PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Ekonomika, podnikání

Nevládní organizace: EU nesmí zůstat u pouhého a příliš pozdního zastropování cen energií

11.10.2022
Dnes se v Praze schází na neformálním jednání ministři odpovědní za energetiku v členských zemích EU. Sociální a ekologické organizace, které se spojily v rámci iniciativy Energie lidem! jim vzkazují, že hlavním motivem evropské strategie pro energetiku musí být zajištění dostupného a energeticky efektivního bydlení pro všechny Evropany a Evropanky. Jednotlivé státy - včetně ČR - nesmí zůstat u pouhého a příliš pozdního zastropování cen energií, ale cíleně pomáhat nízkopříjmovým a jinak znevýhodněným domácnostem, které se už ocitly v energetické chudobě nebo jim tato bezprostředně hrozí. Všude v EU je potřeba nastavit podporu pro pořizování solárních panelů, tepelných čerpadel a zateplování domů tak, aby z benefitů a úspor energií těžily i zranitelné skupiny obyvatel.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Proto je potřeba co nejrychleji na Evropské úrovni dojednat Sociální klimatický fond, ale zároveň využívat pro pomoc nízkopříjmovým domácnostem se zateplováním a samovýrobou elektřiny stávající zdroje jako je Modernizační fond či výnosy z aukcí emisních povolenek. Také je nutné zvýšit evropské cíle pro obnovitelné zdroje a energetickou efektivitu, aby se rychleji snižovala závislost na drahých fosilních palivech.

Jiří Koželouh, vedoucí energetického programu Hnutí DUHA, říká:
"Evropa potřebuje nejen krizová řešení, ale úplně nový plán pro energetiku. Transformace směrem k obnovitelným zdrojům ovšem nemůže být pomalejší, ale naopak musí být rychlejší a hlavně sociálně spravedlivější. Evropští ministři a ministryně by se měli domluvit na zajištění energeticky efektivního bydlení s nízkou spotřebou a lokálními zdroji energie pro všechny Evropany a Evropanky. Například česká vláda ukazuje, že si sociální dopady závislosti na fosilních palivech stále plně neuvědomuje, jinak by nemohla stanovit zastropování cen až od ledna 2023 či neúčinný úsporný tarif a místo toho by cílila sociální slevy na ohrožené domácnosti a zpřístupnila zateplování a solární panely i lidem s nízkými příjmy."

Barbora Bírová, ředitelka Platformy pro sociální bydlení, říká:
"Řešení energetické krize se neobejde bez komplexního řešení stále se zhoršující nedostupnosti bydlení. Je třeba, aby jednotlivé kroky zajišťující prevenci a řešení bytové nouze byly koordinované, a to i na evropské úrovni. Na úrovni ČR je však v první řadě klíčové přijmout zákon o podpoře v bydlení a zajistit více peněz na stavbu či rekonstrukci sociálních bytů. Dále je třeba zpřístupnit příspěvek na bydlení, aby mohl domácnostem s drahými energiemi opravdu efektivně pomáhat."

Jaroslav Bican, koordinátor energetické kampaně Greenpeace, uvádí:
"Aktuální energetická krize by měla vést ke zvýšení evropských ambic v obnovitelných zdrojích, abychom se co nejdříve zbavili naší závislosti na fosilních palivech. Evropští ministři a ministryně by měli usilovat o podíl obnovitelných zdrojů minimálně ve výši 50 % v roce 2030. Součástí řešení této krize ale musí být cílená podpora solárních střech, tepelných čerpadel a energetických úspor, aby na ně dosáhly i ty nejvíce zranitelné skupiny obyvatel, které jsou energetickou chudobou ohrožené nejvážněji. Bydlení v Evropě musí být energeticky efektivní a dostupné pro každého, a proto by mělo být podpořeno dostatečným množstvím finančních prostředků."

Barbora Jelínková, Re-set: platforma pro sociálně-ekologickou transformaci, říká:
"Pokud chceme řešit energetickou krizi, je třeba současně řešit i krizi bydlení. Přes 40 procent naší spotřeby energií je v důsledku energetické (ne)efektivity budov. Po celé Evropě máme přitom více než 75 procent budov energeticky neefektivních. Neadekvátní a nejisté bydlení je navíc jednou ze základních příčin nejen energetické chudoby. Potřebujeme investovat do zateplování a renovací budov, stejně jako do lokálních obnovitelných zdrojů energie, a jedno i druhé zpřístupnit těm, kteří si to v současnosti nemohou dovolit."

Pro zajištění dostupnosti bydlení a sociálního bydlení a pro dlouhodobé zajištění energetických potřeb za sociálně únosné ceny navrhují sociální a ekologické organizace tato opatření pro ČR.

> Pravidelná aktualizace výše a zjednodušení příspěvku na bydlení, aby rychle a efektivně pomohl domácnostem, které nezvládají pokrýt náklady na energie.

> Zákaz odpojení od energií a sociální slevy jako ochrana zranitelných zákazníků a domácností ohrožených energetickou chudobou.

> Přijetí zákona o podpoře v bydlení, který umožní vybudování sítě kontaktních míst bydlení ve všech obcích s rozšířenou působností a sítě terénních služeb prevence ztráty bydlení.

> Výrazné navýšení alokací pro pořizování, rekonstrukce a výstavbu sociálního bydlení.

> Podpora zateplování, solárních střech a bezplatného poradenství přístupných i pro nízkopříjmové, aby si každý mohl zajistit trvalé snížení spotřeby drahé energie.

> Změna vyhlášky o rozúčtování nákladů na vytápění a teplou vodu pro motivaci domácností šetřit energií v bytových domech.

> Komunitní obnovitelné zdroje a sdílení lokální čisté elektřiny v rukou lidí pro nezávislost na drahých dodávkách ze sítě.

> Založení fondu pro podporu odkupování městských energetických podniků městy a transformaci teplárenských soustav.

> Energetická koncepce státu založená na masivním rozvoji obnovitelných zdrojů a maximálních úsporách energie pro nezávislosti na drahých fosilních palivech.

V rámci iniciativy Energie lidem! organizace také mobilizují dobrovolníky a dobrovolnice a organizují svépomocné skupiny, které budou ve svém sousedství dělat úpravy na domech tak, aby z nich unikalo méně tepla a snižovala se spotřeba, například izolováním starých oken nebo půdních prostor. Dobrovolníci a dobrovolnice budou také informovat o možnostech dostupné státní podpory, aby se ji lidé, kteří na ni mají nárok, nebáli využít. Pro informování veřejnosti o možnostech rychlých úspor a kompenzací neúnosných účtů u ohrožených domácností bude sloužit tištěná brožura a webová stránka energielidem.cz.



Zdroj: Hnutí Duha
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Ekonomika, podnikání

Smartwings zahájí pravidelné letecké spojení mezi Prahou a tureckým Izmirem

Letecká společnost Smartwings představuje pátou novinku v rámci rozšiřování své sítě destinací pro léto 2024. Od 30. května 2024 zahájí společnost pravidelné letecké spojení mezi Prahou a tureckým Izmirem, třetím největším tureckým městem ležícím na ...

Výplaty věřitelů zkrachovalé Sberbank CZ začnou v březnu

V březnu začne vyplácení více než 15 300 věřitelů Sberbank CZ. V částečném rozvrhu dostanou 95 % svých pohledávek. ...

Pojišťovny lidem loni vyplatily 10 miliard za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí

Téměř deset miliard korun - tolik loni vyplatily pojišťovny lidem. Pojistné plnění se nejčastěji vztahovalo na úrazy, za které klienti získali šest mi ...

Finanční správa: Blíží se termín pro elektronické podání, datovou schránku si neaktivovalo dosud 30 tisíc podnikatelů

Na základě údajů ze svých informačních systémů oslovila finanční správa prostřednictvím emailu nebo SMS celkem 30 794 aktivně podnikajících fyzických ...

Řetězec Albert navyšuje mzdy zaměstnancům prodejen. V průměru si polepší o 10%

Společnost Albert ve středu 10. ledna oznámila všem dvaceti tisícům provozních zaměstnanců prodejen navýšení mezd s platností od 1. dubna 2024. Mzdové ...





Pátek 19.4.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes