PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Zprávy

Více než 40 evropských lídrů se zítra 6. října setká na Pražském hradě

05.10.2022
Ve dnech 6. a 7. října, přibližně v půlce českého předsednictví v Radě Evropské unie, se na Pražském hradě odehraje setkání hlav států na nejvyšší úrovni.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Pražský summit bude rozdělen na dvě části. Dne 6. října 2022 se uskuteční historicky první jednání tzv. Evropského politického společenství. Následně 7. října 2022 na něj naváže neformální zasedání Evropské rady.

Jednání Evropského politického společenství


Ve čtvrtek 6. října 2022 proběhne na Pražském hradě historicky první jednání širšího formátu evropských zemí, tzv. Evropské politické společenství. V rámci této nové platformy se budou vedoucí představitelé evropských zemí scházet k debatě o klíčových tématech týkajících se evropského kontinentu.

Mezi témata, o kterých budou zástupci států v Praze diskutovat, budou bezesporu patřit bezpečnost a mír, a energetika, klima a ekonomická situace. Na seznamu pozvaných je celkem 44 zemí.

Evropské politické společenství představuje platformu pro politickou koordinaci evropských zemí napříč kontinentem. Jeho cílem je podporovat politický dialog a spolupráci při řešení otázek společného zájmu, aby se posílila bezpečnost, stabilita a prosperita evropského kontinentu. Tato platforma pro politickou koordinaci nenahrazuje žádnou stávající organizaci, strukturu ani proces a v této fázi nemá za cíl vytvářet nové.

Neformální zasedání Evropské rady


V pátek 7. října 2022 se na Pražském hradě uskuteční neformální zasedání Evropské rady. Prezidenti a předsedové vlád budou diskutovat o vojenské a finanční podpoře Ukrajiny, energetice a hospodářská situaci v Evropě.

Toto neformální jednání se uskuteční dva týdny před formálním zasedáním Evropské rady v Bruselu.

Místo konání, Pražský hrad


Summit se uskuteční na Pražském hradě, kde se odedávna odehrávají události významné pro celou zemi. Pražský hrad je zhmotněním historické tradice českého státu, spojení současnosti s minulostí. Od založení samostatného Československa v roce 1918 je Pražský hrad sídlem prezidenta. Dnes jsou jeho historické objekty ve správě Kancléře prezidenta republiky.

Během summitu se očekává účast až 1 200 novinářů a zástupců českých, ale především zahraničních médií. Summit se bude konat ve vybraných reprezentačních prostorách Pražského hradu, například ve Španělském, Rohtmayerově sál, či Vladislavském sále. Zástupcům médií bude vyčleněn prostor královských zahrad Pražského hradu, Jízdárna, Míčovna, a Rezidence prezidenta či Empírový skleník.

Nezbytná bezpečnostní opatření a pozastavení dopravy


Vzhledem k místu konání Summitu bude, po nezbytnou dobu 4. - 8. října uzavřen celý areál Pražského hradu. Co se týče dopravy, nejvytíženější oblastí bude okolí Pražského hradu a příjezdové komunikace. Jedná se zejména o spádové komunikace vedoucí z prostoru Letiště Václava Havla. V okolí a v uvedené lokalitě nebudou prováděny žádné stálé dopravní uzávěry, ale vzhledem k velkému počtu národních delegací, které se Summitu zúčastní, bude doprava během přesunů delegací pozastavena na dobu nezbytnou pro průjezd autokolony.

Zdroj: Vláda ČR
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Středočeský kraj a hlavní město Praha připravují soutěž na dopravce, který bude provozovat velkokapacitní vlaky

Zakázku na dopravce, který bude na území kraje a Prahy provozovat nové vlakové jednotky pro zhruba čtyři stovky sedících cestujících, bude monitorovat Transparency International (TI). Kraj a Praha se rozhodli tuto nevládní protikorupční organizaci ...

Pražská O2 arena slaví 20 let

Největší česká multifunkční hala, pražská O2 arena, dnes slaví dvacet let své existence v kulturním a společenském životě lidí nejen z České republiky ...

Veterináři v tržnici SAPA odhalili přes 1300 kg potravin neznámého původu

Inspektoři Státní veterinární správy v závěru uplynulého týdne při společné kontrole s Celní správou zkontrolovali na příjezdové komunikaci do areálu ...

PID posiluje síť kontaktních míst karty Lítačka ve Středočeském kraji

Kartu Lítačka pro cestování ve Středočeském kraji využívá přes 265 tisíc lidí. V tuto chvíli je pro ně přímo v kraji otevřeno 14 prodejních míst, kde ...

DPP: Rekonstrukce obratiště Březiněveská a související dopravní omezení

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) od úterý 26. března do čtvrtka 8. dubna 2024 do ranního výjezdu opravuje tramvajovou trať v blokové smyčce Březiněv ...





Čtvrtek 28.3.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes