PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Ekonomika, podnikání

Podnikatelé volí nového prezidenta a nejužší vedení Hospodářské komory

31.05.2023
Praha - Na 300 delegátů z řad živnostníků, malých i velkých podniků ze všech odvětví a regionů ve středu zhodnotí aktuální podmínky podnikání v zemi a po třech letech obmění nejužší vedení Hospodářské komory. Podnikatelé se budou rozhodovat mezi dvěma kandidáty na prezidenta - Martinem Pecinou a Zdeňkem Zajíčkem - a sedmi kandidáty na viceprezidenty. Současný prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý se rozhodl již nekandidovat. Volby se uskuteční v pražském kongresovém centru O2 universum.
Současný prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý se rozhodl již nekandidovat | Foto: Hospodářská komora ČR
Na prezidenta Hospodářské komory navrhli zástupci firem a živnostníci sdružení v Krajské hospodářské komoře Moravskoslezského kraje Martina Pecinu, který působil jako náměstek ministra pro hutnictví, hornictví a energetiku na Ministerstvu průmyslu a obchodu, později byl ministrem vnitra ve dvou úřednických vládách. Pod jeho vedením vznikla energetická koncepce ČR. V současnosti působí ve skupině VCL GROUP jako předseda představenstva skupiny a přímo řídí společnost VAE CONTROLS. Je honorárním konzulem Turecké republiky v Ostravě.

Kandidátem na prezidenta Hospodářské komory bude také Zdeněk Zajíček, který pracoval jako náměstek ministra vnitra, ministryně spravedlnosti a ministra financí. Je průkopníkem e-governmentu. Se svým týmem je tvůrcem Czech Pointu nebo datových schránek. V současnosti působí jako advokát a viceprezident Hospodářské komory. Na prezidenta jej navrhli podnikatelé sdružení v ICT Unii. V primárkách získal podporu Profesní unie Služby pro podnikání a ostatní a Hospodářské komory hl. m. Prahy a několika krajských hospodářských komor.

Prezidium doplní pětice viceprezidentů. Vedle současných viceprezidentů - Radka Jakubského, Romana Pommera, Tomáše Prouzy a Michala Štefla, do něj nově kandidují předsedkyně představenstva České asociace úklidu a čištění Irena Bartoňová Pálková, předseda komorové Sekce hospodářské politiky Filip Dvořák a prezidentka České komory fitness Jana Havrdová. Sněm bude hlasovat také o rozšíření prezidia. Pokud návrh podnikatelů schválí vláda ČR, šestý člen prezidia bude dodatečně kooptován.

Předpokládá se, že volba prezidia bude ukončena před 16. hodinou.

Sněm je nejvyšším orgánem Hospodářské komory, schází se jednou za rok. Do čela podnikatelské samosprávy podnikatelé zvolili Vladimíra Dlouhého třikrát, jako prezident podnikatelů působí od roku 2014.

Prezidium a další orgány Hospodářské komory bude volit sněm složený ze dvou sněmoven - všeobecnou sněmovnou (tvořenou zástupci regionálních komor) a sněmovnou společenstev (v níž zasedají zástupci profesních asociací, unií, svazů, klastrů a řemeslných cechů).

Každý delegát má jeden hlas, všechny hlasy jsou si rovny. Kandidát musí získat nadpoloviční počet platných hlasů. Volba viceprezidentů proběhne po volbě prezidenta. Volby můžou být vícekolové.

Do všech orgánů Hospodářské komory může být zvolen kterýkoli člen Hospodářské komory - člen představenstva nebo jednatel firmy i osoba samostatně výdělečně činná.

Kandidáti na prezidenta, viceprezidenty, členy představenstva, dozorčí rady a smírčí komise jsou podnikateli doporučováni v primárkách, které před sněmem organizují profesní asociace. Jedná se o letitou tradici, která ale není oficiálně ukotvena komorovými předpisy. Doporučení kandidátů z regionální části komory probíhá prostřednictvím krajských hospodářských komor.

Hospodářská komora není státní institucí. Je podnikatelskou samosprávou, podnikatelé si ji řídí sami. Sdružuje živnostníky, malé, střední i pro tuzemskou ekonomiku strategicky důležité velké podniky a 123 oborových asociací, svazů a řemeslných cechů. Působí v 73 městech a ve spolupráci s partnery provozuje také čtyři asistenční kanceláře v zahraničí (v Srbsku, Kazachstánu, Moldavsku a Mongolsku). Je součástí evropské i celosvětové sítě obchodních a průmyslových komor, spolupracuje s komorami ve 120 zemích.

Provozuje také Czech Pointy, kde si podnikatelé vyřizují výpisy i z neveřejných registrů. Zajišťuje registraci do mýtného systému i důležité obchodní dokumenty. Je jednotným centrálním místem pro sběr, kontrolu a zařazování žádostí zaměstnavatelů o pracovníky ze zahraničí, čímž zaměstnavatelům pomáhá řešit nedostatek kvalifikovaných pracovníků.

Členství v Hospodářské komoře je v České republice na rozdíl od některých okolních zemí dobrovolné. Členství umožňuje podnikům připomínkovat zákony i další normy a úřady mají povinnost se jejich podněty zabývat. Podnikatelé tak sami ovlivňují podnikatelské prostředí, ve kterém působí.

Při Hospodářské komoře působí také Rozhodčí soud, který rozhoduje ve vnitrostátních majetkových sporech i mezinárodních arbitrážích.

Kandidáti na prezidenta:
Martin Pecina, navrhuje Krajská hospodářská komora Moravskoslezského kraje
Zdeněk Zajíček, navrhuje ICT Unie

Kandidáti na viceprezidenty:
Irena Bartoňová Pálková, navrhuje Česká asociace úklidu a čištění
Filip Dvořák, navrhuje Hospodářská komora hl. města Prahy
Jana Havrdová, navrhuje Česká komora fitness
Radek Jakubský, navrhuje Krajská hospodářská komora Královéhradeckého kraje
Roman Pommer, navrhuje Cech obkladačů České republiky
Tomáš Prouza, navrhuje Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky
Michal Štefl, navrhuje Krajská hospodářská komora jižní Moravy

Zdroj: Hospodářská komora ČR
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Ekonomika, podnikání

Výplaty věřitelů zkrachovalé Sberbank CZ začnou v březnu

V březnu začne vyplácení více než 15 300 věřitelů Sberbank CZ. V částečném rozvrhu dostanou 95 % svých ...

Pojišťovny lidem loni vyplatily 10 miliard za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí

Téměř deset miliard korun - tolik loni vyplatily pojišťovny lidem. Pojistné plnění se nejčastěji vztahovalo na úrazy, za které klienti získali šest mi ...

Finanční správa: Blíží se termín pro elektronické podání, datovou schránku si neaktivovalo dosud 30 tisíc podnikatelů

Na základě údajů ze svých informačních systémů oslovila finanční správa prostřednictvím emailu nebo SMS celkem 30 794 aktivně podnikajících fyzických ...

Řetězec Albert navyšuje mzdy zaměstnancům prodejen. V průměru si polepší o 10%

Společnost Albert ve středu 10. ledna oznámila všem dvaceti tisícům provozních zaměstnanců prodejen navýšení mezd s platností od 1. dubna 2024. Mzdové ...

Velkoobchodní řetězec Makro otevírá v Česku síť drobných prodejen pod značkou Bonveno

Jen pár minut na bleskový nákup cestou za dalšími povinnostmi či zábavou. Každodenní realita tisíců lidí v uspěchaných českých městech dosud obvykle z ...





Pátek 29.3.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes