PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Magazín

Spánek: Jak si dopřát ty nejlepší noci a dokonale se vyspat?

25.01.2022
Není nad kvalitní spánek, který si můžete nerušeně dopřávat každou noc. Ale přiznejme si to, ne každému se dostatečnému a ničím nerušenému spánku dostává. Proto vám poradíme tipy, díky kterým se vám bude nejenom lépe usínat, ale také budete nerušeně spát celou noc.
Ilustrační snímek | Foto: Francisco Zeledon / Shutterstock.com

Na čem spíte, ovlivňuje kvalitu vašeho spánku


Určitě s námi budete souhlasit, že postel, na které každou noc spíte, ovlivňuje to, jak je váš spánek kvalitní. Někdy sice může krátký spánek v autobuse být příjemný, ale nic se nevyrovná posteli, ve které si připadáte jako na obláčku. Aby byla vaše postel opravdu skvělá, je nutné pořídit si kvalitní matraci.

Tu si vždy vybírejte podle svých preferencí. Někdo má raději spaní na tvrdé matraci, do které se nepropadne, a naopak někteří lidé si nemůžou vynachválit měkké matrace, které je pohltí. Zkrátka každému podle jeho gusta.

O matraci se musíte starat, aby vám déle vydržela


Kromě toho, že investujete do kvalitní matrace, musíte se o ni také starat. Díky tomu prodloužíte její životnost a hlavně funkčnost. Jak na péči o matraci? Věnujte čas jejímu pravidelnému vysávání, větrání a otáčení. Životnost matrace podpoří také speciální chránič na matraci, který ji ochrání před případným politím a jiným znečištěním.

Správná opora matrace podtrhne kvalitu vašeho spánku


Aby si ovšem vaše záda každou noc odpočinula, matrace potřebuje tu správnou oporu ve formě roštu, který mimo jiné také prodlouží její životnost. Rošty udrží matraci na jednom místě a ve správné poloze, zároveň matraci odpruží a podpoří její vlastnosti. Při výběru toho pravého roštu si můžete vybrat z pevných roštů, polohovacích, i těch výklopných.

Ovšem nezapomínejte na to, že ke každému typu matrace se hodí jiný rošt. Preferujete-li například nedělní snídaně v posteli nebo si rádi před spaním čtete, myslete na to, že na polohovací rošt se nejlépe hodí matrace z paměťové pěny.

Atmosféra v ložnici je důležitá


Jakmile budete mít postel, ve které se vám bude báječně usínat, je nutné vytvořit si také tu správnou atmosféru pro kvalitní spánek. K jejímu vytvoření vám dopomohou následující tipy.

- Ložnici vyvětrejte a na termostatu zkontrolujte, že teplota v místnosti nepřesahuje 18 °C.
- Všechna okna zatemněte a vytvořte co největší tmu.
- V ložnici preferujte měkké světlo před tím studeným a pokud je ještě nemáte, pořiďte si lampičky na noční stolek.
- Přestože teplé barevné odstíny prostor zútulní, v ložnici vsaďte raději na studené odstíny barev.

Tipy pro lepší usínání


Teplota v ložnici odpovídá doporučení, přes okna máte natažené žaluzie, ale stejně se vám nedaří usnout? Vyzkoušejte některý z následujících triků pro lepší usínání.

1. Nejpozději hodinu před spaním omezte přísun modrého světla. To znamená jediné: vypněte mobilní telefon a sáhněte po knize nebo se věnujte svému partnerovi.
2. Před tím, než ulehnete do postele si dopřejte horkou koupel. Uvolníte se nejenom po fyzické, ale i psychické stránce.
3. Jste citliví na kofein? V tom případě omezte konzumaci kávy a poslední šálek si dopřejte po obědě.
4. Než ulehnete do postele, vychutnejte si hrnek bylinkového čaje speciálně určeného pro lepší spánek.
5. Poslední jídlo si vychutnejte dvě hodiny před spaním. Usínání a následné spaní s plným žaludkem rozhodně není nic zdravého.

Kvalitní spánek je nezbytný pro správné lidské fungování. Během spánku se tělo zregeneruje a mozek má dostatek času ke zpracování vzpomínek z předchozího dne. Abyste si každou noc pořádně odpočinuli, investujte do kvalitní matrace i roštu. Zvýšenou pozornost věnujte také tomu, v jakých podmínkách usínáte a nebraňte se ani rituálům, které vám zajistí rychlé usínání.

Autor: ML
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Fotogalerie:

Další články z rubriky Magazín

Lámete si hlavu s tím, kde najít opravdu poctivé bydlení v Praze?

Nejspíše vám nemusím představovat současnou bytovou situaci v hlavním městě. Do Prahy se zkrátka stěhuje stále více lidí, kteří shánějí pohodlné bydlení. Poptávka však značně převyšuje aktuální nabídku, takže je to celkem boj. Dá se vůbec ještě ...

5 největších mýtů o certifikátech ISO pro firmy

Zlepšení podnikání a vlastní společnosti má mnoho podob. Jednou z možností je získání jednoho z certifikátů, které ověří zákazníkům vaši kvalitu, zele ...

Hledáte spolehlivého a levného dodavatele zlata?

Nejlevnějšího prodejce zlata v ČR najdete na adrese zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v budově Obecního domu. Ale pozor, prodejna je ve druhém patře! ...

Půjčka pro živnostníky nabídne všem široké možnosti

Potřebujete malou finanční injekci pro své podnikání? Pokud banka odmítne, je tu ještě nebankovní cesta, která je velmi jednoduchá a rychlá. Nabídne t ...

Chcete podnikat v Praze? Nezapomeňte na reprezentativní kancelář

Hledáte vhodné kancelářské prostory? Pro spoustu společností a potažmo i jejich majitele představuje výběr kancelářského zázemí nemalou výzvu. V souča ...





Sobota 20.4.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes