PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Magazín

Nejmodernější technologie současných aut - science fiction nebo realita?

11.02.2022
Automobilový průmysl prochází v současné době neuvěřitelnými inovacemi, z nichž se některé mohou zdát nezasvěceným motoristům jako sledování filmu Terminátor. Některé moderní funkce aut by se nestyděly ani vedle inteligentního robota z budoucnosti.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com

Staré versus nové


První předchůdci dnešních automobilů se začali rodit již na konci 18. století. Jednalo se o vetché konstrukce, poháněné parním strojem a svištící rychlostí až 9 km za hodinu. Pokud byly správné podmínky, možná vám za jízdy dokonce ulétl klobouk. V takovém případě jste mohli z rozjetého auta vyskočit, klobouk zvednout a doběhnout zpátky.

Moderní auta jsou ovšem naprosto jiná pohádka. Ohromný výběr žihadel i pracantů, technologie na téměř každém centimetru a neuvěřitelná bezpečnost či pohodlí. Dá se říct, že ať už jsme milovníci rychlosti, potřebujeme převážet dřevo v terénu, nebo jen jezdit na nákupy, každý můžeme vybírat z ohromného množství aut i technologií.

Snadný výběr auta


Snadný výběr auta je to opravdové science fiction, protože to zkrátka není možné. Jen v České republice v současnosti jezdí přes 6 milionů osobních aut. Tato auta bourají, opravují se, a především se předávají z ruky do ruky. S tím se pojí nebezpečí všemožných podvodů a rizik spojených s nečestnými prodejci.

Důrazně doporučujeme si VŽDY ojeté auto před koupí ověřit! K tomu slouží takzvaný VIN dekodér, který vám může ušetřit opravdu spoustu peněz a často i vaše zdraví. Opravdu nebuďte dalším napáleným člověkem, jichž je v této oblasti ohromné množství. Vsázejte na jistotu, ověřujte.

Bezpečí auta je až na prvním, druhém i třetím místě


Pohodlí a bezpečí našich vozů je ohromné spektrum více než stoletého bádání a vyvíjení. Samotné bezpečí je určitě na prvním místě, takže je třeba se zaměřit především na tuto oblast. Zejména couvání dělá mnoha řidičům problém, tudíž je dnes naprostým standardem mít v autě parkovací senzory a couvací kamery. Naprostou špičkou v těchto situacích je automatické parkování.

Pokud přejdeme k opravdu nebezpečným situacím, zde už nám může zachránit život například pokročilé sledování řidiče. Zvlášť při delší jízdě se hodí monitorování únavy, vedení jízdy v pruhu či dodržování vzdálenosti mezi auty. Pokud technologie přistihne řidiče, že za jízdy usíná a nechová se vhodně, automobil zasáhne a dost možná mu zachrání i život.

Asistence některých vozů se zaměřuje i na další životně důležité aspekty. Tím je sledování mrtvého úhlu (u velkých vozidel), kontrola správného brzdění a zamezení protáčení kol. Spousta lidí se moderním technologiím brání, ale taková asistence by měla být naprostým základem.

Nejslabším článkem automobilu je vždy jeho řidič. Proto zdůrazňujeme, že zdaleka nejlepší technologií je pozornost, dostatek energie a rozumná jízda.

Autor: WP
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Magazín

Chcete podnikat v Praze? Nezapomeňte na reprezentativní kancelář

Hledáte vhodné kancelářské prostory? Pro spoustu společností a potažmo i jejich majitele představuje výběr kancelářského zázemí nemalou výzvu. V současné době je obtížné orientovat se v rozmanité nabídce pražských kanceláří, a proto vám v ...

Vybudujte letní kapsulový šatník se značkou TATUUM - co v něm musí být?

Letní měsíce jsou jako bílý list papíru, na kterém můžeme tvořit naše každodenní stylizace. Značka TATUUM, známá svou nabídkou elegantního a nadčasové ...

Investice do klidné budoucnosti: Proč by měl každý uvažovat o životním pojištění

Pojistit se dá kde co od auta až po domácího mazlíčka. Pojistit si dokonce můžete i drahé kolo nebo fotoaparát - třeba proti krádeži. Existuje však je ...

Škodlivý kód Rescoms nahrává záznamy přes mikrofon a webkameru

V únoru se v Česku vedle spywaru Agent Tesla a spywaru Formbook nově objevil škodlivý kód Rescoms. Tento malware se podobně jako spyware zaměřuje na o ...

Tinnitus a duševní zdraví

Záhadný příznak spousty onemocnění, který pacientům znepříjemňuje život a významně snižuje jeho kvalitu. To je tinnitus. Pískání, hučení nebo šum v uš ...





Pátek 29.3.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes