PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Zprávy

DPP využije Velikonoce k výměně pražců na trase C a modernizaci zabezpečovacího systému ve stanicích Želivského a Flora

04.04.2023
Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) využije letošní Velikonoce k modernizaci metra na dvou místech. Na trase C bude pokračovat už v tradiční výměně starých dřevěných pražců za betonové, proto bude od pátku 7. dubna od zahájení provozu do pondělí 10. dubna 2023 do ukončení provozu obousměrně přerušen provoz metra na lince C mezi stanicemi I. P. Pavlova a Vltavská. Ve stanicích Želivského a Flora bude DPP o Velikonocích modernizovat vlakový zabezpečovač, proto bude ve stejném termínu obousměrně přerušen provoz metra na lince A v úseku Náměstí Míru - Strašnická. Ve vyloučených úsecích DPP zavede náhradní autobusovou dopravu XC, náhradní tramvajovou dopravu XA a linku 36.
Ilustrační snímek | Foto: DPP
Výměnu starých dřevěných pražců za nové betonové bude DPP o letošních Velikonocích realizovat na první traťové koleji mezi stanicemi Hlavní nádraží a Florenc C. Pracovníci DPP v tomto úseku odstraní celkem 396 původních pražců, které pochází ještě z dob výstavby pražského metra před zhruba 50 lety a osadí místo nich stejný počet nových betonových pražců. Po skončení této akce bude na trase C vyměněno už 10 528 pražců, tj. více než 54 % z celkového počtu, nicméně 8 869 jich bude ještě zbývat. Další výměnu pražců na trase C DPP plánuje na začátku letošních letních prázdnin a na podzim.

Ve stanicích Želivského a Flora bude DPP o letošních Velikonocích pokračovat další etapou modernizace vlakového zabezpečovače LZA na trase A, kterou zahájil loni na podzim. Jedná se o investiční akci, v rámci které do konce roku 2024 zrekonstruuje soustavy staničních počítačů zabezpečovacího zařízení v úseku Depo Hostivař - Dejvická. DPP do modernizace vlakového zabezpečovače na trase A investuje více než 232 milionů korun, práce realizuje společnost AŽD Praha. DPP zatím zmodernizoval vlakový zabezpečovač na zhlaví samotného depa Hostivař a ve stanicích Depo Hostivař a Skalka. Letos DPP plánuje zmodernizovat zabezpečovací zařízení LZA ještě ve stanicích Strašnická, Hradčanská a Malostranská.

Dopravní opatření


Z důvodu oprav a modernizace je od pátku 7. dubna do pondělí 10. dubna 2023 obousměrně přerušen provoz metra na lince A mezi stanicemi Náměstí Míru - Strašnická a na lince C mezi stanicemi I. P. Pavlova - Vltavská.

Metro bude v provozu v úsecích:

- Linka A: Depo Hostivař - Strašnická a Náměstí Míru - Nemocnice Motol

- Linka C: Háje - I. P. Pavlova a Vltavská - Letňany

Náhradní tramvajová doprava XA a 36


V denním provozu jsou zavedeny linky náhradní tramvajové dopravy:

- XA v trase Staré Strašnice - Strašnická - Želivského - Flora - Vinohradská vodárna - Náměstí Míru, odkud dále pokračuje jako linka 36 přes I. P. Pavlova směr Vltavská do konečné zastávky Výstaviště

- 36 v trase Výstaviště - Strossmayerovo náměstí - Vltavská (na předmostí Hlávkova mostu) - Bílá labuť - Masarykovo nádraží - Václavské náměstí - Lazarská - Karlovo náměstí - I. P. Pavlova, odkud dále pokračuje jako linka XA směr Náměstí Míru a Strašnická do konečné zastávky Staré Strašnice.

Náhradní tramvajová doprava XA a 36 bude ráno, dopoledne a odpoledne vypravována v jednotném intervalu 7-8 minut, ve večerních hodinách, od zhruba 21:00 pak v intervalu 10 minut. DPP bude na tyto linky nasazovat buď dvouvozové soupravy nebo tramvaje typu 14T nebo 15T.

Náhradní autobusová doprava XC


V denním provozu je zavedena náhradní autobusová doprava XC v trase I. P. Pavlova - Muzeum - Hlavní nádraží - Florenc - Vltavská - Nádraží Holešovice, která bude ráno a dopoledne vypravována v souhrnném intervalu 3-4 minut, během odpoledne v intervalu 2 minuty a večer opět v souhrnném intervalu 3-4 minut. DPP na ni bude nasazovat kloubová vozidla.

Doporučení na přestupní vazby mezi linkami metra


Z důvodu uzavření obou přestupních stanic na lince C (Muzeum a Florenc) i vzhledem na dlouhou docházkovou vzdálenost (cca osm minut) mezi zastávkou náhradní autobusové dopravy XC Florenc, která je situována přímo na Wilsonově ulici (na magistrále), a nástupištěm stanice Florenc B doporučuje DPP cestujícím následující přestupní vazby mezi linkami metra.

Přestup mezi linkami C a B, směr od Letňan:
DPP doporučuje metrem na lince C dojet do stanice Vltavská, přesednout na náhradní tramvajovou dopravu 36 nebo běžnou tramvajovou linku 14 a na linku B metra (stanice Náměstí Republiky) přestoupit v zastávce Masarykovo nádraží.

Přestup mezi linkami C a B, směr od Hájů:
Cestujícím přijíždějícím do centra Prahy od Hájů DPP doporučuje ve stanici I. P. Pavlova přestoupit na náhradní tramvajovou linku 36 směr Výstaviště a na linku B metra přestoupit v zastávce Karlovo náměstí. Z I. P. Pavlova na Karlovo náměstí nebo v opačném směru je možné využít i běžné tramvajové linky 6, 10, 16, 22 nebo 23.

Přestup mezi linkami C a A, směr od Hájů k Depu Hostivař a Nemocnici Motol:
Cestujícím přijíždějícím metrem na lince C z jižní části města od Hájů, kteří potřebují pokračovat linkou A směr Strašnice, resp. Depo Hostivař, DPP doporučuje ve stanici I. P. Pavlova přestoupit na náhradní tramvajovou dopravu XA. Podle cíle své cesty mohou cestující na I. P. Pavlova využít i běžné tramvajové linky 10, 11, 13, 16 nebo 22, které jsou v části své trasy vedeny v souběhu s linkou A pražského metra.

Cestujícím od Hájů pokračujícím dále linkou A směr Nemocnice Motol DPP doporučuje ve stanici I. P. Pavlova přestoupit na náhradní autobusovou dopravu XC a v zastávce Muzeum přestoupit na linku A.

Přestup C a A, směr od Letňan k Depu Hostivař a Nemocnici Motol:
V případě, že cestující od Letňan plánují pokračovat linkou A směr Strašnice, resp. Depo Hostivař, DPP doporučuje přestoupit ve stanici Nádraží Holešovice na náhradní autobusovou dopravu XC a v zastávce I. P. Pavlova přestoupit na náhradní tramvajovou dopravu XA směr Strašnice.

Cestujícím přijíždějícím od Letňan a pokračujícím pak linkou A směr Nemocnice Motol DPP doporučuje z metra vystoupit ve stanici Nádraží Holešovice, přestoupit na náhradní autobusovou dopravu XC, vystoupit v zastávce Muzeum a dále pokračovat linkou A.

Změny zastávek autobusů


Pro linky 187 a 201 se přemísťuje nástupní zastávka Nádraží Holešovice přibližně o 25 metrů zpět do nástupní zastávky linky 112.

Zdroj: Dopravní podnik hl. m. Prahy
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

City Challenge 2024: Ukažme společně světu, jak bohatá a jedinečná příroda je v našich městech

Pokud budete od pátku do pondělí 26. - 29. 4. v Praze, Brně, Českých Budějovicích, Ostravě, na Uherskohradištsku a na Veselsku (region Veselí nad Moravou), můžete se zúčastnit mezinárodní soutěže City Nature Challenge 2024 o zápis co nejvíce ...

SZÚ: Umělé povrchy hřišť či sportovišť mohou uvolňovat zdraví škodlivé látky

SZÚ upozorňuje subjekty, které pořizují pro dětská hřiště, sportoviště a další provozy umělé pryžové povrchy, na nutnost vyžadovat certifikaci výrobků ...

Praha ve spolupráci se Středočeským krajem spouští hru pro návštěvníky středisek ekologické výchovy

Široká veřejnost má nově příležitost zapojit se do Návštěvnické hry a putovat po vybraných ekocentrech v Praze a Středočeském kraji, kde je možné získ ...

Zvídavost vpřed! Zájemci se můžou hlásit na doprovodný program Veletrhu vědy

PRAHA - Ode dneška si lidé mohou rezervovat místo na doprovodný program Veletrhu vědy 2024. V nabídce jsou science show, přednášky nebo besedy - třeba ...

Podnět na celoroční klimatizovanou sjezdovku v Chuchli byl stažen

Podnět na změnu územního plánu, jehož schválení by znamenalo možnost výstavby celoročně klimatizované a uměle zasněžované sjezdovky, byl stažen. Vlast ...





Úterý 23.4.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes