PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Magazín

15 tipů pro zdravé hubnutí do plavek a jak být v létě krásná a plná energie

06.06.2022
Léto se už vehementně hlásí o slovo, sluníčko začíná hřát, kalhoty a bundy střídají kraťasy, sukně, lehké halenky, košile a třeba i tílka. Ani se nenadějeme a svoje tělo budeme chtít slunečním paprskům vystavit naplno, ideálně v plavkách někde u vody.
Ilustrační snímek | Foto: Billion Photos / Shutterstock.com
Že jste se teď úplně lekli? Obléknout si plavky, když jste si během zimy dopřávali všemožné dobroty, pohybu jste taky moc nedali a na postavě se to projevilo? Nezoufejte, do léta je ještě času dost, stejně tak na hubnutí do plavek.

Jak rychle zhubnout?


Dnes poměrně častá otázka. Možná jste ty plavky totiž už vyndali ze skříně, zkusili si je obléknout a všimli jste si, že na bříšku máte uložený tuk, stejně jako na bocích. Co s tím? Jak rychle, ale hlavně zdravě zhubnout, aby se nedostavil jojo efekt a vysněnou váhu jste si udrželi? Jak na hubnutí břicha a boků? Co jíst na hubnutí?

Tip číslo jedna: Zaměřte se na jídelníček


Základem hubnutí je vyvážený jídelníček plný čerstvých a zdravých potravin se správným obsahem všech tří základních živin, tedy sacharidů, proteinů a zdravých tuků. Jídla z fast foodů nebo polotovary na něj rozhodně nepatří.

Víte, že než vůbec s úpravou jídelníčku začnete, je fajn svému tělu dopřát důkladnou očistu? Dostavit se sice může průjem při detoxikaci, aspoň se ale zbavíte všech škodlivin z těla a organismus nastartujete do nové životní etapy.

Tip číslo dva: Snižte příjem sacharidů


Náš jídelníček obsahuje spoustu jednoduchých cukrů, které našemu tělu příliš nesvědčí. Nějaké množství sacharidů určitě potřebujeme, mělo by ale jít o ty komplexní a s mírou. Když chcete zhubnout, nejsnazší cesta vede právě přes snížení množství sacharidů ve stravě, což přispěje k tomu, abyste se dostali do kalorického deficitu.

Tip číslo tři: Sacharidy nahraďte bílkovinami


Když jednu složku z jídelníčku vyřadíte nebo minimalizujete, musíte ji něčím nahradit. Při snížení objemu sacharidů jsou vhodnou náhradou proteiny, které vás zasytí a zároveň ochrání před ztrátou svalové hmoty, ke které často během toho, kdy dodržujete dietní plán, dojde.

Bílkoviny jsou základem našich tkání, pomáhají k obnově buněk a tkání, tvoří svaly a produkují i hormony a protilátky. Při hubnutí slouží i jako náhradní zdroj energie, mezi zdroje kvalitních bílkovin patří například vejce, kuřecí prsa, hovězí maso, luštěniny, ryby a mořské plody a proteinové koktejly.

Tip číslo čtyři: A co tuky?


Tuky zpracovávají vitamíny, pomohou oddálit pocit hladu a naše tělo z nich získává energii. Neobejdeme se bez nich, musíme si ale hlídat, jaké tuky přijímáme. Transmastné kyseliny jsou nežádoucí, zdravé tuky označujeme jako nenasycené mastné kyseliny a najdeme je v avokádu, olivách, mastných rybách, ořechách apod.

Tip číslo pět: Hlídejte si pitný režim


Dostatečný příjem tekutin může zvýšit energetický výdej i zrychlit metabolismus, tělo zvládne rychleji spalovat kalorie. Sklenice vody navíc umí zasytit, což je během hubnutí nedocenitelné.

Tip číslo šest: Jezte pravidelně


Několik menších porcí 5x denně je lepší, než když si 3x za den dáte velké jídlo.

Tip číslo sedm: Při jídle nespěchejte


Každé sousto pěkně rozžvýkejte, vychutnejte si ho. Nespěchejte ani jídlo nehltejte. Vyhnete se bolestem břicha při hubnutí, nebudete potřebovat léky na bolest břicha. Navíc v jídle ucítíte všechny chutě, o kterých jste neměli ani tušení a dost možná vás některé i překvapí.

Tip číslo osm: Dopřejte si dostatek spánku


Spánek je pro naše tělo zásadní, abychom během něj zregenerovali a načerpali další síly, musí být kvalitní a ničím nerušený. Dospělý člověk by měl každý den spát kolem 7 až 8,5 hodin.

Tip číslo devět: Uspořádejte si to v hlavě


Kdo chce zhubnout, ten musí vědět, proč to dělá. Chtít hubnout jen proto, že se to nelíbí vašemu okolí není moc motivační. Důležité je si uvědomit, že opravdu chcete zhubnout a děláte to pro sebe a pěknou postavu v plavkách.

Tip číslo deset: Nastavte si reálný cíl


Většina z nás ví, kolik kilogramů celkově potřebuje zhubnout, a to si stanoví jako cíl. Často se jedná o dlouhodobý cíl, který je v nedohlednu. Zkuste si místo toho říct, že každý měsíc shodíte 2 kila a za každý úspěch se odměníte. Uvidíte, že se vám bude hubnout snáz.

Tip číslo jedenáct: Hýbejte se


Zdravá strava, dostatek pitného režimu a pohyb jdou při hubnutí ruku v ruce, jedno bez druhého nefunguje a nedovede vás do cíle. Tím ale nemyslíme, že hned máte vzít do ruky činku a mučit své tělo v posilovně. Začněte pomalu, jděte si zaplavat, zacvičit jógu, zatancovat, vydejte se na projížďku na kole. Doma se protáhněte, cestu autem do obchodu nahraďte procházkou.

Tip číslo dvanáct: Choďte na čerstvý vzduch


Při hubnutí je důležitá pozitivní a vyrovnaná mysl. K ní vám napomůže i pobyt na čerstvém vzduchu. Vzhledem k tomu, že se blíží léto a venku už panují docela příjemné teploty, můžete do těla doplnit i vitamín D a posílit imunitu díky pobytu na sluníčku a zdravému opalování, před kterým použijete opalovací krémy.

Víte, že mezi ty nejoblíbenější značky pleťové kosmetiky patří Bioderma, Eucerin, Vichy, La Roche-Posay? Ke zdravému opálení přispějete pravidelným užíváním beta-karotenu, po slunění kůži ošetřete krémem po opalování nebo hydratačním krémem.

Tip číslo třináct: Zkuste ketodietu


Tolik chcete zhubnout, snažíte se hlídat, co jíte, ale nebaví vás pořád dokola vymýšlet nová dietní jídla a hlídat si kalorie? Zkuste ketodietu s předem připravenými jídly.

Tip číslo čtrnáct: Zbavte se stresu


Stres je velký nepřítel hubnutí. Kdo je ve stresu, ten víc jí, navíc stres ovlivňuje hormony, hlavně kortizol. Když budete dlouhodobě ve stresu, zpomalí se vám metabolismus a dostaví se potíže se zažíváním. Bolesti břicha, průjem, únava a nesoustředěnost patří mezi jeho příznaky.

Tip číslo patnáct: Hlídejte si i příjem vlákniny


Některé typy vláknin umí nasávat vodu a jsou skvělými pomocníky v boji s kilogramy navíc. Vláknina v žaludku nabobtná, zvětší svůj objem a postará se o pocit sytosti. Dostatečný příjem vlákniny má také pozitivní vliv na trávení, podporuje peristaltiku střev, může pomoci od bolesti břicha při hubnutí.

Autor: ML
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Fotogalerie:

Další články z rubriky Magazín

Lámete si hlavu s tím, kde najít opravdu poctivé bydlení v Praze?

Nejspíše vám nemusím představovat současnou bytovou situaci v hlavním městě. Do Prahy se zkrátka stěhuje stále více lidí, kteří shánějí pohodlné bydlení. Poptávka však značně převyšuje aktuální nabídku, takže je to celkem boj. Dá se vůbec ještě ...

5 největších mýtů o certifikátech ISO pro firmy

Zlepšení podnikání a vlastní společnosti má mnoho podob. Jednou z možností je získání jednoho z certifikátů, které ověří zákazníkům vaši kvalitu, zele ...

Hledáte spolehlivého a levného dodavatele zlata?

Nejlevnějšího prodejce zlata v ČR najdete na adrese zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v budově Obecního domu. Ale pozor, prodejna je ve druhém patře! ...

Půjčka pro živnostníky nabídne všem široké možnosti

Potřebujete malou finanční injekci pro své podnikání? Pokud banka odmítne, je tu ještě nebankovní cesta, která je velmi jednoduchá a rychlá. Nabídne t ...

Chcete podnikat v Praze? Nezapomeňte na reprezentativní kancelář

Hledáte vhodné kancelářské prostory? Pro spoustu společností a potažmo i jejich majitele představuje výběr kancelářského zázemí nemalou výzvu. V souča ...





Pátek 19.4.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes