PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Magazín

Švýcarské hodinky - Rolex a ostatní

17.05.2021
Švýcarské hodinky jsou synonymem kvality a luxusu. Ačkoli širší veřejnosti je nejvíce známá především legendární značka Rolex, není ani zdaleka jediná, která má v tomto světě vynikající pověst.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com

Rolex patří k symbolům luxusu


Švýcarské značky hodinek mají společného jmenovatele v precizním zpracování. Díky tomu se jejich produkty staly pravým symbolem kvality a poctivého řemesla. Hodinářství jako obor má ve Švýcarsku tradici již od 18. století.

Dodnes tak mohou prestižní značku SWISS MADE nosit jen ty nejlepší výrobky. Na ty jsou kladena velmi přísná kritéria výroby vyplývající z vyhlášky Švýcarské federace. Toto označení deklaruje, že hodinky byly vyrobeny nebo smontovány ve Švýcarsku.

Některé z unikátních děl švýcarských mistrů hodinářů se uchytily ve veřejném povědomí. Asi nejvíce v tomto směru vyniká Rolex.

Kořeny této značky sahají do roku 1905. Právě tehdy založil Hans Wilsdorf se svým švagrem v Londýně firmu zaměřenou na dovoz luxusních švýcarských hodinek. Firma se do švýcarské Ženevy přesunula až roku 1912 a stala se na hodinářském trhu pojmem.

Není však jediná a mezi odborníky dokonce řada značek švýcarských hodinek rezonuje mnohem silněji.

Do tzv. "svaté trojice" výrobců hodinek patří značky Patek Philippe, Vacheron Constantin a Audemars Piguet. Proč mezi nimi není zařazena firma Rolex? Ve své produkci má totiž výlučně mechanické hodinky.

Které značky patří k nejcennějším výrobcům hodinek


Zmíněná trojice naopak vyrábí hodinky s tzv. hodinářskými komplikacemi, tedy s funkcemi, které jsou nad rámec měření času. Hodinky tak mohou disponovat i ukazatelem měsíční fáze a řadou dalších funkcí. Pochopitelně pak i platí, že čím více funkcí, tím jsou hodinky dále finančně náročnější. Pokud tedy uvažujete o koupi švýcarských hodinek, je možná vzhledem k cenám na místě popřemýšlet o koupi hodinek již nošených. Míst, kde se dají koupit luxusní použité hodinky je celá řada.

V krátkosti si tuto hodinářskou elitu představme: Patek Philippe je značka, která je určena skutečným znalcům. Konkrétně tato společnost je v současné době již jedna z posledních rodinných firem v tomto odvětví. Své první náramkové hodinky vyrobila už roku 1868.

Vacheron Constantin už od roku 1755 potvrzuje švýcarskou kvalitu. Díky tomu patří k hodinářským domům, které mají vůbec nejdelší tradici. Značka proslula jako tvůrce elegantních a nadčasových hodinek, ale současně se nebojí ani mladistvého a moderního ladění.

Švýcarského výrobce Audemars Piguet založila dvojice zakladatelů, jimiž byli Jules Louis Audemars a Edward-Auguste Piguet. Stalo se tak roku 1875. K nejznámějším modelům této značky patří hodinky ze série Royal Oak. Vyrábějí se od 70. let až dosud. Například nedávno se dostalo značné pozornosti speciální edici modelu Royal Oak se superhrdinou Black Pantherem. Exkluzivní hodinky vyjdou na ohromujících 3,5 milionu korun.

K dalším zajímavým hodinářským značkám patří například značka Omega. V současnosti se jedná o jednu z nejznámějších hodinářských značek. Svůj název dostala po hodinářském strojku. Poprvé jej představili bratři Brandtovi již v roce 1894. Díky své vysoké přesnosti se strojek Omega stal fenoménem a s ním i hodinky téže značky.

Nosí je tak i celá řada slavných osobností. Ambasadorem značky Omega se stal například Daniel Craig alias slavný agent 007, který ve filmech nosí model Omega Seamaster.

Hodinky lze využít jako investiční artikl


Pro muže představují hodinky jednu z mála možností, jak se ozdobit. Švýcarské hodinky jsou proto stylovým módním doplňkem, ale také skvělou investicí.

Zejména to platí pro limitované edice, které se stávají vyhledávaným investičním artiklem. Světlou výjimkou je v tomto směru vzpomenutý Rolex. Zde je produkce hodinek relativně vysoká, ročně se prodá přibližně milion "Rolexek". Renomé značky je však natolik silné, že o hodinky je stále mimořádný zájem, který taktéž determinuje jejich vysokou cenu.

Pro řadu lidí jsou nicméně kvalitní hodinky i silnou investicí citovou. Ačkoli tak sbírka luxusních hodinek může mít i značnou finanční hodnotu, prodej není primárním důvodem, proč ji budují.

Pak lze za nespornou výhodu považovat skutečnost, že podobně pojatý nákup ve formě jakési investice "do sebe" je realizovatelný i s levnějšími kusy. Hodinky se pak stávají v první řadě jedinečným doplňkem, který především těší svého majitele a posiluje jeho image.

Autor: Pl
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Fotogalerie:

Další články z rubriky Magazín

Lámete si hlavu s tím, kde najít opravdu poctivé bydlení v Praze?

Nejspíše vám nemusím představovat současnou bytovou situaci v hlavním městě. Do Prahy se zkrátka stěhuje stále více lidí, kteří shánějí pohodlné bydlení. Poptávka však značně převyšuje aktuální nabídku, takže je to celkem boj. Dá se vůbec ještě ...

5 největších mýtů o certifikátech ISO pro firmy

Zlepšení podnikání a vlastní společnosti má mnoho podob. Jednou z možností je získání jednoho z certifikátů, které ověří zákazníkům vaši kvalitu, zele ...

Hledáte spolehlivého a levného dodavatele zlata?

Nejlevnějšího prodejce zlata v ČR najdete na adrese zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v budově Obecního domu. Ale pozor, prodejna je ve druhém patře! ...

Půjčka pro živnostníky nabídne všem široké možnosti

Potřebujete malou finanční injekci pro své podnikání? Pokud banka odmítne, je tu ještě nebankovní cesta, která je velmi jednoduchá a rychlá. Nabídne t ...

Chcete podnikat v Praze? Nezapomeňte na reprezentativní kancelář

Hledáte vhodné kancelářské prostory? Pro spoustu společností a potažmo i jejich majitele představuje výběr kancelářského zázemí nemalou výzvu. V souča ...





Pátek 19.4.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes