PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Zprávy

Pražané budou mít poslední šanci získat kotlíkové dotace na nový ekologický zdroj tepla

22.10.2021
Startuje nová fáze programu na výměnu starých kotlů na pevná paliva s ručním přikládáním. Pražské domácnosti s nižšími příjmy budou moci požádat o finanční podporu až do výše 95 procent z celkových výdajů, která jim bude poskytnuta prostřednictvím Magistrátu hl. m. Prahy. S informováním potenciálních zájemců o dotaci vypomůžou i městské části.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
"Výměny starých kotlů za výrazně ekologičtější zdroje vytápění jsou dalším z mnoha kroků, které mají svým dílem přispět k naplnění Klimatického závazku, který Praha přijala už v roce 2019. Cílem je podpořit domácnosti a dosáhnout tak pozitivního přínosu pro životní prostředí na území hlavního města. Naší prioritou je, aby Praha zůstala dobrým místem pro život," říká náměstek primátora pro oblast životního prostředí Petr Hlubuček.

Předmětem chystané podpory je dotace na pořízení ekologického zdroje tepla při výměně za starý kotel. Konkrétně se může jednat o tepelné čerpadlo, kotel na biomasu s automatickým přikládáním nebo plynový kondenzační kotel. Domácnosti s nižšími příjmy, jako jsou třeba samoživitelé nebo senioři, získají na výměnu dotaci z fondů EU ve výši až 95 procent z celkových výdajů. Jednotlivé žádosti začne Magistrát hl. m. Prahy přijímat po vyhlášení výzvy začátkem roku 2022.

Celkem je v Česku pro tuto podporu alokovaná částka 5,5 miliardy Kč, což představuje přibližně 50 000 vyměněných kotlů. Kritériem pro určení, kdo může využít dotaci pro domácnosti s nižším příjmem, je výše průměrného čistého příjmu na člena domácnosti, která v roce 2020 nepřesáhla 170 900 Kč, tedy 14 242 Kč čistého příjmu na osobu měsíčně.

Ostatní vlastníci nemovitostí mohou na pořízení nového kotle využít dotaci z programu Nová zelená úsporám, kde není nutné prokazovat výši příjmu domácnosti. Výše dotace může být ve výši až 50 procent z doložených uznatelných nákladů.

Pražský magistrát aktuálně rozeslal základní informace a potřebné dokumenty městským částem. Právě radnice, které jsou nejlépe obeznámeny s místní situací, by mohly pomoci vytipovat potenciální zájemce o výměnu kotlů v jednotlivých lokalitách metropole.

Žadatelé o dotace musí podat žádosti a splnit zadané podmínky. Podrobnosti jsou k dispozici ZDE. Administrovat je bude Magistrát hl. m. Prahy, který také bude následně přidělovat finanční prostředky.

Času na pořízení ekologického zdroje vytápění už ale v každém případě není tolik. Od 1. září 2022 totiž bude podle zákona o ochraně ovzduší z roku 2012 povoleno používat kotle pouze třetí a vyšší emisní třídy, provoz zastaralých kotlů bude zakázán.

Pro některé žadatele tak může být obtížné stihnout výměnu kotle včas. Proto vlastníci nemovitostí, kteří doloží úřadům, že alespoň podali žádost o tuto dotaci, se v případě kontroly po 1. září 2022 vyhnou pokutě ve výši až 50 000 Kč a dostanou další rok na výměnu.

Zdroj: Hlavní město Praha
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Středočeský kraj a hlavní město Praha připravují soutěž na dopravce, který bude provozovat velkokapacitní vlaky

Zakázku na dopravce, který bude na území kraje a Prahy provozovat nové vlakové jednotky pro zhruba čtyři stovky sedících cestujících, bude monitorovat Transparency International (TI). Kraj a Praha se rozhodli tuto nevládní protikorupční organizaci ...

Pražská O2 arena slaví 20 let

Největší česká multifunkční hala, pražská O2 arena, dnes slaví dvacet let své existence v kulturním a společenském životě lidí nejen z České republiky ...

Veterináři v tržnici SAPA odhalili přes 1300 kg potravin neznámého původu

Inspektoři Státní veterinární správy v závěru uplynulého týdne při společné kontrole s Celní správou zkontrolovali na příjezdové komunikaci do areálu ...

PID posiluje síť kontaktních míst karty Lítačka ve Středočeském kraji

Kartu Lítačka pro cestování ve Středočeském kraji využívá přes 265 tisíc lidí. V tuto chvíli je pro ně přímo v kraji otevřeno 14 prodejních míst, kde ...

DPP: Rekonstrukce obratiště Březiněveská a související dopravní omezení

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) od úterý 26. března do čtvrtka 8. dubna 2024 do ranního výjezdu opravuje tramvajovou trať v blokové smyčce Březiněv ...





Pátek 29.3.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes