PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Zprávy

Armádní flotila se rozšířila o další letoun CASA C-295MW

29.07.2021
PRAHA - Na letišti v Praze-Kbelích včera 28. 7. večer přistál druhý letoun CASA C-295MW s trupovým číslem 0482. Flotila armádních transportních letounů je tak nyní se šesti stroji CASA C-295 kompletní.
Foto: acr.army.cz
Letouny CASA C-295M představují pro Armádu České republiky klíčový prvek v kategorii letecké přepravy. Za své jedenáctileté působení přepravily přes 120 tisíc cestujících a přepravily téměř 4000 tun nákladu. Jejich celkový nálet doposud činí přes 17 000 letových hodin.

"V řádu několika dní bude následovat nutná administrace nového letounu a pak již půjde letadlo plně do provozu. Samozřejmě se musí se strojem sžít posádka a takzvaně si letadlo osahat, stejně jako to bylo v případě stroje s trupovým číslem 0481. První letoun CASA C-295MW má za své krátké působení v armádě nalétáno bezmála osm desítek hodin a již navštívil destinace jako je Krakow, Ljublana, Pristina, Poznaň nebo Sofie," vyjmenovává plukovník Libor Tomolya, zástupce velitele 24. základny dopravního letectva.

Delší dolet, vyšší nosnost

CASA C-295MW má na koncích křídel malé zahnuté aerodynamické plochy (winglety). Winglety a vylepšené turbovrtulové motory Pratt and Whitney Canada PW 127G zvyšují nosnost letounu o 900 až 1000kg, což stroj využije zejména v horkém nebo vysokohorském prostředí. Zvýšenou nosnost lze využít pro přepravu nákladu nebo většího množství paliva. Díky nižšímu aerodynamickému odporu křídel rovněž poklesla spotřeba paliva o tři až čtyři procenta.

Další výhodou je lepší výškový dostup. Letoun CASA C-295MW s jedním motorem nastoupá o 460 metrů výše, se dvěma motory až o 1400 metrů výše. Pokud letoun využije zvýšenou nosnost pro nesení více paliva a zároveň zohlední nižší spotřebu, dolet letounu se tak prodlužuje o 10 až 15 procent.

První čtveřice se bude postupně modernizovat na úroveň dvou nových

Modernější oproti stávajícímu letounu jsou také komunikační, navigační a avionické systémy. Letoun disponuje modernějším systémem plánování letu, satelitní komunikací a systémem datové komunikace. "Elektronické a aviatické modernizace se ovšem dočká také čtveřice současných letounů CASA C-295M. Budou vylepšeny jako nové C-295MW, ale bez úprav křídel. Modernizace jednoho ze čtyř letounů už probíhá ve výrobním závodu v Seville, a jakmile bude dokončena, hned bude následovat další stroj," uzavírá plukovník Tomolya.

Spolu s letounem získalo letectvo také doplňkovou výbavu umožňující použít ji k různým typům letů. V interiéru je možné kromě přepravy nákladu umístit také podélné lavice až pro 69 vojáků, sedadla až pro 46 cestujících případně i lehátka pro lehce raněné nebo dvě jednotky intenzivní péče PTU (Patient Transport Unit) pro těžce raněné nebo nemocné pacienty.

Taktické létání i přeprava raněných a nemocných

Z hlediska potřeb ozbrojených sil mají letouny C-295M zásadní přínos. Umožnují mimo jiné takzvané taktické létání, tedy výcvik zaměřený na působení v reálných ozbrojených konfliktech či jiných rizikových podmínkách. Klíčové se stalo zapojení českých letounů C-295M v misi na Sinajském poloostrově. Organizace MFO (Multinational Force and Observers) působí mimo rámec OSN (Organizace spojených národů). Český letoun C-295M spolu s 13 příslušníky letového a pozemního personálu poprvé odlétl z Kbel na Sinajský poloostrov na začátku listopadu 2013.

Poměrně často jsou letouny CASA využívané také pro mise MEDEVAC. V neposlední řadě ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví zabezpečoval letoun CASA také přepravu zdravotnického materiálu do syrského Damašku nebo ve spolupráci s IKEM orgány v rámci transplantačního programu.

Zdroj: Armáda ČR
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

V soutěži Adapterra Awards bude bojovat o vítězství 11 pražských projektů

První tropický den tohoto roku přišel o dva měsíce dříve, než je obvyklé. Přesně na tyto situace, ale i další jevy, jako jsou sucho, přívalové deště, silný vítr nebo vlny veder je zaměřena soutěž Adapterra Awards. Ta hledá projekty, které mají ...

Čtenáři Středočeského kraje vysbírali přes 4 tisíce mobilů, nejlepší byly knihovny v Kralupech, Rudné a Úněticích

Přesně 4112 starých mobilních telefonů přinesli v uplynulých měsících do svých oblíbených knihoven čtenáři ve Středočeském kraji. Do sběrové akce nazv ...

Dopravní podnik hl. m. Prahy má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) včera v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do provozu svůj první průjezdný, třístupňový lakova ...

City Challenge 2024: Ukažme společně světu, jak bohatá a jedinečná příroda je v našich městech

Pokud budete od pátku do pondělí 26. - 29. 4. v Praze, Brně, Českých Budějovicích, Ostravě, na Uherskohradištsku a na Veselsku (region Veselí nad Mora ...

SZÚ: Umělé povrchy hřišť či sportovišť mohou uvolňovat zdraví škodlivé látky

SZÚ upozorňuje subjekty, které pořizují pro dětská hřiště, sportoviště a další provozy umělé pryžové povrchy, na nutnost vyžadovat certifikaci výrobků ...





Čtvrtek 25.4.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes