PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Zprávy

Nejvyšší správní soud vyhověl kasační stížnosti Letiště Praha

28.02.2023
Nejvyšší správní soud vyhověl kasační stížnosti a zrušil rozhodnutí Krajského soudu v Praze ohledně Zásad územního rozvoje Středočeského kraje, které zahrnují také rozvojový záměr Letiště Praha. Projekt paralelní dráhy Letiště Václava Havla Praha tak zůstává v platných Zásadách územního rozvoje Středočeského kraje a letiště pokračuje v dalších přípravných pracích na projektu.
Ilustrační snímek | Foto: Letiště Praha
"V souvislosti s dlouhodobým rozvojem pražského letiště jsme přesvědčení, že bez moderního a bezpečného letiště s dostatečnými provozními kapacitami se neobejde žádná vyspělá ekonomika ani stát. Bez ohledu na situaci poznamenanou pandemií COVID-19 musíme počítat s tím, že podle všech dostupných prognóz se letecký provoz vrátí k výkonům z roku 2019 kolem roku 2026," říká Jiří Pos, předseda představenstva Letiště Praha.

Už rok 2019 byl pro letiště rekordní. Odbavilo bezmála 18 milionů cestujících, což v praxi znamenalo snížení pohodlí pro cestující, ale zejména méně možností pro letiště nabízet leteckým společnostem optimální časy příletů a odletů. Podle všech aktuálních predikcí od mezinárodních organizací činných v letectví se navíc v následujících dvaceti letech očekává zdvojnásobení počtu cestujících, což se týká také cestujících Čechů. Zatímco v roce 2019 připadlo na jednoho Čecha 0,96 cest letadlem, v roce 2041 by to na jednoho Čecha mohlo být už 1,86 cest.

Konkurenční výhoda okolních letišť


Pražské letiště se na tento budoucí vývoj musí také co nejdříve připravit a udržet tak svoji konkurenceschopnost vůči okolním letištím, které se již rozvíjejí a získávají tím zatím výrazný konkurenční náskok. V Berlíně bylo otevřené úplně nové letiště, které může být výraznou konkurencí pro Prahu. Ve Varšavě se plánuje rovněž výstavba velkého mezinárodního letiště s návaznou dopravní infrastrukturou do celé země. Letiště ve Vídni a Mnichově počítají s výstavbou nových terminálů a ve vzdálenější budoucnosti také s výstavbou nové přistávací a vzletové dráhy. Letiště v Budapešti intenzívně pracuje na rozvoji terminálových kapacit a technického zázemí.

Předseda představenstva Letiště Praha Jiří Pos zdůrazňuje, že jedině díky rozvoji, modernizaci a digitalizaci může zůstat také Letiště Václava Havla Praha konkurenceschopné vůči okolním letištím a schopné zajistit adekvátní spojení z České republiky do celého světa.

"Letiště Praha již připravuje realizaci dlouhodobých rozvojových projektů, které zahrnují především rozšíření Terminálu 2 a úpravu dráhového systému. Díky tomu bude letiště schopné navýšit své provozní kapacity, uspokojit nárůst přirozené poptávky po letecké přepravě a zajistit mnohem širší nabídku přímých leteckých spojení, mimo jiné i pro české cestující. Zvýší se rovněž pohodlí cestujících, popřípadě se eliminují zpoždění a zdržení způsobená nedostatečnými kapacitami," doplňuje Jiří Pos.

Po zprovoznění paralelní dráhy navíc letiště uzavře stávající vedlejší dráhu 12/30, která hlukem z provozu ovlivňuje statisíce obyvatel Prahy a Kladenska. Zároveň dojde k uzavření provozu celého letiště v noci od 24.00 hod do 05.30 hod.

Pozitivní vliv pro spádovou oblast


Rozvoj letiště bude mít pozitivní vliv na celou spádovou oblast Letiště Praha, kterou tvoří 8 milionů obyvatel, a to zejména díky dostupnosti pohodlných přímých leteckých spojení do celého světa. Češi se budou moci podívat letecky a napřímo z Prahy například do Chicaga, Toronta, Hanoje, Tokia, nebo Bangkoku, kde aktuálně dochází k navýšení poptávky po přímých letech. Rozvoj letiště bude přínosem také pro celou Českou republiku, díky investicím do rozvoje letištní infrastruktury a jejím následným využíváním dojde ke zvýšení podílu činnosti Letiště Praha na HDP České republiky a pozitivní efekt bude mít rozšíření letiště také na cestovní ruch, jehož význam v rámci ekonomiky ČR rovněž zesílí. Dojde také k nárůstu investic a obchodních příležitostí a budou vznikat nová pracovní místa, a to v řádu tisíců.

V letectví se stále více akcentují principy trvale udržitelného rozvoje. Rovněž pražské letiště se ve svých budoucích plánech intenzivně těmito aspekty zabývá. Závazek udržitelnosti přijalo Letiště Praha také v rámci celoevropské iniciativy Destination 2050, kdy se jednotlivá letiště, aerolinky, řízení letového provozu a ostatní subjekty v oboru letecké dopravy zavázaly ke snižování dopadů letecké dopravy na životní prostředí a představily závazek čisté uhlíkové neutrality na všech letech v rámci Evropy a z Evropy do roku 2050. Rovněž v případě rozšíření pražského letiště bude dlouhodobý rozvoj probíhat v souladu s principy udržitelného rozvoje.

Zdroj: Letiště Praha
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Středočeský kraj a hlavní město Praha připravují soutěž na dopravce, který bude provozovat velkokapacitní vlaky

Zakázku na dopravce, který bude na území kraje a Prahy provozovat nové vlakové jednotky pro zhruba čtyři stovky sedících cestujících, bude monitorovat Transparency International (TI). Kraj a Praha se rozhodli tuto nevládní protikorupční organizaci ...

Pražská O2 arena slaví 20 let

Největší česká multifunkční hala, pražská O2 arena, dnes slaví dvacet let své existence v kulturním a společenském životě lidí nejen z České republiky ...

Veterináři v tržnici SAPA odhalili přes 1300 kg potravin neznámého původu

Inspektoři Státní veterinární správy v závěru uplynulého týdne při společné kontrole s Celní správou zkontrolovali na příjezdové komunikaci do areálu ...

PID posiluje síť kontaktních míst karty Lítačka ve Středočeském kraji

Kartu Lítačka pro cestování ve Středočeském kraji využívá přes 265 tisíc lidí. V tuto chvíli je pro ně přímo v kraji otevřeno 14 prodejních míst, kde ...

DPP: Rekonstrukce obratiště Březiněveská a související dopravní omezení

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) od úterý 26. března do čtvrtka 8. dubna 2024 do ranního výjezdu opravuje tramvajovou trať v blokové smyčce Březiněv ...





Pátek 29.3.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes