také s Františkem Tichým, Toyen, Otokarem Kubínem, Františkem Muzikou a Zdeňkem Burianem.
Jaroslav Veris - Zátiší s melounem | Foto: arthousehejtmanek.cz
"Jaroslav Veris dokázal ve své tvorbě vstřebat takřka všechny styly 20. století. Měl neuvěřitelnou šíři záběru, bravurně maloval zejména ženy, ale i krajiny," říká Tomáš Hejtmánek, iniciátor a autor výstavy. Dosud největší ucelenou expozici Verisova celoživotního díla doprovází vydání rozsáhlého katalogu. Natočen bude i dokumentární film zachycující Verisovu tvorbu a jeho pozoruhodný osud. Výstava potrvá do 13. října 2019, otevřena bude denně od 10 do 18 hodin.

Původním jménem Jaroslav Zamazal, absolvent pražské Akademie výtvarných umění, se proslavil ve 20. a 30. letech minulého století. Moravský rodák žil střídavě v Čechách a v Paříži a v meziválečném období patřil k uznávaným malířům jak ve své domovině, tak ve Francii. Verisův příklon k modernímu malířství i "západní" esprit a šarm jeho děl se však později zcela minuly s estetikou socialistického realismu, takže u nás postupně upadl v zapomnění.

Výstava v Arthouse Hejtmánek představí víc než stovku obrazů a zhruba stejný počet kreseb a ilustrací. Ukáže ale i Verisovy plastiky, scénické a kostýmní návrhy, fejetony a básně. Jedna z místností bude zařízena jako malířův byt, z něhož umělec jako by právě odešel.

Síla umění
Ve Verisových dílech inspirovaných klasickou krásou vyzdvihovala dobová kritika zejména jednotu, harmonii a čistotu. A právě v očistnou sílu umění Jaroslav Veris vždy věřil. "Ve světě hrozivých strojů zůstává umění projevem hluboké lidskosti a minoritou srdce, nejsilnější mocí atomového věku. Neboť jak nás pozvedá k osvobozujícímu blaženství krásy, tak dává klesajícím a unaveným tíhou bolestivých osudů ozdravující sílu," napsal malíř v srpnu roku 1974.

Ženy zatížené krásou
"Během šedesáti let své tvorby vyzkoušel Jaroslav Veris takřka všechny výtvarné styly 20. století. Od klasické malby starých mistrů, novoklasickou malbu, kubismus, surrealismus, abstrakci. Výtečně zvládal portrét, figurální malbu, zátiší i krajinomalbu. Jemností a precizností vynikají i jeho kresby," charakterizuje Verisovu tvorbu Tomáš Hejtmánek. "Okouzlující jsou však zejména jeho malby a kresby žen a dívek. Jak uvedl Pavel Eisner už v roce 1931, Veris ztvárňoval ženy zatížené krásou jak strom jižní roviny v jarní podvečer," dodává Hejtmánek.

Ten jednu z výstavních místností upravil tak, aby připomínala část bytu, kde Jaroslav Veris žil a pracoval. Právě originální instalace nabízí návštěvníkům zážitek nejen z výstavy, ale i z návštěvy stylové bubenečské vily. Ta slouží jako dějiště pravidelných aukcí i jako příležitostná galerie a patří v tomto směru k nejkrásnějším domům v Praze.

Horejc, Beránek a nyní Veris
Jako galerista i majitel významného aukčního domu se Tomáš Hejtmánek zaměřuje na objevování neznámých či neprávem opomíjených autorů. K těm patřili i sochaři Jaroslav Horejc a Milan Beránek, na jejichž předchozí výstavy v Arthouse Hejtmánek nyní Verisova retrospektiva navazuje.

Spolu s malířovými básněmi, dobovými fotografiemi, novým filmovým dokumentem i první Verisovou monografií se tak dílo tohoto mimořádně kreativního autora poprvé v celé své šíři představuje veřejnosti.

www.arthousehejtmanek.cz


Autor: Jana Bryndová
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Kultura, volný čas

Branický knižní festival se vrací. Nezapomeňte si změnit datum ve svém kalendáři!

PRAHA - Knižní nadšenci, pozor! Druhý ročník knižního Malotrhu je tady! Přijďte se v sobotu 8. června 2024 připojit ke knižní oslavě, kde se setkáte s nejnovějšími knihami, autory a spoustou další zábavy. Moderní bookfest, který si nemůžete nechat ...

Český rozhlas Dvojka a hvězdy hudebního nebe vzdají poctu skladateli Petru Hapkovi

PRAHA - Petr Hapka by v květnu 2024 oslavil 80. narozeniny. Český rozhlas Dvojka se rozhodl této mimořádné osobnosti české hudby vzdát poctu koncertem ...

AV ČR: Architekt a fotografie. Josefa Schulze ukáže nová výstava ve Window Gallery

Praha - Ústav dějin umění Akademie věd ČR (ÚDU AV ČR) včera otevřel výstavu fotografií ve Window Gallery, netradiční galerii ve výlohách knihovny ústa ...

Třetí květnovou sobotu se uskuteční Den otevřených dveří v Českém rozhlase

V roce 2024 se Český rozhlas pyšní 101 lety od zahájení svého pravidelného vysílání. Přidejte se k oslavě tohoto významného milníku v sobotu 18. květn ...

V květnu se v ringu utkají profesionální vojáci se špičkami bojových sportů

Praha - Způsobů, jak podpořit Vojenský fond solidarity, je nepočítaně. Chrudimští výsadkáři zvolili ten nejtěžší možný. Rozhodli se, že uspořádají cha ...





Pátek 19.4.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes