PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Kultura, volný čas

Od Ostravy po Plzeň. Přes 4 500 běžců oslavilo výročí republiky pohybem

29.10.2021
To byla panečku oslava! Čtyřiačtyřicet závodů po celé zemi, ve městech i v malých vesničkách. Sokolský běh republiky rozhýbal přes 4 500 běžců všech věkových kategorií. Neběželo se ale jen v Česku, přidalo se i San Francisco, Washington, Ottawa a španělské Cabo Roig. Slavit pohybem se tak mohlo skutečně kdokoliv.
Foto: raul.cz
Sluncem zalitá republika se 28. října ve 14 hodin rozběhla, aby si připomněla své výročí
a navázala na více než stoletou sokolskou tradici z podzimu roku 1919. Tehdy, při příležitosti prvního výročí vzniku Československa, připravili sokolové do té doby nevídanou sportovní akci, která umožnila účast co největšího počtu sokolů a sokolek - tzv. rozestavný běh s cílem v Praze.

První ročník měl před 102 lety 8 500 účastníků. Letos to bylo více než 4 500 nadšených závodníků po celém světě a možná v nadcházejících ročnících překročíme i magickou hranici z meziválečného období. Sokolský běh republiky je ale v první řadě radostí z pohybu a oslavou významného okamžiku v dějinách naší země.

Podobně to vidí i Vít Vojtěch, vedoucí strategického marketingu PENNY, hlavního partnera SBR. "Rozhodli jsme se podpořit Sokolský běh republiky, protože reprezentuje hodnoty, které nám jsou blízké, tedy českost, tradici, respekt k historii i osobnostem českého národa. V rámci projektu Hýbeme se hezky česky společně se Sokolem po celý rok podporujeme sportování dětí a se spoluprací počítáme i do budoucna. Tuto akci bereme jako vyvrcholení podpory v letošním roce, kdy se u sportu mohou potkat celé rodiny, užít si sváteční den spolu a děti se kromě pohybu dozvědí i něco o naší historii. Jsme hrdí, že můžeme být partnerem akce, která spojuje tradice a současnost."

Na hlavním závodě v Praze pod Petřínem se sešlo celkem 522 účastníků, z toho 109 dětí. V mužské kategorii obsadili první dvě příčky stejní běžci, jako v loňském roce. Vítězem se stal Michal Suchý, který zaběhl trasu Petřínskými sady v délce 6,7 km za 24:10 minut. Jako druhý pak doběhl Tomáš Svoboda s odstupem 1:39 minuty. Jako první žena v cíli byla Kacířová Svatoslava s časem 30:06.

V zázemí pražského závodu se účastníci mohli setkat i se samotným tatíčkem Masarykem, byl pro ně připraven bohatý doprovodný program, jazzový koncert a mnoho dalšího. Na startu závodu si každý plácl s ambasadory běhu Davidem a Tomem Svobodovými, Jirkou Ježkem a Kubou Kohákem. V Dobříši se na startu objevil běžecký tandem Running2, v Děčíně světový šampion v boxu Lukáš Konečný a v Sokolově tradičně vyběhl běžecký guru Miloš Škorpil.

Běžecký den měl i charitativní rozměr. Pomáhalo se mladému bratru Adamovi z Jablonce nad Nisou, který trpí dětskou mozkovou obrnou. Ani to mu nebrání v tom být nadšeným sokolem a sportovcem. V rámci registrací přispěli závodníci Adamovi a jeho rodině částkou 70 950 Kč, kterou využijí na nákladné rehabilitace.

V Praze mohli závodníci v rámci ČEZ Energy zóny přispět jízdou na handbiku České obci sokolské, a to na sportovní vybavení pro děti a mládež. "Sport a pohyb nám všem přináší radost a energii. Kromě sportovního zážitku si mohli účastníci Sokolského běhu navíc odnést také dobrý pocit, že pomohli druhým. Například prostřednictvím aplikace EPP - Pomáhej pohybem Nadace ČEZ. Díky všem zúčastněným tak dostanou nové sportovní vybavení ti nejmenší sportovci, kteří v sokolovnách po celé ČR získávají základy pohybové gramotnosti," říká ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková.

Jedním z hlavních hesel letošních závodů bylo "Ve zdravém těle zdravý duch". Co víc si můžeme pro sebe i své blízké přát? A proto sportu zdar a na viděnou 28. října 2022 na čtvrtém ročníku Sokolského běhu republiky!



Autor: Richard Valoušek
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Kultura, volný čas

Na výstavě České národní banky budou moci lidé poznat Svět bankovek Oldřicha Kulhánka

První umělecké návrhy československých platidel ze 70. let 20. století, satirické Funny Money i životní příběhy současných bankovek. To vše bude možné vidět od 27. března v Návštěvnickém centru České národní banky (ČNB). Pro veřejnost se otevře ...

Národní technické muzeum restaurovalo vůz Tatra 77a z roku 1937 a vystaví ho v nové expozici

Při příležitosti 90 let od představení prvního aerodynamického automobilu Tatra - vozu Tatra 77 - prezentuje Národní technické muzeum restaurovaný čer ...

Pražská energetika i letos podporuje kulturu. V březnu vystaví dílo výtvarnice Ilony Loubkové

Pražská energetika (PRE) nepřestává ani letos podporovat kulturu v hlavním městě. Jednou z mnoha kulturních aktivit je pořádání výstav ve vlastní fire ...

Komedii Klec bláznů s prvky drag show chystá Švandovo divadlo v Praze

Klec bláznů, kultovní francouzskou komedii Jeana Poireta vyprávějící o lásce milujících rodičů, o vztahu dlouholetých partnerů i o kráse být sám sebou ...

Ministerstvo kultury: Studenti z Londýna a Prahy připraví společný koncert

Studenti londýnské Royal Academy of Music připraví společně se členy Orchestrální akademie České filharmonie komorní koncert, na kterém provedou sklad ...





Pátek 29.3.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes