PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Zprávy

Vojáci se předvedli na dostihovém závodišti v Chuchli

27.06.2022
Netradiční podívaná se naskytla návštěvníkům 102. českého derby v prostorách Chuchle Arena Praha. Absolutní vrchol dostihové sezóny v neděli 26. června 2022 byl umocněn přítomností profesionálních vojáků a pracovníků resortu obrany. Prezentační a náborová akce pod názvem Dostihový den s Armádou ČR nabídla veřejnosti to nejzajímavější z činnosti ozbrojených složek. Slavnostního zahájení byl přítomen zástupce náčelníka Generálního štábu - náčelník štábu generálporučík Miroslav Hlaváč.
Foto: acr.army.cz
"Zájem občanů o službu v armádě a aktivní záloze nás těší a je stále velký. My ale nepolevujeme a stále hledáme nové metody, jak nábor podpořit. Pořádání prezentačních akcí pro veřejnost na netradičních a neobvyklých místech k nim patří," vysvětlila brigádní generálka Lenka Šmerdová.

Vojáci předvedli to nejzajímavější


V odpoledním programu vojáci představili vozidla LRD Kajman, Toyota HILUX, Dingo s lafetovaným kulometem MG3A, protiletadlový komplet RBS-70, bezosádkový pozemní průzkumný prostředek UGV SOM-6 a salvový kanón.

K vidění bylo také vojenské vybavení včetně ručních zbraní Posádkového velitelství Praha a Vojenské policie. Návštěvníci si užili ukázku boje zblízka a výcviku služebních psů. Zájemci si vyzkoušeli střelbu na airsoftové střelnici s replikami armádních zbraní. Součástí programu byla výstava popisující příběhy vojáků ze zahraničních operací v letech 1990 - 2020 s názvem ...s vědomím rizika. Účastníci derby měli možnost podpořit Vojenský fond solidarity.

O POKOS byl velký zájem


Zástupci odboru komunikace Ministerstva obrany ČR představili projekt POKOS (Příprava občanů k obraně státu). "Cílem projektu je seznámit veřejnost se skutečnostmi, které souvisejí s obranou státu, historií naší armády a řešením různých krizových situací," vysvětlila Daniela Hölzelová z odboru komunikace Ministerstva obrany.

Pro zvídavé zájemce byla připravena stejnojmenná výstava a s ní spojené vědomostní kvízy, které prověřily, jak pečlivě si soutěžící výstavu prohlédli, respektive, jak hluboké mají znalosti z branné výchovy, bezpečnosti a vojenské oblasti. Za správné odpovědi si mohli vybrat dárky s logem POKOS. Zkrátka nepřišli ani malí návštěvníci - pro ty byly nachystány zábavné křížovky a doplňovačky, hledání rozdílů nebo skládání obřích puzzlí a další hry a soutěže.

Zlatý pohár pro armádu


4. dostihový závod s názvem Zlatý pohár Armády ČR, byl věnován vojákům. Generálporučík Miroslav Hlaváč a brigádní generálka Lenka Šmerdová předali vítězný pohár nejrychlejšímu žokejovi, trenérovi a majiteli stáje.

Na místě byli také rekrutéři i příslušníci aktivní zálohy, aby zájemcům přiblížili vojenskou službu a vysvětlili podmínky vstupu do služebního poměru.

> Rekrutační cíl pro rok 2022 je získat 1 800 vojáků z povolání, z toho 460 studentů Univerzity obrany a fakulty Vojenské tělovýchovy a sportu Univerzity Karlovy. Rekrutační cíl pro aktivní zálohu je získat 1 200 vojáků. Podle Koncepce výstavby Armády České republiky je v plánu mít v roce 2030 v aktivní záloze 10 000 vojáků.

> Na zvýšený zájem reagovala armáda posílením všech prvků výběru, jak kapacit v nemocnicích a lékařských zařízeních, tak v kurzu základní přípravy, aby mohli být přijati ti, co uspějí.

Zdroj: Armáda ČR
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

City Challenge 2024: Ukažme společně světu, jak bohatá a jedinečná příroda je v našich městech

Pokud budete od pátku do pondělí 26. - 29. 4. v Praze, Brně, Českých Budějovicích, Ostravě, na Uherskohradištsku a na Veselsku (region Veselí nad Moravou), můžete se zúčastnit mezinárodní soutěže City Nature Challenge 2024 o zápis co nejvíce ...

SZÚ: Umělé povrchy hřišť či sportovišť mohou uvolňovat zdraví škodlivé látky

SZÚ upozorňuje subjekty, které pořizují pro dětská hřiště, sportoviště a další provozy umělé pryžové povrchy, na nutnost vyžadovat certifikaci výrobků ...

Praha ve spolupráci se Středočeským krajem spouští hru pro návštěvníky středisek ekologické výchovy

Široká veřejnost má nově příležitost zapojit se do Návštěvnické hry a putovat po vybraných ekocentrech v Praze a Středočeském kraji, kde je možné získ ...

Zvídavost vpřed! Zájemci se můžou hlásit na doprovodný program Veletrhu vědy

PRAHA - Ode dneška si lidé mohou rezervovat místo na doprovodný program Veletrhu vědy 2024. V nabídce jsou science show, přednášky nebo besedy - třeba ...

Podnět na celoroční klimatizovanou sjezdovku v Chuchli byl stažen

Podnět na změnu územního plánu, jehož schválení by znamenalo možnost výstavby celoročně klimatizované a uměle zasněžované sjezdovky, byl stažen. Vlast ...





Středa 24.4.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes