PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Magazín

Neodymové magnety: Silné a všestranné pomůcky doma i v práci

11.05.2023
Neodymové magnety jsou velice silné permanentní magnety vyrobené ze směsi neodymu, železa a boru. Jsou to aktuálně běžně sehnatelné nejsilnější magnety na světě a mají mnoho různých použití. Nejčastěji je využívají v průmyslu, při výrobě elektromechanických zařízení i kutilové v hobby. Zjistěte, jaké typy magnetů existují a na co se vám mohou hodit.
Ilustrační snímek | Zdroj: www.unimagnet.cz
Existuje mnoho různých typů neodymových magnetů. Ukážeme vám několik nejčastějších tvarů a typů.

Kotoučové a kvádrové magnety a magnetické kostky


Kulaté magnety, neboli kotoučové magnety mají dvě ploché strany a tvar kruhu. Podobají se mincím. Kvádrové magnety mají obdélníkový nebo čtvercový tvar. Lidé je používají zejména k uchycení předmětů na plochých površích.

Silné magnety bývají součástí různých elektronických zařízení, slouží například také jako součást senzorů v automobilech. Jsou součástí uzavíracích systémů krabiček, diářů.

Magnetické kostky mají krychlový tvar. Díky svému tvaru jsou ideální pro magnetické stavebnice a mohou sloužit pro výukové účely či pokusy.

Tyčové magnety, magnetické tyče


Tyčový magnet má válcový tvar, snadno jej uchopíte. Tyčové magnety jsou magnetizované axiálně s póly na svých koncích. Ale seženete i magnetické tyčky a tyče magnetizované diametrálně, tedy po delších stranách.

Tyto magnety jsou ideální pro použití v aplikacích, které vyžadují silné magnetické pole ve směru osy. Tyto magnety najdete například v elektromotorech, generátorech a dalších elektrotechnických zařízeních. Rovněž je můžete využít na magnetické nástěnce pro uchycení poznámek.

Kruhové magnety, magnetické kuličky a kužely


Kruhové magnety mají tvar kruhu a hodí se pro použití v aplikacích, které vyžadují silné magnetické pole ve všech směrech. Najdete je například v reproduktorech a elektromotorech. Je možné je navléknout na lanko nebo na závitovou tyč.

Kulové magnety mají tvar koule. Magnetické kuličky bývají součástí stavebnic, zejména magnetické stavebnice NeoCube. Hodí se třeba ale také na sepnutí závěsů, stohů papíru, na připevnění poznámek a dokumentů k magnetické nástěnce.

Kuželové magnety výrobci používají při výrobě různých magnetických senzorů, mikrofonů, reproduktorů a dalších elektronických součástek. Jsou také oblíbené v modelářství, bývají součástí magnetických stavebnic. Využijete je třeba i na připnutí poznámek a vzkazů na magnetické tabuli nebo na dvířkách ledničky.

Samolepicí magnety


Další variantou jsou samolepicí magnety. Samolepicí magnety mají na jedné straně samolepicí vrstvu, která umožňuje snadné přichycení magnetu na hladkou a nekovovou plochu. Tyto magnety se často používají na reklamní předměty, jako magnetické zapínání i na výrobu magnetek na lednici. Lepší verze mají silně lepivou vrstvu 3M.

Voděodolné magnety v plastovém pouzdře a pogumované


Pogumované a poplastované magnety jsou neodymové magnety vlisované v odolném obalu, který zajišťuje větší odolnost a voděodolnost. Pogumované magnety jsou ideální pro umístění na površích, které jsou náchylné k poškrábání, jako jsou například kovové nábytkové prvky nebo plechové desky. Jsou užitečné také v domácnosti, přicvaknete je na ledničku nebo pomocí nich v kanceláři přichytíte dokumenty na magnetické tabuli.

Magnety s otvorem pro šroub


Jedná se o kotoučové a kvádrové neodymové magnety, které mají jeden či dva otvory pro šroub se zápustnou hlavou. Jsou vhodné pro připevnění reklamních cedulí, POP a POS materiálů i sítí proti hmyzu nebo bytových dekorací. Mají také uplatnění v oblasti výstavnictví.

Pozor na prsty!


Neodymové magnety mají velkou sílu. Manipulujte s nimi opatrně, hrozí skřípnutí prstů či další úrazy. A v žádném případě nepatří do rukou dětí. Podívejte se na tipy do rubriky Magnetický rádce, jak se silnými magnety správně zacházet.

Autor: St
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Fotogalerie:

Další články z rubriky Magazín

Lámete si hlavu s tím, kde najít opravdu poctivé bydlení v Praze?

Nejspíše vám nemusím představovat současnou bytovou situaci v hlavním městě. Do Prahy se zkrátka stěhuje stále více lidí, kteří shánějí pohodlné bydlení. Poptávka však značně převyšuje aktuální nabídku, takže je to celkem boj. Dá se vůbec ještě ...

5 největších mýtů o certifikátech ISO pro firmy

Zlepšení podnikání a vlastní společnosti má mnoho podob. Jednou z možností je získání jednoho z certifikátů, které ověří zákazníkům vaši kvalitu, zele ...

Hledáte spolehlivého a levného dodavatele zlata?

Nejlevnějšího prodejce zlata v ČR najdete na adrese zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v budově Obecního domu. Ale pozor, prodejna je ve druhém patře! ...

Půjčka pro živnostníky nabídne všem široké možnosti

Potřebujete malou finanční injekci pro své podnikání? Pokud banka odmítne, je tu ještě nebankovní cesta, která je velmi jednoduchá a rychlá. Nabídne t ...

Chcete podnikat v Praze? Nezapomeňte na reprezentativní kancelář

Hledáte vhodné kancelářské prostory? Pro spoustu společností a potažmo i jejich majitele představuje výběr kancelářského zázemí nemalou výzvu. V souča ...





Úterý 23.4.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes