PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Zprávy

Mezinárodní den elektroodpadu se letos uskutečnil už potřetí

15.10.2020
Na středu 14. října připadl Mezinárodní den elektroodpadu (MDE), který se letos uskutečnil už potřetí. Vyhlašuje jej Mezinárodní sdružení kolektivních systémů pro sběr a recyklaci elektronického a elektrického odpadu WEEE Forum.
Foto: elektrowin.cz
Odhaduje se, že v roce 2019 vzniklo na planetě 53,6 milionu tun elektroodpadu, více než kdy dříve, a předpokládá se, že do roku 2030 dosáhne neuvěřitelných 75 milionů tun, což je 9 kg na každého člověka na světě. Elektroodpad má ovšem zároveň velkou hodnotu; suroviny v něm obsažené v globálním měřítku měly jen v roce 2019 hodnotu přibližně 50,8 miliard EUR.

Méně než 18 procent tohoto množství bylo ale v loňském roce oficiálně zdokumentováno. Zbytek skončil na skládkách, ve spalovnách, nebo byl obchodován a zpracován nestandardně. To mělo za následek obrovskou ztrátu cenných a kritických surovin z dodavatelského řetězce. Takové postupy zároveň způsobují vážné zdravotní, environmentální a společenské problémy.

Připojil se i Elektrowin
Proto se třetí Mezinárodní den elektroodpadu zaměřuje na vzdělávání s cílem zvýšit povědomí o problematice sběru a recyklace sterého elektra. Svými aktivitami se k němu připojilo téměř 100 organizací z 50 zemí po celém světě. Patří k nim i kolektivní systém Elektrowin, který je jedním z reprezentantů České republiky ve WEEE Foru.

"Elektroodpad obsahuje 69 prvků periodické tabulky," připomíná generální ředitel a předseda představenstva Elektrowin a.s. Roman Tvrzník. "Díky recyklaci můžeme tyto materiály vrátit zpět do výroby, což jen v roce 2019 celosvětově přispělo ke snížení produkce skleníkových plynů o 15 milionů tun," uvedl Tvrzník.

Největší český kolektivní systém pro sběr a recyklaci elektra připravil k letošnímu MDE mimo jiné Recyklační víkend online, který se uskuteční ve spolupráci s Národním technickým muzeem ve dnech 16. - 17. října.

Ve spolupráci s projektem Recyklohraní vyhlašuje Elektrowin také podzimní sběrovou kampaň se soutěží, která potrvá od 14. října do 15. listopadu.

20 kilo na obyvatele
Od roku 2019 je minimální míra sběru, která má být každoročně dosažena v členských státech EU, 65 % průměrné hmotnosti spotřebičů uváděných na trh za tři předchozí roky, nebo alternativně 85 % vyrobených spotřebičů.

To znamená vysbírat přibližně 10 milionů tun, tedy zhruba 20 kg na obyvatele. Dosavadní zkušenosti ukazují, že Mezinárodní den elektroodpadu může významně přispět ke zlepšení povědomí společnosti a prostřednictvím této pomoci ke zlepšení míry sběru nejen v ČR a celé Evropě, ale i celosvětově.




Autor: Eliška Paulová
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Středočeský kraj a hlavní město Praha připravují soutěž na dopravce, který bude provozovat velkokapacitní vlaky

Zakázku na dopravce, který bude na území kraje a Prahy provozovat nové vlakové jednotky pro zhruba čtyři stovky sedících cestujících, bude monitorovat Transparency International (TI). Kraj a Praha se rozhodli tuto nevládní protikorupční organizaci ...

Pražská O2 arena slaví 20 let

Největší česká multifunkční hala, pražská O2 arena, dnes slaví dvacet let své existence v kulturním a společenském životě lidí nejen z České republiky ...

Veterináři v tržnici SAPA odhalili přes 1300 kg potravin neznámého původu

Inspektoři Státní veterinární správy v závěru uplynulého týdne při společné kontrole s Celní správou zkontrolovali na příjezdové komunikaci do areálu ...

PID posiluje síť kontaktních míst karty Lítačka ve Středočeském kraji

Kartu Lítačka pro cestování ve Středočeském kraji využívá přes 265 tisíc lidí. V tuto chvíli je pro ně přímo v kraji otevřeno 14 prodejních míst, kde ...

DPP: Rekonstrukce obratiště Březiněveská a související dopravní omezení

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) od úterý 26. března do čtvrtka 8. dubna 2024 do ranního výjezdu opravuje tramvajovou trať v blokové smyčce Březiněv ...





Pátek 29.3.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes