PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Magazín

7 tipů, jak najít ideálního svatebního fotografa

14.10.2021
Praha je jedním z nejkrásnějších měst v Evropě, které můžete navštívit a je to také jedno z nejoblíbenějších měst pro uzavření manželství. Pokud již plánujete svatbu nebo předsvatební focení v Praze a hledáte svatebního fotografa v Praze, pak jste na správném místě.
Foto | Zdroj: www.holikfoto.cz
Za posledních 10 let jsem jako svatební fotograf nafotil opravdu mnoho svateb. Díky tomu mám velmi bohaté zkušenosti se svatbami, s jejich průběhem ale také s jejich organizací. Mohu vám tedy dát 7 nejlepších rad při výběru fotografa pro vaši svatbu v Praze. Ale vlastně tyto rady platí i pro výběr fotografa kdekoliv jinde.

1. Portfolio


Portfolio, které si prohlédnete u každého pražského svatebního fotografa, by vás mělo okamžitě zaujmout.

Mělo by být první věcí, na kterou se podíváte, když si prohlížíte webové stránky jakéhokoliv potenciálního fotografa vaší svatby. Měl by mít osobitý styl a měl by mít oko pro zachycení každého detailu a neopakovatelného momentu.
Svatby jsou velmi osobní záležitostí, takže byste si měli všimnout rozmanitosti stylu a podoby fotografování. Jakmile najdete dobrý soubor fotografií, který vyhovuje vašemu stylu, možná jste našli svého svatebního fotografa.

Každý svatební fotograf by měl mít na webu několik ukázek celých svateb. Tedy zachycení celého průběhu svatby - od ranních příprav až po večerní párty. Za sebe bych nastavil limit na minimálně 6 ukázek celých svateb. Díky tomu budete mít představu o tom, jak fotograf pracuje a jak se umí vypořádat s různými nástrahami - špatné světlo, déšť apod.

2. Osobnost


Jako svatební fotograf v Praze jsem slyšel mnoho příběhů o tom, jak si páry vybraly fotografa podle portfolia a pak jim povahově nesedl. Mohu potvrdit, že vybírat fotografa pouze podle jeho portfolia není správné.

Spolupráce se svatebním fotografem v Praze znamená ujistit se, že si spolu rozumíte a že dokáže umocnit atmosféru celého dne svým chováním a svým vystupováním.

Zkuste si domluvit schůzku s každým fotografem, jehož styl se vám líbí. Je důležité, abyste si rozuměli jak po stránce osobnostní, tak po stránce profesionálního chování.
Pokud můžete, pokuste se s fotografem navázat skutečný vztah. Pokud máte pocit, že nemůžete s fotografem spolupracovat, měli byste se téměř jistě poohlédnout po dalším fotografovi. S fotografem samozřejmě nemusíte chodit na kvalitní cibetkovou kávu. Stačí, když se domluvíte na Skype hovoru.

3. Recenze a doporučení


Jedním z dalších důležitých kroků, než si vyberete fotografa v Praze, je prověřit recenze na něj/ni. To můžete udělat na mnoha různých webových stránkách. Někdy fotografové uvádějí odkazy, kde si můžete recenze přečíst. U jiných se možná budete muset podívat na jejich stránky na sociálních sítích.

Je důležité, aby váš fotograf a kameraman dokázali dobře spolupracovat. Z mých zkušeností vyplývá, že někteří svatební fotografové v Praze se starají pouze o své fotografie a nepracují jako tým. To může mít negativní dopad na konečný výsledek a kvalitu práce kameramana. Mějte to na paměti. Stejně tak někteří kameramani si myslí, že svatba je jedno velké divadlo a odehrává se jen pro jejich velkofilm. Zkrátka musíte najít dvojici, která si bude rozumět. I styl jejich práce by měl být podobný, aby fotografie i video spolu pěkně ladily.

4. Cizí vs. místní fotograf v Praze


Jak jsem již zmínil výše, spolupracoval jsem s mnoha kameramany v Praze. Občas se mě někdo ptá, co je lepší, zda zvolit místního, nebo cizího fotografa? Tvrdím, že pokud je to profesionál s dlouholetými zkušenostmi, tak je jedno, zda-li bude místní nebo z jiného města.

Dávno neplatí, že místní znají město lépe než ostatní. Profík si dopředu zjistí, kde v Praze fotit a kde je dostatek krásných míst. Bude také vědět, kdy je dobré světlo pro fotografování - a kdy už tak dobré není. Má zkrátka zkušenosti a dle mě je lepší zkušený fotograf z jiného města, než lokální amatér.

Nedávno jsem na to téma diskutoval s nevěstou, která si v Praze najala kameramana a ten jí vehementně nutil svého kolegu fotografa, že je to prý místní profík. Vtipné na tom je to, že oba pánové jsou Rusové.

5. Porovnejte si balíčky svatebního nebo předsvatebního fotografování v Praze


Další věcí, kterou je třeba zvážit, je cena. Nezapomeňte si každý balíček svatebního fotografování přečíst pořádně. A pokud něčemu nebudete rozumět, tak se zkrátka fotografa zeptejte.

Mějte jistotu, že dostanete vše, na čem se domluvíte a hlavně mějte všechno smluvně ošetřené.

Může se to však lišit, pokud si vyberete některý ze svatebních balíčků, které nabízejí. Také bych nedoporučoval při porovnávání svatebních balíčků hledět pouze na počty fotografií, které v nich dostanete. Nezáleží totiž na množství, ale zejména na kvalitě. Je to jako u rumu, pokud chcete kvalitní rum, tak si pořídíte třeba rum Appleton. Pokud se chcete jen "opít", tak sáhnete po něčem levnějším, čeho víc.

Někdo vám může nabídnout tisíce fotografií - ale co když je kvalita fotografií nízká? Při výběru svatebního fotografa má kvalita vždy přednost před kvantitou.

Na kolik hodin tedy budete muset uvažovat o najmutí fotografa?

Vše záleží na plánu vašeho svatebního dne:

Pokud plánujete pouze předsvatební focení v okolí centra Prahy, pak vám bohatě postačí 2 hodiny.

V případě, že máte svatební obřad a chcete fotit v okolí pamětihodností města, pak bych vám doporučil vzít si alespoň 6hodinový balíček.

Pokud plánujete získat fotografie s přípravou nevěsty/ženicha v hotelu, pak svatební obřad v Praze, stejně jako focení po městě & hostinu s hosty, doporučuji pořídit si alespoň 9 hodinový balíček svatebního fotografování.

6. Termín dodání fotografií


Jakmile se vaše svatba nebo předsvatební focení uskuteční, budete chtít získat fotografie co nejdříve. Je třeba zjistit, jak a kdy vám fotograf všechny svatební fotografie doručí. Zjistěte si, jak dlouho trvá, než snímky odevzdá - to může trvat různě dlouho v závislosti na tom, koho si najmete.

Doporučuji, abyste si s fotografem stanovili maximální datum, kdy vám musí být všechny fotografie dodány.

Je však důležité mít na paměti, že rychleji neznamená vždy lépe. Pokud byste rádi získali několik fotografií hned a další později, tak se na tom s fotografem dopředu domluvte.

7. Bonusový tip: Výsledky vyhledávání fotografa v Praze na Googlu


Při najímání svatebního fotografa v Praze je třeba myslet na to, že umístění ve vyhledávačích nezaručuje kvalitu. Někdo se může dostat velmi vysoko ve vyhledávačích čistě díky tomu, že hodně investuje do svého marketingu a optimalizuje své webové stránky pro viditelnost ve vyhledávačích. Uznávám, že vás to pravděpodobně nezajímá, ale prostě nepředpokládejte, že fotograf, který se na váš dotaz ve vyhledávači umístí na první příčce, pro vás bude stoprocentně ten pravý.

Prohlédněte si co nejvíce fotografů a jejich portfolií. To je důležité, protože vám to pomůže získat nejlepší konečný výsledek. Konečný výsledek je vždy nejdůležitější, takže se ujistěte, že jste si najali někoho, komu můžete důvěřovat - nejen toho, kdo se umístil nejvýše.

Svatební fotograf je důležitý a podílí se na vašem svatebním dni. Může vám pomoci zachytit okamžiky, které byste si rádi zapamatovali.

I když se někomu může zdát, že video a fotografie jsou přehnané, není tomu tak. Jedná se o jeden z největších okamžiků ve vašem životě: zachycení každé jeho části je důležité.

Den letí jako voda a mnoho drobných, ale významných událostí vás může minout. Na videu uvidíte mnohem více emocí v reálném čase, takže mít svatebního fotografa v Praze a kameramana v Praze má smysl.

Nedopusťte, aby se velké okamžiky - od přípitků až po okamžik "ano" - ztratily ve vaší paměti.

Autor: St
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Magazín

Škodlivý kód Rescoms nahrává záznamy přes mikrofon a webkameru

V únoru se v Česku vedle spywaru Agent Tesla a spywaru Formbook nově objevil škodlivý kód Rescoms. Tento malware se podobně jako spyware zaměřuje na odcizení našich dat a nabízí útočníkům řadu špionážních funkcí - kromě zaznamenávání stisků kláves, ...

Tinnitus a duševní zdraví

Záhadný příznak spousty onemocnění, který pacientům znepříjemňuje život a významně snižuje jeho kvalitu. To je tinnitus. Pískání, hučení nebo šum v uš ...

Jak funguje oddlužení v Praze?

V České republice je postup insolvence řízen zákonem o insolvenčním řízení (č. 182/2006 Sb.). Níže naleznete obecný přehled postupu ...

Březnový horoskop: Berani budou plni energie, Střelci zažijí dobrodružství

Březen, měsíc jara a obnovy, nám přináší nové příležitosti a výzvy. Podívejme se, co nám hvězdy předpovídají pro tento měsíc. ...

Skříňka na klíče - udělejte si pořádek na chodbě!

Vítejte ve světě, kde každý předmět má své místo a pořádek v domě se promítá do klidu duše a efektivity každodenního života. Zvláště chodba, jako prvn ...





Úterý 19.3.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes