PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Ekonomika, podnikání

Hledáte práci v Praze? Zkuste jít cestou rekvalifikace

16.10.2020
Sháníte práci v Praze nebo okolí? Pokud už se dlouho nacházíte na úřadu práce nebo cítíte, že tato situace brzy nastane, máme pro vás jeden tip za všechny. Zkuste se vydat cestou rekvalifikace a vyzkoušejte některý z rekvalifikačních kurzu v Praze.
Ilustrační snímek | Foto: unsplash.com

Co je rekvalifikační kurz?


Rekvalifikace je získání nebo rozšíření vaší stávající kvalifikace. K tomuto účelu slouží rekvalifikační kurzy, které vás během pár týdnů zcela připraví na nové zaměstnání. Existují kurzy, které jsou více zaměřené na praxi, například kosmetičky, kadeřnice nebo jiné řemeslné práce. A na druhé straně jsou ty více teoretické rekvalifikační kurzy, kam řadíme obory jako účetnictví (mzdové, podvojné), online marketing nebo personalistiku.

Výběr rekvalifikačních kurzů v Praze je opravdu široký a rozmanitý. Každý si zde najde to pravé budoucí zaměstnání pro něj. Rozšíření svého vzdělání a kvalifikace sebou nese mnoho výhod, pojďme se podívat na ty největší z nich.

Výhody rekvalifikace


Řeší nezaměstnanost - mezi nesporné výhody rekvalifikace patří samozřejmě to, že řeší nezaměstnanost populace. Díky absolvování rekvalifikace můžete snadněji a rychleji najít nové pracovní místo, nebo změnit obor, který vám nevyhovuje.

Osvědčení - Po úspěšném absolvování rekvalifikačního kurzu obdržíte osvědčení, které vás opravňuje vykonávat novou profesi a zvyšuje vaše šance mezi uchazeči o práci. Toto osvědčení je velmi důležitou součástí rekvalifikace a vydat vám jej může pouze certifikovaná společnost. Proto si ověřte platnost certifikace od MŠMT vzdělávací společnosti ještě dříve, než se na kurz přihlásíte. Doporučujeme například vzdělávací společnost Orange Academy, u které máte záruku kvality kurzu i platnosti certifikátu.

Může vám pomoci rozjet podnikání - Některé obory, ve kterých se můžete rekvalifikovat, vám mohou pomoci rozjet vlastní podnikání nebo živnost. Například takový kurz zaměřený na účetnictví nebo online marketing může rozjet vaši práci na volné noze.

Větší svoboda a neohroženost na trhu práce - Ruku v ruce s rozšířeným vzděláním přichází i větší svoboda při rozhodování na trhu s pracovními nabídkami. Můžete si více vybírat, vyjednat lepší podmínky, cítíte se sebevědomější a nejohroženější. To vše vám přináší větší jistotu do života, a to i tu finanční.

Jaký obor zvolit?


Oborů a oblastí, kterým se můžete věnovat, existují desítky. Dříve byly oblíbené kurzy na kuchaře. Není to tak dávno, co se tento kurz považoval za nejoblíbenější a sliboval jistou práci. Nyní už je tomu jinak a zvláště při současné situaci, kdy se dá očekávat velké propouštění a krachování v oblasti gastronomie, se nejedná o příliš perspektivní obor.

Stejně tak další oblíbené kurzy jako jsou kosmetičky a kadeřnice v posledních měsících a letech nepředstavují zrovna stabilní zaměstnání. Konkurence je obrovská a prosadit se v Praze, kde se kadeřnictví a kosmetické salony nachází na každém rohu, představuje velký oříšek.

Vsaďte tedy raději na rozvíjející se obory, které mají slibnou budoucnost i v těchto dobách. Mluvíme zde o oblastech jako je personalistika, která se stala druhým nejžádanějším zaměstnáním v žebříčku jobs.cz. Dalším prosperujícím odvětvím se stává online marketing, který nabízí širokou škálu uplatnění. Stálicí mezi oblíbenými rekvalifikacemi jsou pak kurzy účetnictví. O dobré účetní budou mít živnostníci i firmy zájem pořád, jelikož své účetnictví musí vést všichni.

Kolik času mi zabere rekvalifikace?


Tuto otázku si pokládá mnoho uchazečů o rekvalifikaci. Často se bojí, že kurz nestihnou absolvovat a vysněné místo jim zabere někdo jiný.

Čas je v případě rekvalifikací opravdu rozhodující. Doporučujeme si vše dost dlouho dopředu naplánovat. V některých případech je nutné zažádat o absolvování kurzu s předstihem i 30 dní. Kurzy se také rychle plní a je dobré na to pamatovat.

A jak dlouho vám zabere samotná rekvalifikace? To je velmi těžká otázka, na kterou neexistuje jednotná a univerzální odpověď. Obecně však platí, že kurzy zahrnující praxi i teorii trvají déle (mezi takové patří řemeslné kurzy). Jeden z nejkratších kurzů, který trvá pouze pár desítek hodin, je pak již zmiňovaný kurz účetnictví. Možná i proto se stává tolik oblíbeným.


Autor: Daniela Adamová
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Ekonomika, podnikání

Smartwings zahájí pravidelné letecké spojení mezi Prahou a tureckým Izmirem

Letecká společnost Smartwings představuje pátou novinku v rámci rozšiřování své sítě destinací pro léto 2024. Od 30. května 2024 zahájí společnost pravidelné letecké spojení mezi Prahou a tureckým Izmirem, třetím největším tureckým městem ležícím na ...

Výplaty věřitelů zkrachovalé Sberbank CZ začnou v březnu

V březnu začne vyplácení více než 15 300 věřitelů Sberbank CZ. V částečném rozvrhu dostanou 95 % svých pohledávek. ...

Pojišťovny lidem loni vyplatily 10 miliard za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí

Téměř deset miliard korun - tolik loni vyplatily pojišťovny lidem. Pojistné plnění se nejčastěji vztahovalo na úrazy, za které klienti získali šest mi ...

Finanční správa: Blíží se termín pro elektronické podání, datovou schránku si neaktivovalo dosud 30 tisíc podnikatelů

Na základě údajů ze svých informačních systémů oslovila finanční správa prostřednictvím emailu nebo SMS celkem 30 794 aktivně podnikajících fyzických ...

Řetězec Albert navyšuje mzdy zaměstnancům prodejen. V průměru si polepší o 10%

Společnost Albert ve středu 10. ledna oznámila všem dvaceti tisícům provozních zaměstnanců prodejen navýšení mezd s platností od 1. dubna 2024. Mzdové ...





Pátek 19.4.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes