PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Magazín

Jak vyčistit koberec s dlouhým vlasem, aby nezatuchl

30.12.2022
Koberce s dlouhým vlasem jsou luxusní, elegantní, měkké, načechrané a stylové, a proto není divu, že jsou v současné době tak oblíbené. S těmito vlastnostmi však přichází i nevýhoda. Koberec má delší vlákna, aby bylo dosaženo "nadýchaného" vzhledu, a ta zachycují prach i nečistoty, takže čištění je potom zdlouhavější.
Ilustrační snímek | Zdroj: pixabay.com
Velice dobrou zprávou je, že existují způsoby, jak tento dominantní doplněk interiéru udržet v co nejlepším stavu. Seznamte se s několika zasvěcenými metodami čištění. Potom vám měkké koberce Restilo vydrží vskutku dlouhá léta.

Ať jsou koberce s dlouhým vlasem opět nadýchané


Pravidelné čištění předchází tomu, abyste potřebovali časté hloubkové čištění. Podle odborníků by se měly koberce čistit každý týden.

Metoda lehkého čištění


1. Začněte odstraněním přebytečných nečistot

Odstranění veškerých nečistot, které jsou viditelné na povrchu koberce, je důležitý proces. Vyklepejte koberec, abyste se zbavili všech nečistot z vláken. Vyklepávání provádějte venku a použijte k tomu konec koštěte nebo mopu, případně si zakupte přímo klepač na koberce.

Poté koberec na několik hodin pověste na slunné místo, aby slunce koberec nejen vysušilo, ale také zničilo všechny druhy bakterií, jimž se v dlouhých vláknech daří.

2. Vysávání

Vysávání je skvělý a snadný způsob, jak vyčistit koberec s dlouhým vlasem, ale buďte opatrní. Dlouhá vlákna se totiž mohou zachytit nebo vytáhnout, a tím koberec poškodíte. Používejte proto nástavec na vysávání. Jakmile vysajete horní část koberec, otočte jej, a pak vysajte ještě i druhou stranu.

3. Použijte suchý šampon (to je volitelné)

Všechny koberce s dlouhým vlasem od Restilo si zaslouží důkladnou péči. Vyčistěte ho také suchým šamponem na koberce, protože se nemusíte stresovat vysoušením či poškozením nějakých vláken.

Malé množství suchého šamponu naneste na koberec a štětinami čisticí hlavice vysavače jej vmasírujte do koberce. Ujistěte se, že je vysavač po celou dobu vypnutý. Šampon nechejte působí po dobu uvedenou v návodu na lahvičce, a potom koberec vysajte.

Metoda hloubkového čištění


Koberec s dlouhým vlasem čas od času potřebuje důkladnější čištění. Existují dva způsoby, jak dopřát koberci lásku, kterou si opravdu zaslouží.

1. Čištění párou

Koberec s dlouhým vlasem můžete vyčistit párou. Buď oslovíte profesionální společnost, nebo si zkrátka zapůjčíte stroj a vrhnete se do čištění sami. Pozor, je velice jednoduché poškodit vlákna koberec, pokud proces neprovedete správně.

Parní čištění neodstraní všechny nečistoty. V první řadě je nezbytné provést výše zmíněné kroky, až potom použijte parní čistič. Koberec se omladí, bude vypadat jako nový. Zbavíte se alergenů a roztočů.

Předtím, než dáte koberec vyschnout na slunce, vymačkejte z něj jemně všechnu vodu. Vezměte v úvahu, že chlupatý koberec absorbuje poměrně velké množství vody, takže sušení trvá déle.

2. Ruční praní koberce

Naplňte vanu studenou vodou a přidejte do ní trochu nebělícího a nearomatického pracího prostředku. V žádném případě nepoužívejte změkčovač tkanin. Do takto naplněné vany vložte koberec a jemně s ním pohybujte, abyste jej vyprali. Koberec potom nechejte hodinu namočený. Nakonec z něj vymačkejte přebytečnou vodu a nechejte ho uschnout venku.

Jestliže si chcete koupit koberec s dlouhým vlasem, podívejte se na stránku https://restilo.cz.

Autor: WP
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Magazín

Chcete podnikat v Praze? Nezapomeňte na reprezentativní kancelář

Hledáte vhodné kancelářské prostory? Pro spoustu společností a potažmo i jejich majitele představuje výběr kancelářského zázemí nemalou výzvu. V současné době je obtížné orientovat se v rozmanité nabídce pražských kanceláří, a proto vám v ...

Vybudujte letní kapsulový šatník se značkou TATUUM - co v něm musí být?

Letní měsíce jsou jako bílý list papíru, na kterém můžeme tvořit naše každodenní stylizace. Značka TATUUM, známá svou nabídkou elegantního a nadčasové ...

Investice do klidné budoucnosti: Proč by měl každý uvažovat o životním pojištění

Pojistit se dá kde co od auta až po domácího mazlíčka. Pojistit si dokonce můžete i drahé kolo nebo fotoaparát - třeba proti krádeži. Existuje však je ...

Škodlivý kód Rescoms nahrává záznamy přes mikrofon a webkameru

V únoru se v Česku vedle spywaru Agent Tesla a spywaru Formbook nově objevil škodlivý kód Rescoms. Tento malware se podobně jako spyware zaměřuje na o ...

Tinnitus a duševní zdraví

Záhadný příznak spousty onemocnění, který pacientům znepříjemňuje život a významně snižuje jeho kvalitu. To je tinnitus. Pískání, hučení nebo šum v uš ...





Pátek 29.3.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes