PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Zprávy

Den železnice v Lužné u Rakovníka připomene i 50 let od vzniku Výzkumného Ústavu Železničního

15.09.2021
Zářijové oslavy svátku železničářů vyvrcholí o víkendu 18. - 19. září Dnem železnice, jehož dějištěm se stane ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Na velkolepé akci se představí desítky kusů historické i moderní železniční techniky. Chybět nebude ani tradiční noční show. Letošní oslavy připomenou také 50 let od vzniku Výzkumného Ústavu Železničního.
Foto: cd.cz
"Jsem velice rád, že po loňské přestávce způsobené pandemií koronaviru budeme opět moci společně se všemi fanoušky vlakové dopravy oslavit v ČD Muzeu v Lužné u Rakovníka Den železnice. Ten se zároveň stane vyvrcholením regionálních oslav na železnici, které proběhly v minulých dnech na řadě míst v republice a setkaly se s velkým zájmem návštěvníků," říká předseda představenstva a generální ředitel ČD Ivan Bednárik.

Na oba dva víkendové dny bude přichystán pestrý program. "Návštěvníci se mohou těšit na historické lokomotivy, ale i ty nejmodernější vlaky. Chybět nebudou jízdy historickými soupravami do blízkého okolí, speciálně vypravené vlaky z Prahy a expozice nejmodernější techniky v barvách Českých drah a jejich dceřiných společností," říká Ivan Bednárik a doplňuje: "Zájemci budou mít první možnost prohlédnout si úplně novou soupravu InterJet určenou pro dálkové linky z Prahy do Chebu." Vrcholem programu pak bude v sobotu večer světelná show s ukázkami historických lokomotiv na točně muzea.

Během dne se mohou návštěvnici svézt vozy řady Bai taženými lokomotivou (475.179) "Šlechtična", soupravou "Ostravan" v čele s lokomotivou "Bardotka" (T 478.1008), dále patrovou soupravou řady Bpjo v čele s lokomotivami "Čtyřkolák" (434.2168) nebo "Kremák" (534.0323) či motorovými vozy "Singrovka" (M 240.0100) a "Věžák" (M120-417).

Svou techniku bude prezentovat i Výzkumný Ústav Železniční, který v letošním roce slaví 50 let své existence. "V Lužné představíme veřejnosti muzejní drezínu Tatra prvního generálního inspektora Československých státních drah, vyrobenou v roce 1947 a poháněnou vzduchem chlazeným čtyřválcem ?boxer". Protože je naší misí ?autorizovat budoucnost", rádi představíme část našeho vozového parku, se kterým provádíme zkoušky nejen na Zkušebním centru ve Velimi. V neposlední řadě také nabídneme prostřednictvím virtuálních 3D brýlí ochutnávku průjezdu Velkým zkušebním okruhem, dnes jedinou vysokorychlostní tratí v ČR," říká generální ředitel VUZ Martin Bělčík.

Program je připravený pro všechny věkové kategorie a nabídne tři světy - svět historie, změny a zábavy. Svět změny bude hostit nejnovější techniku, která již jezdí nebo v blízké době začne jezdit po tuzemských kolejích pod vlajkou ČD. Historii zastoupí například legendární "Stříbrný šíp" či lokomotivy 414.096 "Heligon" a 434.2186 "Čtyřkolák". Svět zábavy je pochopitelně určený především dětem. Těšit se můžou na parní vlak na úzkokolejné dráze a na doprovodný program plný her a zábavy. V průběhu celého programu se uskuteční soutěže o ceny se železniční tematikou.

Svět historie


Návštěvníky čeká výstava nejkrásnějších českých historických lokomotiv. Chybět nebudou komentované prohlídky exponátů na točně. Ty se v sobotu i v neděli uskuteční v 10:30 a v 13:30. Připravené budou také parní jízdy a jízdy dalších zvláštních vlaků do okolí ČD Muzea. Programem v areálu a na jeho točně bude provázet moderátor Pavel Cejnar.

Svět změny


Svět změny reprezentuje moderní vozový park Českých drah a jejich dceřiných společností. K vidění bude nová pětivozová souprava InterJet pro Západní expresy a rychlíky Krušnohor od konsorcia Siemens Mobility - Škoda Transportation, dále lokomotiva TRAXX MS3 a nákladní vůz ř. Hadgs 11 nákladního dopravce ČD Cargo nebo lokomotiva 193.902 Siemens Vectron v barvách VUZ.

Svět zábavy


Svět zábavy už tradičně nabídne bohatý doprovodný program pro malé i velké návštěvníky. Pro děti bude připraven stan se železničními pohádkami, soutěžemi, atrakcemi, hrami, dětskou dílnou a spoustou dalších aktivit, potkat bude možné i maskota Elfíka. Chybět nebude ani oblíbený skákací hrad.

Noční světelná show


Sobotní večer bude patřit exkluzivní světelné show plné historických železničních skvostů. Tato akce začne na točně muzea ve 20 hodin, přičemž nabídne více než desítku nejen historických exponátů v na míru připraveném scénickém osvětlení a hudbě. Show bude doprovázena komentářem s představením jednotlivých exponátů a zazní i řada zajímavých faktů.

Proč slavíme Den železnice?


Den železnice se každoročně slaví v průběhu září jako vzpomínka na den 27. září 1825, kdy na svou první cestu vyjel vlak vynálezce parní lokomotivy George Stephensona. Tento vlak spojil britský Stockton a Darlington.

Zdroj: České dráhy
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Středočeský kraj a hlavní město Praha připravují soutěž na dopravce, který bude provozovat velkokapacitní vlaky

Zakázku na dopravce, který bude na území kraje a Prahy provozovat nové vlakové jednotky pro zhruba čtyři stovky sedících cestujících, bude monitorovat Transparency International (TI). Kraj a Praha se rozhodli tuto nevládní protikorupční organizaci ...

Pražská O2 arena slaví 20 let

Největší česká multifunkční hala, pražská O2 arena, dnes slaví dvacet let své existence v kulturním a společenském životě lidí nejen z České republiky ...

Veterináři v tržnici SAPA odhalili přes 1300 kg potravin neznámého původu

Inspektoři Státní veterinární správy v závěru uplynulého týdne při společné kontrole s Celní správou zkontrolovali na příjezdové komunikaci do areálu ...

PID posiluje síť kontaktních míst karty Lítačka ve Středočeském kraji

Kartu Lítačka pro cestování ve Středočeském kraji využívá přes 265 tisíc lidí. V tuto chvíli je pro ně přímo v kraji otevřeno 14 prodejních míst, kde ...

DPP: Rekonstrukce obratiště Březiněveská a související dopravní omezení

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) od úterý 26. března do čtvrtka 8. dubna 2024 do ranního výjezdu opravuje tramvajovou trať v blokové smyčce Březiněv ...





Pátek 29.3.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes