PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Magazín

Stavíte dům? Tyto věci musíte mít v pořádku

01.06.2022
Stavba vlastního rodinného domu je obrovsky náročným projektem i v případě, že vsadíte na jednodušší z možných řešení. Zatímco v některých případech podcenění situace nehraje zásadní roli, existují věci, které musíte mít bezpodmínečně v pořádku.
Ilustrační snímek | Zdroj: Pexels.com

Napojení na kanalizaci


Jedna z prvních věcí, kterou budete při zahájení (lépe řečeno ještě před zahájením) stavby řešit, je kanalizace. Jde o věc, kterou v případě chybné realizace již jen těžko napravíte. Kanalizační trubky jsou z velké části umístěny v základové desce - pod podlahami a zdmi. Jakákoli konstrukční chyba by později mohla mít pro dům fatální důsledky.

Další důležitou věcí je administrativa spojená s kanalizací. Potřebujete splnit nejrůznější regulace a vyhlášky, abyste se mohli se svým domem napojit na veřejnou kanalizaci.

Stavební povolení


Na konci minulého bodu jsme zmínili administrativní povinnosti. Bez celé řady podkladů, které budete muset předložit stavebnímu úřadu, nedostanete stavební povolení. A bez něj nemůžete takzvaně kopnout do země. Budete potřebovat detailní nákresy od projektanta, vyhovět celé řadě vyhlášek, získat potřebná razítka.

Připravte se na to, že půjde o proces, který vám zabere několik měsíců a neobejdete se bez pomoci odborníků, kteří v celé problematice "umí chodit".

Financování výstavby


Pokud nepatříte k těm šťastlivcům, kteří disponují úsporami ve výši několika milionů korun, které mohou pro výstavbu ihned použít, budete se muset obrátit na bankovní domy. Vyřídit hypoteční úvěr na výstavbu domu ale není nic jednoduchého.

Také banka po vás bude chtít projekt domu a detailně rozpracovaný rozpočet. Kromě toho bude prověřovat vaše příjmy, existenci případných dalších půjček, které čerpáte apod.

Pamatujte navíc na to, že v nejisté době rychlého zdražování si můžete schválit projekt, na který načerpáte částku, jež vám ale nebude následně stačit. V takových případech se může stát, že skončíte s rozestavěným domem, na který musíte splácet hypotéku, ale nemůžete v něm bydlet. Je tedy ve vašem vlastním zájmu, aby rozpočet skutečně byl pojat racionálně až pesimisticky, abyste měli potřebnou rezervu a vše se obešlo bez zásadních komplikací.

Vyřešené vlastnictví pozemku


Zní to možná banálně, ale pozemek, na kterém budete stavět, byste měli vlastnit. Existují samozřejmě i výjimky z tohoto pravidla, avšak stavba na cizím (třebaže by šlo o někoho z rodiny) vždy přináší jen problémy, které se v budoucnu projeví.

Pozor také na to, aby cizí pozemek neblokoval příjezd k vašemu budoucímu domu. Nutné je také ověřit, že na svém pozemku budete skutečně moci dům postavit - to není na mnoha pozemcích vzhledem k platnému územnímu plánu zdaleka samozřejmé.

Autor: Keyword Eater s.r o.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Magazín

Chcete podnikat v Praze? Nezapomeňte na reprezentativní kancelář

Hledáte vhodné kancelářské prostory? Pro spoustu společností a potažmo i jejich majitele představuje výběr kancelářského zázemí nemalou výzvu. V současné době je obtížné orientovat se v rozmanité nabídce pražských kanceláří, a proto vám v ...

Vybudujte letní kapsulový šatník se značkou TATUUM - co v něm musí být?

Letní měsíce jsou jako bílý list papíru, na kterém můžeme tvořit naše každodenní stylizace. Značka TATUUM, známá svou nabídkou elegantního a nadčasové ...

Investice do klidné budoucnosti: Proč by měl každý uvažovat o životním pojištění

Pojistit se dá kde co od auta až po domácího mazlíčka. Pojistit si dokonce můžete i drahé kolo nebo fotoaparát - třeba proti krádeži. Existuje však je ...

Škodlivý kód Rescoms nahrává záznamy přes mikrofon a webkameru

V únoru se v Česku vedle spywaru Agent Tesla a spywaru Formbook nově objevil škodlivý kód Rescoms. Tento malware se podobně jako spyware zaměřuje na o ...

Tinnitus a duševní zdraví

Záhadný příznak spousty onemocnění, který pacientům znepříjemňuje život a významně snižuje jeho kvalitu. To je tinnitus. Pískání, hučení nebo šum v uš ...





Čtvrtek 28.3.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes