PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Magazín

Nové mutace se šíří rychleji. Výběr kvalitního respirátoru je pro skutečnou ochranu zdraví zásadní

11.02.2021
Zorientovat se v množství nabízených respirátorů na českém trhu není pro uživatele snadné. Liší se nejen v třídě ochrany, ale také v certifikaci. Alfou a omegou kvalitního, a hlavně funkčního respirátoru, je dostatečné těsnění a kvalitní filtrační materiál.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Spolehlivá ochrana chrání "mě i tebe"
Každý člověk má odlišný tvar obličeje, a tak mu může sedět i jiný respirátor. Výběr toho správného se tedy nedá úplně zobecňovat. Nicméně platí, že díky respirátoru lze původní heslo "moje rouška chrání tebe, tvoje rouška chrání mě", změnit na "můj respirátor chrání zároveň tebe i mě".

"Hlavní rozdíl mezi rouškou a respirátorem je v tom, že respirátor musí těsně přiléhat k obličeji a jak vdechovaný, tak i vydechovaný vzduch pak prochází téměř výhradně přes filtrační materiál. Díky tomu respirátor chrání uživatele i jejich okolí. Oproti tomu roušky takto netěsní a pouze brání v šíření kapének do okolí z úst toho, kdo je nosí," vysvětluje Tomáš Drbal, ředitel společnosti BTL Medical Technologies s. r. o.

MUDr. Jan Kynčl ze Státního zdravotního ústavu apeluje: "Nové mutace viru jsou nakažlivější a riziko nákazy je aktuálně mnohem vyšší, než tomu bylo doposud. Proto je důležité, aby se lidé chránili kvalitními ochrannými respirátory řady FFP2."

Podrobné testování respirátorů KN95 ve Spojených státech amerických
Nedávné testy ukázaly, že množství respirátorů KN95 nesplňuje podmínky filtrace, a tudíž je jejich nošení riskantní. Důvodem může být nedostatečná kvalita filtračních materiálů, ale také způsob provedení, kdy nelze dosáhnout dostatečného utěsnění respirátoru.

Jak poznat certifikovaný respirátor?
Testování respirátorů podle normy je velmi komplexní a přísné a snaží se co nejvíce simulovat reálnou situaci, ve které je pak respirátor používán. Pro to, aby bylo možné legálně uvést respirátor na český trh, je nutné splnit požadavky Evropského nařízení 2016/425 a požadavky normy EN 149:2001+A1:2009, které zohledňují:

* kvalitu filtračního materiálu - účinnost respirátorů proti pevným částicím a aerosolům
* těsnění respirátoru na obličeji

Respirátor, který byl schválen pro uvedení na evropský trh, musí mít na svém povrchu natištěné své identifikační údaje. Je to název modelu, označení jeho výrobce i označení CE (značka v předepsaném tvaru a čtyřmístné identifikační číslo notifikované osoby). Pochybný respirátor je možné na první pohled rozeznat právě tak, že některá z těchto uvedených informací na něm chybí.

"Na našich respirátorech používáme označení "CE1024", což je číslo naší české notifikované osoby Výzkumného ústavu bezpečnosti práce (VÚBP), kde jsme naše respirátory certifikovali," dodává Tomáš Drbal.

"Dalším parametrem je třída ochrany, do které respirátor spadá, které je označováno zkratkou FFP1, FFP2, FFP3. A nesmí chybět ani značení, zda je na jedno (NR) nebo na více (R) použití, včetně odkazu na evropskou normu, jejíž požadavky respirátor splňuje, tedy EN149:2001+A1:2009," uvádí PhDr. David Michalík, Ph.D. DBA, ředitel Výzkumného ústavu bezpečnosti práce (VÚBP).

"Laicky se dá těsnost respirátoru otestovat jednoduchým způsobem. Nejprve je nutné nasadit si respirátor tak, aby po celém obvodu přiléhal k obličeji. Zejména důležitá je část okolo nosu, kde je potřeba natvarovat nosní svorku. Poté si před respirátor složíme dlaně a několikrát prudce vydechneme a nadechneme se. Pokud cítíme, že vzduch někudy uniká, pak respirátor netěsní dostatečně dobře," popisuje Martin Chlouba, produktový manažer společnosti BTL Medical Technologies s.r.o.

"Lidé, kteří nosí brýle, mohou poznat netěsnost doslova na vlastní oči, protože dochází k zamlžování jejich brýlí," dodává Martin Chlouba.

Stop odstátým uším
Dalším parametrem, který ovlivňuje kvalitu těsnosti respirátoru na obličeji, je způsob, jakým jej lze připevnit. Respirátor s uchycením gumiček za hlavu umožňuje nejen přesnější upevnění, ale také netahá uši.




Autor: Marie Cicvárek Fléglová
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Magazín

Chcete podnikat v Praze? Nezapomeňte na reprezentativní kancelář

Hledáte vhodné kancelářské prostory? Pro spoustu společností a potažmo i jejich majitele představuje výběr kancelářského zázemí nemalou výzvu. V současné době je obtížné orientovat se v rozmanité nabídce pražských kanceláří, a proto vám v ...

Vybudujte letní kapsulový šatník se značkou TATUUM - co v něm musí být?

Letní měsíce jsou jako bílý list papíru, na kterém můžeme tvořit naše každodenní stylizace. Značka TATUUM, známá svou nabídkou elegantního a nadčasové ...

Investice do klidné budoucnosti: Proč by měl každý uvažovat o životním pojištění

Pojistit se dá kde co od auta až po domácího mazlíčka. Pojistit si dokonce můžete i drahé kolo nebo fotoaparát - třeba proti krádeži. Existuje však je ...

Škodlivý kód Rescoms nahrává záznamy přes mikrofon a webkameru

V únoru se v Česku vedle spywaru Agent Tesla a spywaru Formbook nově objevil škodlivý kód Rescoms. Tento malware se podobně jako spyware zaměřuje na o ...

Tinnitus a duševní zdraví

Záhadný příznak spousty onemocnění, který pacientům znepříjemňuje život a významně snižuje jeho kvalitu. To je tinnitus. Pískání, hučení nebo šum v uš ...





Pátek 29.3.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes