PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Magazín

Vybíráme interiérové dveře a kování

22.04.2021
Stojíte v nezařízeném interiéru, ať již domu či bytu, a máte před sebou úkol v podobě výběru interiérových dveří? V tom případě je tento článek určen právě pro vás.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Okna ani interiérové dveře není vhodné vybírat nahodile. Jejich styl, materiál a barevné provedení je naopak zapotřebí náležitě promyslet. Důležité je proto mít alespoň rámcovou představu o stylu a barevném ladění interiéru.

Nehleďte pouze na cenu!


První otázka, kterou při výběru interiérových dveří často bereme v potaz, se týká financí. Snažit se však za každou cenu na interiérových dveřích ušetřit, nemusí být správná volba. Kvalitní interiérové dveře vám poslouží dlouhá desetiletí. Ty nejkvalitnější si pořizujete na celý život.

Slaďte dveře s podlahou


Při výběru interiérových dveří je nezbytné disponovat alespoň hrubou koncepcí budoucího interiéru včetně podlah. S těmi by interiérově dveře měly být buď v harmonii, nebo v kontrastu. Sladit můžete jejich materiál, nebo odstín. S tím si pak neváhejte vyhrát. Zvolíte-li například dveře o odstín světlejší než podlaha, prostor opticky zvětšíte. Vhodná je například kombinace bukové podlahy se zárubněmi a dveřmi ze světlého javoru.

Nekombinujte teplé a studené odstíny


Jste-li nuceni kombinovat různé dřevěné materiály, jděte spíše cestou kontrastu. Obecně není vhodné v interiéru kombinovat více než dva druhy a odstíny dřeva, prostor pak nepůsobí jednotně.
Na pozoru však buďte před kombinací teplých a studených odstínů, které sladit bývá velmi obtížné.

Zaměřeno na materiály


Dalším důležitým parametrem při výběru interiérových dveří je jejich materiál. Interiérové dveře můžete mít z masivu, lakované barvou, opatřené dýhou či laminátovou vrstvou, popřípadě fólií. Tyto dveře mohou být jak dřevodekoru, tak i barvě. Jaké?

Čistá a vzdušná bílá


Nadčasovou barvou je bílá. Moderní, čistá, vzdušná a kombinovatelná s většinou moderních stylů. V klasičtějšímu stylu ale více fungují tzv. teplé neutrály (krémová, béžová a slonová kost). Obzvláště se tyto barvy vyjímají v matovém provedení na dřevěných prvcích z masivu.

Minimalistická šedá


Velmi moderní je i šedá barva. Nebojte se v tomto případě zvolit šedá okna i dveře. Dobře ale zvolte její odstín. Zatímco do minimalistického interiéru se hodí světle šedá, tmavě šedá zase prostory zútulňuje.

Zaměřeno na typy interiérových dveří


V interiéru se nejčastěji setkáváme s klasickými dveřmi křídlovými a posuvnými. Ty se neobejdou bez stavebního pouzdra, jehož prostřednictvím se dveře zasouvají do stěny. Na trhu se setkáte se dvěma typy stavebních pouzder pro zasunovací dveře - s drátěnou pozinkovanou mříží a perlinkou, které jsou určené pro instalaci do zděné příčky, a s přídavnými kapsami určení do sádrokartonu. Pokud se vám nezamlouvá varianta se stavebním pouzdrem, zvolte dveře na stěnu. Ty totiž nevyžadují téměř žádné stavební úpravy.

Toužíte po opravdu originálních dveřích?


Společnost Mand CZ (na internetu hledejte pod odkazem interiérové dveře Praha) ale ve své nabídce má i originální dveře skládací. Stejně jako luxusní bezfalcové (s křídlem v jedné rovině se zárubněmi) a otočné dveře se skrytou zárubní. Ty naprosto dokonale splývají se stěnou. Jsou designově lehké a na pohled jednoduché, ale o to více exkluzivní. Především v moderních interiérech působí naprosto famózně.

Vybíráme dveřní kování


Nemalou pozornost je třeba věnovat i výběru dveřního kování. To interiérové se dělí na štítové a rozetové. Štítové dveřní kování překrývá otvor pro kliku i klíčovou dírku. Před nákupem si však dobře přeměřte vzdálenost mezi osou kliky a klíče (rozteč).

Moderní kliky na dveře


Jsou-li v hledáčku vašeho zájmu moderní kliky na dveře, zvažte kování rozetové. To je tvořeno skrz celé dveře sešroubovanými rozetami, ať již kulatými, oválnými či hranatými. Otvory tudíž musí být provrtány skrz celé dveře.

Typy klíče


Jak u rozetového, tak i štítového kování se rozlišují tři základní provedení, která se od sebe odlišují typem klíče. BB interiérové kování je určeno pro pokojový klíč, PZ kování pro vložkový zámek a součástí WC kování je otvor pro olivu) pro použití na toaletách a koupelnách.

Zaměřeno na vchodové dveře


Speciální kapitolou jsou vchodové dveře. Ty by na rozdíl od dveří interiérových měli ladit s exteriérem domu. Vchodové dveře můžete mít bezpečnostní, dřevěné nebo plastové. Plastové a dřevěné dveře vám zřejmě osadí stejná firma, která vám dodala okna.

Investujte do bezpečnostních dveří


Pokud vak chcete svůj objekt zabezpečit, což byste rozhodně měli, investujte do dveří bezpečnostních. Ty se dělí do několika bezpečnostních třít - čím vyšší stupeň zabezpečení, tím vyšší ochranu (v podobě materiálu a jistících bodů ukotvených do zárubní) představují. Nejčastěji se v bytech a rodinných domech setkáváme s bezpečnostními dveřmi třetích a čtvrtých tříd.

Bezpečnostní kování a cylindrická vložka


Nedílnou součástí bezpečnostních dveří je i bezpečnostní kování a cylindrická vložka. Ta se dělí do tří základních skupin na cylindrickou vložku bezpečnostní, bezpečnostní s knoflíkem a cylindrickou vložku bez ochrany.

Zajímejte se o certifikát bezpečnosti


Před každým nákupem bezpečnostních dveří a bezpečnostního kování si nechte předložit certifikát bezpečnosti. Ten je důkazem, že daný produkt splňuje veškerá bezpečnostní kritéria. Konkrétně certifikované bezpečnostní vložky odolají odvrtání, bumpingu i vyplanžetování, což jsou nejčastější způsoby, které zloději k vniknutí do objektu používají.

Autor: Pl
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Magazín

Lámete si hlavu s tím, kde najít opravdu poctivé bydlení v Praze?

Nejspíše vám nemusím představovat současnou bytovou situaci v hlavním městě. Do Prahy se zkrátka stěhuje stále více lidí, kteří shánějí pohodlné bydlení. Poptávka však značně převyšuje aktuální nabídku, takže je to celkem boj. Dá se vůbec ještě ...

5 největších mýtů o certifikátech ISO pro firmy

Zlepšení podnikání a vlastní společnosti má mnoho podob. Jednou z možností je získání jednoho z certifikátů, které ověří zákazníkům vaši kvalitu, zele ...

Hledáte spolehlivého a levného dodavatele zlata?

Nejlevnějšího prodejce zlata v ČR najdete na adrese zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v budově Obecního domu. Ale pozor, prodejna je ve druhém patře! ...

Půjčka pro živnostníky nabídne všem široké možnosti

Potřebujete malou finanční injekci pro své podnikání? Pokud banka odmítne, je tu ještě nebankovní cesta, která je velmi jednoduchá a rychlá. Nabídne t ...

Chcete podnikat v Praze? Nezapomeňte na reprezentativní kancelář

Hledáte vhodné kancelářské prostory? Pro spoustu společností a potažmo i jejich majitele představuje výběr kancelářského zázemí nemalou výzvu. V souča ...





Pátek 19.4.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes