PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Magazín

Proč byste s dětmi měli navštívit Český Krumlov? Nabízí zajímavý pohled do české historie

18.09.2020
Nic nepůsobí více historicky jako centrum Prahy a město Český Krumlov. Do druhé zmiňované destinace se půjdeme podívat v následujícím článku. Dokáže totiž směle konkurovat i pražským památkám.
Foto: sws931 / Shutterstock.com
Český Krumlov má své kouzlo, kterému jistě neodoláte. Co zde všechno můžete vidět?

Dech středověku na vás dýchne v každém zákoutí historického centra


Ještě před koronavirovou nákazou byl Český Krumlov každý den narván téměř k prasknutí turisty z celého světa. Nyní v souvislosti s objevem viru COVID-19 návštěvnost o něco opadla, stále je však o jeho historické památky zájem, a to zejména ze strany českých turistů. Na výlet do Českého Krumlova vezměte také své děti. Jeho úzké uličky a staré měšťanské domy společně s velkolepým zdejším zámkem budou jistě pastvou pro jejich rozzářené oči.

Na přelomu 19. a 20. století byl Český Krumlov považován jako hlavní město Šumavy, a společně se Sušicemi, Vimperkem nebo Prachaticemi bylo označováno jako Brána Šumavy. Už jen pohled na meandry, jež tu vytváří řeka Vltava, stojí za to. A co teprve středověké centrum města - to je přímo okouzlující. Je to ale hlavně tím, že po Sametové revoluci došlo k obnově zdejších stavebních památek. I když byl Český Krumlov už v roce 1963 vyhlášen městskou památkovou rezervací, tehdejší jeho vzhled byl nevzhledný, působil omšele a některé památky dokonce byly ve špatném stavu.

Českým Krumlovem protéká řeka Vltava. Protože se však jedná o její horní část toku, není ještě tak široká jako v Praze. Nabízí však příjemné svezení zejména milovníkům vodních sportů. Vodáků tu na její hladině v letní sezonu najdete více než dost.

Vnitřní Město


Historická část města Český Krumlov, která je zcela obklopena meandrem řeky Vltavy, se nazývá Vnitřní Město. Je tvořeno velmi cennými stavbami v gotickém a renesančním slohu. Milovník architektury a historických pamětihodností si zde přijde na své, protože se může obdivovat jednotlivým měšťanským domům, jezuitské koleji, městské renesanční radnici nebo kostelu sv. Víta.

Latrán - severní část historického Českého Krumlova


Pokud budete procházet městem, nenechte si ujít Latrán. Dříve to bylo samostatné město, dnes se jedná o historickou čtvrť za řekou, severně od Vnitřního města a v podhradí zámku. S Vnitřním městem je Latrán spojený Lazebnickým mostem ze dřeva. K vidění tu jsou gotické domy, původní Budějovická brána středověkého městského opevnění, Zámecký pivovar, Minoritský klášter nebo kostel sv. Jošta, který ale už neslouží církevním účelům, protože je v něm muzeum marionet.

Když budete Latránem procházet, odevšad na vás dýchne historie, která sahá až do 14. století. V minulosti se slovem latrán označovala městská část, která byla opevněná a přiléhala k hradu.

Zámek Český Krumlov


Zdejší zámek, jenž je také častým turistickým cílem výletníků, býval sídelním místem rodu Rožmberků, kteří si v Českém Krumlově vytvořili centrum svého panství. Po Pražském hradě je to se svými šesti hektary druhý největší hradní a zámecký komplex v Čechách. Jeho historie sahá někam do poloviny 13. století. Vstoupit do předhradí lze z Latránu, z jihu Zámeckými schody, z východu Červenou bránou. Z ochozu věže je hezký výhled na město i hrad. Fasáda je zdobená renesančními malbami a sgrafity.

Toto možná děti příliš zajímat nebude. Co se jim však určit bude líbit, jsou medvědi. Zdejší chov má tradici už dlouhou 400 let. Rožmberkové tímto chtěli poukázat na své příbuzenské vztahy s římským rodem Orsiniů. Poprvé zde medvědy chovali v 16. století, a s několika přestávkami se tu chovají dodnes. I nyní jsou atrakcí pro návštěvníky.

Chůze po památkách může být únavná, pokud však dobijete energii v některé stylové restauraci, kavárně či cukrárně, můžete pokračovat v objevování krás tohoto jihočeského města.

Autor: ML
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Magazín

Očistu automobilu svěřte nanotechnologiím!

Čím vyčistit motorku či automobil? Zapomeňte na běžné přípravky. Místo nich vsaďte na nanotechnologii! Hitem současné doby jsou především tekuté stěrače a ...

Lámete si hlavu s tím, kde najít opravdu poctivé bydlení v Praze?

Nejspíše vám nemusím představovat současnou bytovou situaci v hlavním městě. Do Prahy se zkrátka stěhuje stále více lidí, kteří shánějí pohodlné bydle ...

5 největších mýtů o certifikátech ISO pro firmy

Zlepšení podnikání a vlastní společnosti má mnoho podob. Jednou z možností je získání jednoho z certifikátů, které ověří zákazníkům vaši kvalitu, zele ...

Hledáte spolehlivého a levného dodavatele zlata?

Nejlevnějšího prodejce zlata v ČR najdete na adrese zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v budově Obecního domu. Ale pozor, prodejna je ve druhém patře! ...

Půjčka pro živnostníky nabídne všem široké možnosti

Potřebujete malou finanční injekci pro své podnikání? Pokud banka odmítne, je tu ještě nebankovní cesta, která je velmi jednoduchá a rychlá. Nabídne t ...





Čtvrtek 25.4.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes