PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Magazín

Cena zlata se liší u jednotlivých obchodníků se zlatem až o 10 %

21.12.2021
S inflací to nevypadá dobře. Rozhodně se zatím klesat nechystá, spíš pořád poroste. Kulminovat bude pravděpodobně začátkem nového roku. Ale možná později. Kvůli inflaci se úspory na našich účtech ztenčují. Peněz tam sice máme stejně, ale koupíme si za ně méně než před rokem. Za listopad činila míra inflace již 6 %. Pořád je čas své finance zachránit a úspory proměnit na stabilnější měnu, než jsou peníze - na investiční zlato. Oplatí se jej však zbytečně nepřeplatit a vědět tedy, kde jej nakoupit levněji.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
O nákupu investičního zlata jako prostředku pro záchranu úspor dnes uvažuje řada Čechů a mnozí si jej též pořizují. Zažívají však překvapení z ceny zlata. Zlaté slitky, které jsou nejčastěji nakupovanou formou investičního zlata, nekoupíte za stejnou cenu, jakou je aktuální cena zlata na komoditní burze. Tato cena je vyšší. Co cenu navyšuje, kdy to je normální a kdy už ne?

Finální cenu zlata nevyčtete z burzovní křivky


Cenu zlata kromě jeho hodnoty na komoditní burze ovlivňuje též značka zlatého slitku a jeho výrobce. Žádná česká mincovna investiční zlato ve formě zlatých cihel nevyrábí. Mezi producenty světově uznávaných zlatých cihliček nepatří ani žádná slovenská mincovna. Nákupem lokálního zlata tak neušetříte. U nás se prodávají švýcarské investiční slitky a za ty prestižnější si připlatíme. Oplatí se to, protože jednou se nám budou snadněji prodávat. S těmi věhlasnějšími totiž obchoduje každý obchodník se zlatem.

O něco cenu navýší i velikost slitku. Zejména ty nejmenší, gramové, jsou spíše dárkové a prodávají se dráž než běžné slitky, u kterých se již počítá, že jde o standardní investici.

Nakonec cenu navyšuje marže toho kterého obchodníka. A právě zde bychom si již měli zvážit, jestli není cena prodražená. Vezmeme-li toho nejlevnějšího a nejdražšího, rozdíl bude až 10 %. To je ale příliš. Jde tento cenový rozdíl něčím obhájit? "Slitek ze stejné rafinérie, o stejné hmotnosti a stejné ryzosti by měl mít ve stejné prodejní lokalitě i stejnou prodejní cenu," konstatuje Pavel Trtík z e-shopu Zlate-mince.cz. Ten stojí i za několika kamennými prodejnami s investičním zlatem. Všechny jsou na prestižních adresách, jedna dokonce v pražském Obecním domě, přesto patří mezi nejlevnější prodejce zlata. Což dokazuje, že prestižní adresa prodejny nebude důvodem vyšší ceny.

Cenu investičního zlata navyšují nezkušení začínající prodejci. Proto je důležité při nákupu investičního zlata nehledět pouze na aktuální cenu na komoditní burze, ale též srovnávat ceny u jednotlivých obchodníků. Nepodceňte to ani při nákupu menších slitků. Vždy hledejte prodejce s nejlepší cenou a s dlouhou působností na trhu. S výběrem správného obchodníka se zlatem se zbavíte názoru, že Němci a Rakušané nakupují investiční zlato levněji. Stejně výhodně jej dovedete nakoupit i u nás.

Proč neotálet s nákupem zlata?


- Inflace roste a naše úspory se znehodnocují v podstatě s každým dnem, kdy je necháváme ležet na účtech. U stávající 6% inflace rozhodne nezůstane.

- Spořicí účty nás nezachrání. Úroky sice stouply, ale ve srovnání s mírou inflace jsou směšné. Bývají pouhým marketingem bank pro získání klientely. Moderní banky nejsou žádné spořitelny. To bychom si měli uvědomit a podle toho se zařídit.

- Předpokládá se, že cena zlata opět skokově poskočí a překoná i svůj stávající rekord. Lepší je nakoupit zlato nyní, kdy je ještě levnější.

- Zlato je majetek, který dokážeme držet fyzicky v ruce. Není majetkem na papíře.

- Jde o nejlepší prostředek pro dlouhodobé uchování hodnoty majetku. Odolává pandemiím, politickým i vojenským krizím. Ustojí i krize ekonomické.

- Už dávno nelze zlato pokládat za investici pouze pro ty nejbohatší a stalo se jistotou i pro střední třídu.

Autor: Pl
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Magazín

Očistu automobilu svěřte nanotechnologiím!

Čím vyčistit motorku či automobil? Zapomeňte na běžné přípravky. Místo nich vsaďte na nanotechnologii! Hitem současné doby jsou především tekuté stěrače a ...

Lámete si hlavu s tím, kde najít opravdu poctivé bydlení v Praze?

Nejspíše vám nemusím představovat současnou bytovou situaci v hlavním městě. Do Prahy se zkrátka stěhuje stále více lidí, kteří shánějí pohodlné bydle ...

5 největších mýtů o certifikátech ISO pro firmy

Zlepšení podnikání a vlastní společnosti má mnoho podob. Jednou z možností je získání jednoho z certifikátů, které ověří zákazníkům vaši kvalitu, zele ...

Hledáte spolehlivého a levného dodavatele zlata?

Nejlevnějšího prodejce zlata v ČR najdete na adrese zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v budově Obecního domu. Ale pozor, prodejna je ve druhém patře! ...

Půjčka pro živnostníky nabídne všem široké možnosti

Potřebujete malou finanční injekci pro své podnikání? Pokud banka odmítne, je tu ještě nebankovní cesta, která je velmi jednoduchá a rychlá. Nabídne t ...





Čtvrtek 25.4.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes