PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Magazín

5 tipů pro pro hledání psychoterapeuta

12.01.2022
Pod vlivem společenských norem může být normální chtít vypadat uzavřený a citově nedostupný bez potřeby lásky. Pokud v jakémkoli okamžiku chcete vyhledat pomoc a někdo jiný se této myšlence vysmívá, naznačuje to, že jste "slabí" nebo neschopní se o sebe postarat. Lidé se více starají o to, aby budili dojem silného a nezávislého člověka, protože si pletou projekci s individualitou. Ale právě proto miliony lidí tiše trpí za úsměvy a na Instagramu a trápí se. Pokud máte trápení a nechcete jen nosit masku, je zde 5 tipů, co si ujasnit před návštěvou psychologa a jak psychoterapii začít.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com

Chcete absolvovat psychoterapii kvůli sobě?


Jinak to nebude fungovat. Terapie je hodně podobná vztahu. Pokud s někým chodíte, protože někdo jiný řekl, že by vám to spolu slušelo, nemusí být váš partner nutně ten pravý pro vás. I když váš partner chce pro vás to nejlepší, pokud vaše srdce není do vztahu plně investováno, nebudete moci ze vztahu těžit.

Totéž platí i pro psychoterapii. Pokud vás rodiče nebo poradce dotlačili k tomu, abyste šli na terapii, ale vy nejste během sezení plně přítomni, pak bez ohledu na to, jak pronikavý se psycholog snaží být nebo kolik technik vám doporučí používat, nebudete schopni se uzdravit a dosáhnout pokroku. Abyste se mohli uzdravit, musíte být správně naladěni, abyste mohli pracovat.

V závislosti na tom, jak vážná jsou vaše citová zranění, traumata nebo jiné problémy bude trvat nějaký čas, než se dosáhnete pozitivní změny. I když máte skvělého psychologa, který je ochotný vám pomoci, jeho pomoc nebude účinná, pokud do ní nevložíte také práci.

Najděte si nejlepšího psychoterapeuta


Najít toho správného terapeuta, se kterým budete spolupracovat, si může vyžádat pokusů. Je třeba, abyste se snažili najít toho správného terapeuta, se kterým budete dobře spolupracovat. Většinou bývá dobrým znamením, když psychoterapeut umožňuje bezplatné konzultační sezení před tím, než vám bude sezení účtovat. Často to znamená, že i psychoterapeut chce nejprve zjistit, zda si oba padnete do oka. Může být skličující skočit do toho hned, než pochopíte, k čemu se zavazujete. Chcete se ujistit, že váš psychoterapeut je někdo, komu můžete důvěřovat, protože zranitelnost je nutná k tomu, abyste se zlepšili. Je to někdo, s komu potřebujete důvěřovat.

Pokud pomoc terapeuta odmítnete, nezraníte jeho city. V konečném důsledku chce váš terapeut jen to, co je pro vás nejlepší, takže pokud to můžete najít jinde, neváhejte mu to sdělit dříve, než budete hledat někoho nového.

Nebojte se recenzí a doporučení


Je normální, že se cítíte ztraceni a nejste si jisti, kde začít. Právě v tomto případě se vám mohou hodit vaše známosti. Pokud jste student, můžete získat doporučení od dobrého učitele, či výchovného poradce ve škole. O doporučení můžete požádat také svého blízkého přítele nebo spolupracovníka. Pokud máte s rodiči rozdílné názory na psychoterapii, které mohou být v rozporu, a je vám nepříjemné sdělovat jim informace, můžete využít některého z psychologů, který zaručuje důvěrnost sezení a mlčenlivost. Můžete také terapeuta informovat o svých preferencích týkajících se postupu psychoterapie a očekávání od ní. V konečném důsledku máte kolem sebe lidi, kteří vám mohou být nápomocni a chránit vaše soukromí.

Terapie může být cenově dostupná


Psychoterapie přináší velkou finanční zátěž. V důsledku toho je to poslední, co lidi napadne, utratit svůj příjem za terapii. Proto je psychoterapie často přehlížena a duševní zdraví lidí je odsouváno na druhou kolej. Podívám se na to později, řeknete si možná, až si to budete moci dovolit. Pokud máte vážné zdravotní problémy, můžete využít i psychologa zcela zdarma, tzv. na zdravotní pojišťovnu.

Pokud vedete rušný život, kvůli kterému je pro vás obtížné udělat si čas na návštěvu terapeuta, existuje také mnoho internetových stránek příručkami pro pochopení sebe sama. V souvislosti s finanční náročností psychoterapie si uvědomte také, zda to mnohokrát není vaše sebevědomí, které vás omezuje v návštěvě šéfa a požádání o zvýšení mzdy. Kde jinde než na psychoterapii pak chcete na svém sebevědomí pracovat?

Nelámejte nad psychoterapií hůl


Pokud jste již terapii vyzkoušeli, protože vám ji dokonce nutili rodiče nebo ji partner použil v rámci manipulace proti vám, a nefungovala vám, je to v pořádku. Možná vám vaše volnočasové aktivity přišly terapeutičtější než rozhovor s někým. Život se však mění a budou přicházet různé stresové situace, které vás budou ovlivňovat. Možná nepotřebujete psychoterapii právě v této chvíli, ale je to něco, co lze zvážit v budoucnu, pokud vaše duševní zdraví utrpí. Nepomáhá ani to, že je psychoterapie v České republice (s výjimkou Prahy a větších měst) vnímána jako stigma. Pokud máte kdykoli pocit, že byste měli vyhledat pomoc, poslechněte, co vám říká vaše tělo, co můžete ztratit?

Autor: St
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Magazín

Lámete si hlavu s tím, kde najít opravdu poctivé bydlení v Praze?

Nejspíše vám nemusím představovat současnou bytovou situaci v hlavním městě. Do Prahy se zkrátka stěhuje stále více lidí, kteří shánějí pohodlné bydlení. Poptávka však značně převyšuje aktuální nabídku, takže je to celkem boj. Dá se vůbec ještě ...

5 největších mýtů o certifikátech ISO pro firmy

Zlepšení podnikání a vlastní společnosti má mnoho podob. Jednou z možností je získání jednoho z certifikátů, které ověří zákazníkům vaši kvalitu, zele ...

Hledáte spolehlivého a levného dodavatele zlata?

Nejlevnějšího prodejce zlata v ČR najdete na adrese zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v budově Obecního domu. Ale pozor, prodejna je ve druhém patře! ...

Půjčka pro živnostníky nabídne všem široké možnosti

Potřebujete malou finanční injekci pro své podnikání? Pokud banka odmítne, je tu ještě nebankovní cesta, která je velmi jednoduchá a rychlá. Nabídne t ...

Chcete podnikat v Praze? Nezapomeňte na reprezentativní kancelář

Hledáte vhodné kancelářské prostory? Pro spoustu společností a potažmo i jejich majitele představuje výběr kancelářského zázemí nemalou výzvu. V souča ...





Středa 24.4.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes