PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Zprávy

Hlavní město otevírá ve spolupráci s GHC Genetics dvě nová odběrová místa v Praze 6

15.10.2020
Hlavní město i nadále rozšiřuje možnosti pro odběr vzorků při podezření na nákazu COVID-19. Nově se ve spolupráci s GHC Genetics otevřou v Praze další dvě nová odběrová místa. První se nachází na Vítězném náměstí v blízkosti východu z metra u křižovatky ulic Šolínova a Technická. Druhé odběrové místo, které bude v režimu drive-in, bude otevřeno poblíž vodní nádrže Džbán v ulici Nad Lávkou v areálu parkoviště. Obě nová místa budou fungovat na základě rezervačního systému.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
"Hlavní město společně s GHC Genetics otevírá dvě nová odběrová místa. Po drive-in odběrovém místě na pražském Výstavišti, které bylo otevřeno na začátku října, se nám podařilo zprovoznit již tři odběrová místa v posledních dvou týdnech. V rámci spolupráce se soukromými laboratořemi požadujeme, aby odběrová místa obsluhovala jak samoplátce, tak klienty s e-žádankami od lékaře, kterým test hradí pojišťovna," říká náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast bezpečnosti Petr Hlubuček.

Hlavní město Praha spolu s GHC Genetics pomáhá rozšiřovat síť odběrových center, aby tak stále více obyvatel mělo odběrové místo co nejblíže svému bydlišti a nemuseli tak na tato místa cestovat daleko. "Rozšiřování sítě odběrových míst je z epidemického hlediska velmi důležité. Množina lidí, kteří se potřebují otestovat, se více rozprostře na jednotlivá odběrová místa, čímž se zlepší dostupnost a rychlost testování. Nová odběrová místa zároveň přispějí k omezení delších cest potenciálně pozitivních lidí, kteří by tak mohli nakazit další, zejména pokud by jeli městskou hromadnou dopravou. V současné situaci je nutné se co nejvíce snažit odběrová místa přiblížit lidem a pomoci tak zmírnit styk zdravých a potenciálně nakažených osob," uvádí k otevření nových odběrových míst ředitel GHC Genetics Viktor Furman.

Nové odběrové místo na Vítězném náměstí se nachází nedaleko východu stanice metra Dejvická u křižovatky ulic Šolínova a Technická, v těsné blízkosti místa, kde se zde pravidelně konají sobotní farmářské trhy. Aby se provoz odběrového místa s těmito trhy nekryl, bude otevřené od neděle do čtvrtka, vždy od 8:00 do 18:00 hodin. Na odběr bude nutná rezervace přes link www.reservio.cz/b/ghc-kul na konkrétní den a čas. Odběrové místo bude poprvé otevřeno v neděli 18. října 2020.

Místo je určeno jak pro osoby s e-žádankou, tak i pro samoplátce. Ti za standardní PCR test zaplatí 1 750 Kč a za chromatografický test na protilátky 700 Kč. Za příplatek 550 Kč bude možné zajistit i mezinárodní certifikát o bezinfekčnosti, a to ve více jazykových mutacích. Výsledek PCR testu obdrží testované osoby do 24 hodin od odebrání vzorku formou SMS zprávy. V ní najdou výsledek testu a zabezpečený link, prostřednictvím kterého si stáhnou laboratorní zprávu. Samoplátci zde budou moci za test zaplatit v hotovosti i platební kartou. Online platba je z hygienických důvodů samozřejmě preferována. Kapacita odběrového místa bude řádově stovky vzorků denně.

"Čísla nakažených denně dosahují nových rekordů a novými odběrovými místy v dalších částech Prahy chceme umožnit Pražanům testování v dostupné vzdálenosti od domova a zároveň i maximalizovat kapacity drive-in odběrových míst, aby lidé nemuseli v chladném a deštivém počasí čekat ve frontách na ulici," dodává Petr Hlubuček.

Další odběrové místo se bude nacházet u vodní nádrže Džbán v Praze 6 - Vokovicích na konci ulice Nad Lávkou v areálu parkoviště. Na rozdíl od předchozího odběrového místa bude pouze v režimu drive-in, kdy se odběr uskuteční přímo z vozidla, díky čemuž odpadá riziko tvoření front, zároveň je v rámci tohoto režimu odběru zcela eliminováno riziko kontaktu s dalšími potenciálně pozitivními osobami. Otevřené bude vždy od středy do neděle od 8:00 do 18:00 hodin, poprvé ve středu 21. října 2020.

Podobně jako u předchozího místa, i zde se bude nutné na odběr rezervovat, a to prostřednictvím linku www.reservio.cz/b/ghc-kul. Bude zde nabízeno stejné spektrum služeb jako u odběrového místa na Vítězném náměstí, jen s rozdílem, že platba zde bude možná pouze prostřednictvím platební karty. "V rámci jednoho vozu bude možné otestovat maximálně tři osoby, což odpovídá jednomu časovému úseku deset minut, který je v systému nastaven. Pokud by bylo v autě více lidí na testování než tři, je nutné v rezervačním systému zvolit výběr dvou časů, které následují ihned za sebou," vysvětluje k novému odběrovému místu ředitel Viktor Furman.

"Velkou výhodou je zavedení plně automatického příjmu i odesílání dat klienta a výsledné zprávy, kdy se klienti předem registrují sami na www.covid-ghc.com a následně po provedení testu odchází v dané časové lhůtě automaticky zabezpečený výsledek klientovi. To celé výrazně zrychluje vydávání výsledků a maximálně eliminuje jakoukoliv chybovost i riziko úniku jakýchkoliv osobních dat klientů," doplňuje Viktor Furman.

Zdroj: Hlavní město Praha
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

V soutěži Adapterra Awards bude bojovat o vítězství 11 pražských projektů

První tropický den tohoto roku přišel o dva měsíce dříve, než je obvyklé. Přesně na tyto situace, ale i další jevy, jako jsou sucho, přívalové deště, silný vítr nebo vlny veder je zaměřena soutěž Adapterra Awards. Ta hledá projekty, které mají ...

Čtenáři Středočeského kraje vysbírali přes 4 tisíce mobilů, nejlepší byly knihovny v Kralupech, Rudné a Úněticích

Přesně 4112 starých mobilních telefonů přinesli v uplynulých měsících do svých oblíbených knihoven čtenáři ve Středočeském kraji. Do sběrové akce nazv ...

Dopravní podnik hl. m. Prahy má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) včera v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do provozu svůj první průjezdný, třístupňový lakova ...

City Challenge 2024: Ukažme společně světu, jak bohatá a jedinečná příroda je v našich městech

Pokud budete od pátku do pondělí 26. - 29. 4. v Praze, Brně, Českých Budějovicích, Ostravě, na Uherskohradištsku a na Veselsku (region Veselí nad Mora ...

SZÚ: Umělé povrchy hřišť či sportovišť mohou uvolňovat zdraví škodlivé látky

SZÚ upozorňuje subjekty, které pořizují pro dětská hřiště, sportoviště a další provozy umělé pryžové povrchy, na nutnost vyžadovat certifikaci výrobků ...





Čtvrtek 25.4.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes