PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Zprávy

Praha podpoří rozvoj komunitní podpory lidí s duševním onemocněním

16.09.2020
Praha se připojila k právě odehrávajícím se celorepublikovým oslavám 30 let komunitních služeb v oblasti péče o duševní zdraví. Ty jsou nedílnou součástí již uskutečňující se reformy psychiatrické péče a vznikajících center duševního zdraví. Hlavní město již v rámci prázdnin podepsalo s Ministerstvem zdravotnictví ČR memorandum, ve kterém se zavázalo tyto změny aktivně podporovat.
Foto: praha.eu
"S ministerstvem chceme spolupracovat zejména při řízení a koordinaci reformy, financování a vytváření sítě dostupné komunitní podpory a transformace péče v psychiatrické nemocnici, v otázce zajištění a kontroly kvality péče a také v oblastech primární prevence a destigmatizace lidí s duševním onemocněním," cituje z memoranda jeden z dvojice jeho signatářů, primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib.

"Duševní zdraví je dlouhodobě marginalizováno, přitom má zásadní podíl na našem celkovém zdraví. Ve městech s větším počtem obyvatel existuje vysoká koncentrace rizikových faktorů pro vznik duševních potíží, od sociálních až po environmentální. Proto chceme i ve spolupráci s neziskovým sektorem, který má v oblasti péče o duševní zdraví dlouholeté know-how, zvyšovat zájem Pražanů o vlastní duševní zdraví a postupně zlepšovat síť dostupné a profesionální podpory," dodává Zdeněk Hřib.

"Zlepšení dostupnosti péče o duševní zdraví a podpora s tím související reformy psychiatrické péče jsou důležitými body koaličního programu a současně mé osobní závazky vůči Pražanům. Praha je v oblasti podpory rozvoje komunitních služeb aktivní a může se pochlubit pěti kompletními zdravotně-sociálními týmy Center duševního zdraví. A pokud vše půjde podle plánu, bude od ledna 2021 celá Praha pokryta sociálními úvazky zbývajících osmi komunitních týmů. Věřím, že ministerstvo zdravotnictví a pojišťovny nezůstanou pozadu a potřebné zdravotní úvazky do nových týmů brzy zajistí. Kromě toho se nám podařilo dojednat zapojení pražských organizací do nového projektu a v hlavním městě nyní vznikají tři zcela nové multidisciplinární týmy - pro děti, seniory a osoby s nařízenou ochrannou léčbou. Po třiceti letech tak budou mít Pražané konečně k dispozici plošnou síť komunitních služeb včetně těch specializovaných," říká Milena Johnová, radní hlavního města Prahy pro oblast sociální politiky a zdravotnictví.

Konference, kterou uspořádal Fokus Praha, nejstarší a také největší nezisková organizace zaměřená na podporu lidí s duševním onemocněním, připomněla jeden z hlavních cílů reformy systému psychiatrické péče v ČR - odklon od odosobněných psychiatrických léčeben a ústavů (deinstitucionalizace) směrem ke komunitní podpoře.

"Komunitní péče, kterou se snažíme rozvíjet a do systému integrovat již od roku 1990, je založena na přesvědčení, že psychickou nevyrovnanost nelze řešit represí a izolací, ale naopak včasnou individuální podporou v přirozeném prostředí jedince, tedy jeho komunitě. Členové komunitního týmu nebo centra duševního zdraví člověku s duševními potížemi asistují a on ví, že si je může kdykoliv zavolat. Pomáhají mu řešit krizové situace, spolupracují s jeho rodinou, pomáhají mu s bydlením, se zaměstnáním. Nic z toho systém psychiatrické péče, který jsme jaksi automaticky převzali z doby před rokem 1989 a který nyní měníme, nedokázal zajistit," vysvětluje jeden ze zakladatelů Fokusu Praha a Centra pro rozvoj péče o duševní zdraví, psychiatr Jan Pfeiffer.

Největší koncentrace organizací, které v současné době poskytují komunitní služby, je i z historických důvodů v Praze. "Nebylo by to ale možné bez dlouhodobé a intenzívní spolupráce zejména neziskových organizací s hlavním městem Prahou. Na celorepublikové úrovni působí kolem čtyřiceti organizací, což v praxi znamená téměř sto padesát zaregistrovaných služeb pro více než dvanáct tisíc klientů," doplňuje Pavel Novák, současný koordinátor reformy psychiatrické péče pro Prahu a někdejší dlouholetý ředitel Fokusu Praha.

Letošní výročí 30 let komunitních služeb připomněly také happeningy konané v různých částech ČR ve stejný den - 14. září. V Praze se akce s názvem "Šlape nám to už 30 let!" uskutečnila na Střeleckém ostrově.

"Hlavní smysl těchto akcí spočívá v interakci lidí, kteří se svým duševním zdraví zažili nebo zažívají nějaká úskalí, a těmi, kteří takovou smůlu nemají nebo zatím neměli. Jejich vzájemný dialog a sounáležitost jsou nesmírně důležité pro celou společnost. I proto jsme jako symbol otevřenosti, povědomí a destigmatizace (odstraňování tabu) v oblasti duševního zdraví začali používat zelenou stuhu, kterou lidé uvidí i při podobných akcích v budoucnu," připomíná Jan Sobotka, výkonný ředitel Fokusu Praha a člen představenstva Asociace komunitních služeb v oblasti péče o duševní zdraví.
Zdroj: Hlavní město Praha
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

I letos si budou moci lidé prohlédnout reprezentační objekty Úřadu vlády

Historické a reprezentační objekty Úřadu vlády si veřejnost může prohlédnout ve vybraných dnech a o státních svátcích i v roce 2024. V průběhu roku budou zpřístupněny objekty Hrzánského, Lichtenštejnského paláce, Kramářovy vily a sídla vlády ...

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje nakoupit nový dopravní systém, který bude schopen pl ...

Česká pošta ruší od 1. května noční a nedělní provoz pobočky v Jindřišské ulici

PRAHA - Od středy 1. května bude zrušen noční a nedělní provoz pobočky České pošty v Jindřišské ulici a dojde k úpravě sobotní otevírací doby. Nová ot ...

V pátek bude provoz Škodova paláce omezen kvůli evakuačnímu cvičení

PRAHA - V pátek 19. dubna 2024 odpoledne se v budově Magistrátu hl. m. Prahy, ve Škodově paláci v Praze 1, uskuteční evakuační cvičení, které bude trv ...

V loňském roce zaplatila VZP za léčbu hemofilie téměř miliardu korun

Hemofilie je vzácné dědičné onemocnění, které se projevuje poruchou srážlivosti krve. Vloni se s ním léčilo 1326 klientů VZP (dvakrát více mužů). Léčb ...





Sobota 20.4.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes