PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Zprávy

O víkendu začne dvouměsíční oprava tramvajové tratě na Malé Straně v úseku Újezd-Malostranská

27.01.2023
Přibližně od půlnoci z pátku 27. ledna na sobotu 28. ledna 2023 začne Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) s opravou tramvajové tratě na Malé Straně, která v několika etapách potrvá do 31. března 2023 zhruba do půlnoci. Z tohoto důvodu bude po celou dobu stavebních prací obousměrně přerušen provoz tramvají v úseku Újezd - Malostranská. DPP zde v denním provozu zavede náhradní autobusovou dopravu. DPP doporučuje cestujícím pro přejezd centrem využívat spoje metra na lince A. Společně s vedením Prahy 1 a Technickou správou komunikací hl. m. Prahy (TSK) DPP současně vyzývá řidiče automobilů, aby po celou dobu opravy tratě, nejezdili, pokud možno vůbec do centra, natož na Malou Stranu. Tramvaje se na Malou Stranu opět vrátí v sobotu 1. dubna 2023 od ranního výjezdu.
Foto: dpp.cz
První etapa opravy tramvajové tratě bude probíhat přibližně od půlnoci z pátku 27. ledna na sobotu 28. ledna cca do půlnoci ve středu 15. února 2023 v Letenské ulici zhruba od budovy ministerstva financí po křižovatku s ulicí Klárov. V tomto úseku a termínu bude Letenská ulice pro veškerou dopravu bez výjimky uzavřena. Jako náhradní dopravu v úseku Náměstí Míru - Malostranská - Hradčanská DPP doporučuje využít linku metra A. Pro cestu na Pražský hrad DPP doporučuje využívat tramvajovou linku č. 32 od stanice metra Malostranská.

"Žádáme řidiče z jiných částí Prahy i mimopražské, aby pro tranzit využívali Pražský a Městský okruh, a pokud musejí přijet k nám, aby zejména nyní, kdy bude probíhat výměna kolejí na Malé Straně, přednostně využívali městskou hromadnou dopravu," říká Vojtěch Ryvola, radní Prahy 1 pro dopravu.

"Opravu jsme naplánovali a zkoordinovali s dalšími akcemi v Praze tak, aby proběhla v co nejkratší možné době a v turisticky nejslabším období. Opravu provedeme vlastními silami, budeme zde pracovat sedm dní v týdnu od rána do večera tak, abychom nerušili večerní a noční klid. Opravu dokončíme v pátek 31. března, provoz tramvají na Malé Straně opět obnovíme od soboty 1. dubna 2023. Všem, kteří tady žijí, pracují či studují se za komplikace omlouváme. Práce jsme rozdělili do etap tak, aby v každé z nich zůstala zachována dopravní obslužnost pro složky IZS, zásobování, svoz odpadů všech institucí a provozoven v dotčené oblasti, ať už se jedná o nemocnici, školy, velvyslanectví, parlament ČR, ministerstva, hotely či restaurace. Aby tato dopravní obslužnost ale byla zachována, připojuji se k apelům směrem k řidičům automobilů: buďte prosím ohleduplní a do centra města, natož na Malou Stranu vůbec nevjíždějte po celou dobu opravy tratě, není-li to absolutně nezbytné," dodává Jan Šurovský, člen představenstva a technický ředitel DPP - Povrch.

Změny tras tramvajových linek

Linka č. 12 bude ve směru od Výstaviště ze zastávky Chotkovy sady odkloněna přes zastávky Pražský hrad a Pohořelec do zastávky Malovanka. Vybrané spoje jsou v provozu pouze v trase Výstaviště - Špejchar.

Linka č. 15 bude ve směru od Olšanských hřbitovů zkrácena do zastávky Malostranská (zastávka
na nábřeží Edvarda Beneše), dále bude pokračovat jako linka č. 20 směr Dejvická a Červený Vrch.

Linka č. 20 bude ve směru od Divoké Šárky zkrácena do zastávky Malostranská (zastávka na nábřeží Edvarda Beneše), dále bude pokračovat jako linka č. 15 směr Olšanské hřbitovy.

Linka č. 22 bude ve směru od Nádraží Hostivař ze zastávky Újezd odkloněna přes zastávky Švandovo divadlo, Anděl, Smíchovské nádraží a Hlubočepy do obratiště Sídliště Barrandov jako náhrada za linky č. 12 a 20.

Linka č. 23 bude ve směru od Královky ze zastávky Malostranská (zastávka na nábřeží Edvarda
Beneše) odkloněna přes zastávky Čechův most a Strossmayerovo náměstí do obratiště Výstaviště.

Historická linka č. 42 bude v úseku Lazarská - Malostranská, v uvedeném směru, odkloněna přes zastávky Karlovo náměstí, Palackého náměstí, Národní divadlo a Staroměstská.

Noční linka č. 97 bude v úseku Malostranská - Národní divadlo odkloněna přes zastávky Staroměstská a Karlovy lázně.

Zavedená tramvajová linka č. 32


V denním provozu bude v uvedeném směru zavedena linka č. 32 v trase Bílá Hora - Vypich - Malovanka - Pohořelec - Pražský hrad - Malostranská (na nábřeží Edvarda Beneše) - Právnická fakulta - Malostranská (u metra) - Pražský hrad - Pohořelec - Malovanka - Vypich - Bílá Hora.

Náhradní autobusová doprava X22


V první etapě od 28. ledna do 15. února 2023 bude v denním provozu zavedena náhradní autobusová doprava X22 v trase Újezd - Malostranské náměstí - Újezd - Švandovo divadlo.

Zastávky náhradní autobusové dopravy X22


Újezd - nástupní: v ulici Újezd, před křižovatkou s ulicí Plaskou

Hellichova: v zastávce tramvají (směr Malostranské náměstí)

Malostranské náměstí: u zastávky autobusové linky č. 194 (směr Florenc)

Malostranské náměstí: v Karmelitské ulici, přibližně 40 metrů za křižovatkou s Malostranským náměstím

Hellichova: v zastávce tramvají (směr Újezd)

Újezd: u zastávky tramvají

Švandovo divadlo - výstupní: na náměstí Kinských, v zastávce autobusové linky č. 176 (směr Karlovo náměstí)

Změna v provozu autobusů
Linka č. 194 bude od 28. ledna do 15. února 2023 rozdělena na dvě části: Florenc - Staroměstská a Nemocnice pod Petřínem - Malostranské náměstí.

Informace pro řidiče individuální automobilové dopravy
Uzavřené oblasti a objízdné trasy pro individuální automobilovou dopravu v jednotlivých etapách opravy tramvajové tratě na Malé Straně řidiči najdou na webu opravujeme.to, a také na úvodní stránce webu DPP na dpp.cz.

DRUHÁ ETAPA OPRAV


Druhá etapa opravy tramvajové tratě na Malé Straně začne od čtvrtka 16. února 2023. Od tohoto termínu se vzhledem k přesunu prací do Karmelitské ulice mění jak náhradní autobusová doprava, tak i objízdné trasy pro individuální automobilovou dopravu. Od 16. února do 31. března 2023 bude v denním provozu zavedena náhradní autobusová doprava X20 v trase Malostranské náměstí - Malostranská - Malostranské náměstí.

Zastávky náhradní autobusové dopravy X20


Malostranské náměstí: v Letenské ulici před křižovatkou s ulicí Josefskou

Malostranská: v zastávce tramvají (u metra, směr Chotkovy sady)

Valdštejnské náměstí: na Valdštejnském náměstí, před křižovatkou se Sněmovní ulicí, v zastávce autobusové linky č. 194

Změna v provozu autobusů
V termínu od 16. února do 31. března 2023 bude linka č. 194 v provozu ve své pravidelné trase. Přemísťuje se pro ni zastávka Malostranské náměstí na jižní okraj Malostranského náměstí přibližně 30 metrů před křižovatku s Karmelitskou ulicí.





Zdroj: Dopravní podnik hl. m. Prahy
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Středočeský kraj a hlavní město Praha připravují soutěž na dopravce, který bude provozovat velkokapacitní vlaky

Zakázku na dopravce, který bude na území kraje a Prahy provozovat nové vlakové jednotky pro zhruba čtyři stovky sedících cestujících, bude monitorovat Transparency International (TI). Kraj a Praha se rozhodli tuto nevládní protikorupční organizaci ...

Pražská O2 arena slaví 20 let

Největší česká multifunkční hala, pražská O2 arena, dnes slaví dvacet let své existence v kulturním a společenském životě lidí nejen z České republiky ...

Veterináři v tržnici SAPA odhalili přes 1300 kg potravin neznámého původu

Inspektoři Státní veterinární správy v závěru uplynulého týdne při společné kontrole s Celní správou zkontrolovali na příjezdové komunikaci do areálu ...

PID posiluje síť kontaktních míst karty Lítačka ve Středočeském kraji

Kartu Lítačka pro cestování ve Středočeském kraji využívá přes 265 tisíc lidí. V tuto chvíli je pro ně přímo v kraji otevřeno 14 prodejních míst, kde ...

DPP: Rekonstrukce obratiště Březiněveská a související dopravní omezení

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) od úterý 26. března do čtvrtka 8. dubna 2024 do ranního výjezdu opravuje tramvajovou trať v blokové smyčce Březiněv ...





Čtvrtek 28.3.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes