PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Zprávy

Soutěž Adapterra Awards ocení opatření, která bojují proti suchu, vedru či povodním

26.01.2022
PRAHA - Soutěž Adapterra Awards 2022 hledá projekty, které řeší přehřívání měst, sucho, přívalové deště, extrémní vítr, erozi půdy a další výzvy spojené s klimatickou změnou z celého Česka. Ve 4. ročníku soutěže je opět kategorie nejlepší adaptační projekt na území Prahy.
Foto: praha.eu
Hotové realizace v krajině, městech, pracovním prostředí i v oblasti bydlení může každý přihlásit do 31. března prostřednictvím webu www.adapterraawards.cz. V létě bude vybírat nejsympatičtější projekt opět i veřejnost.

Neotřelá technologická nebo přírodě blízká řešení mohou do soutěže hlásit vlastníci, investoři, projektanti i zhotovitelé. Nejlepší nápady vybere i letos odborná porota a pošle je do finále. Finálové projekty pak mohou získat jednu z osmi cen i finanční odměnu.

"I letos v Praze připravujeme celou řadu adaptačních opatření, která budou sloužit Pražanům, jako je třeba nový rybník na Letné, výsadba stromů v ulicích města či lesoparcích, revitalizace parků a adaptace budov města včetně fotovoltaiky na střechách v podobě Pražské sluneční elektrárny. Letos také zahájíme budování přírodního parku na Rohanském ostrově, který se stane zároveň významným protipovodňovým opatřením v centru Prahy. Proto se i letos velice těším na inspirativní projekty, které obohacují nejenom naši metropoli," říká náměstek primátora pro životní prostředí Petr Hlubuček.

"Soutěž letos již po čtvrté pořádá Nadace Partnerství. Vítěz kategorie Volná krajina získá 100 tisíc korun od našeho partnera, Nestlé Česko. Další vítězové získají čestná ocenění poroty. Do rozhodování se však může zapojit také veřejnost skrze online hlasování, od srpna do poloviny října. Nejoblíbenější projekt pak obdrží Cenu sympatie veřejnosti," uvádí Andrea Křivánková, koordinátorka soutěže.

Nutnost řešit problémy jako je chlazení veřejných prostranství i budov v období letních veder, sucho na polích či usychající stromy ve městech, splachy bahna do obcí při přívalových deštích, vytopené sklepy a přeplněnou dešťovou kanalizaci si uvědomuje také Ministerstvo životního prostředí (MŽP).

"Změna klimatu bezpochyby prohloubí četnost a intenzitu takových hrozeb a je největší výzvou, se kterou se v současnosti potýkáme, což reflektuje i programové prohlášení vlády. Dotace MŽP proto směřují ve velkém na zadržování vody v krajině, ochranu biodiverzity, přístupu k vodě a opatření proti suchu v krajině i ve městech. Na to máme připraveny bezmála 3 miliardy korun z Národního programu obnovy a téměř 35 miliard korun z Operačního programu Životní prostředí. Dalších 450 milionů korun půjde z Národního programu Životní prostředí na zdroje pitné vody pro obce. MŽP je také spolu s Nadací Partnerství součástí iniciativy Sázíme budoucnost na výsadbu zeleně, na kterou MŽP uvolnilo částku 350 milionů korun," vypočítává podporu ze strany MŽP ministryně životního prostředí Anna Hubáčková.

V minulém ročníku nabídlo hlavní město příklady několika úspěšných pražských řešení. Od magistrátu se jednalo o projekty rekonstrukce Královské obory Stromovka, vytvoření krajinných parků Lítožnice (mezi Běchovicemi a Dubčí) a V Ladech (v Horních Počernicích), a dále o projekty reagující na potřeby šetrného ekologického zemědělství - pole Plužiny na východě Prahy a hospodaření Prahy 12.

Celkem byla do soutěže přihlášena více než stovka projektů. Mezi oceněné projekty se zařadily také dva projekty z Prahy. Cenu za nejlepší adaptační opatření v kategorii Pracovní prostředí získal nový pavilon tropického zemědělství České zemědělské univerzity, který chladí zelená střecha, porostlá fasáda, řízená ventilace či stínění slunolamy. Budova navíc využívá tepelná čerpadla, fotovoltaické panely i dešťovou vodu pro zalévání zeleně a splachování toalet. Cenu Prahy obdržel projekt šetrného zemědělství v Praze 12, kdy namísto velkého, nevhodně obdělávaného pole vznikla květnatá louka s keři a úly, kaskáda zasakovacích tůní, záhony s bylinkami, mokřad či ovocný sad.

Zdroj: Hlavní město Praha
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

V soutěži Adapterra Awards bude bojovat o vítězství 11 pražských projektů

První tropický den tohoto roku přišel o dva měsíce dříve, než je obvyklé. Přesně na tyto situace, ale i další jevy, jako jsou sucho, přívalové deště, silný vítr nebo vlny veder je zaměřena soutěž Adapterra Awards. Ta hledá projekty, které mají ...

Čtenáři Středočeského kraje vysbírali přes 4 tisíce mobilů, nejlepší byly knihovny v Kralupech, Rudné a Úněticích

Přesně 4112 starých mobilních telefonů přinesli v uplynulých měsících do svých oblíbených knihoven čtenáři ve Středočeském kraji. Do sběrové akce nazv ...

Dopravní podnik hl. m. Prahy má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) včera v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do provozu svůj první průjezdný, třístupňový lakova ...

City Challenge 2024: Ukažme společně světu, jak bohatá a jedinečná příroda je v našich městech

Pokud budete od pátku do pondělí 26. - 29. 4. v Praze, Brně, Českých Budějovicích, Ostravě, na Uherskohradištsku a na Veselsku (region Veselí nad Mora ...

SZÚ: Umělé povrchy hřišť či sportovišť mohou uvolňovat zdraví škodlivé látky

SZÚ upozorňuje subjekty, které pořizují pro dětská hřiště, sportoviště a další provozy umělé pryžové povrchy, na nutnost vyžadovat certifikaci výrobků ...





Středa 24.4.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes