PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Magazín

NATURHOUSE: Máte špatnou náladu? Možná za to může jídlo

20.06.2016
Uvědomovat si, co jíme, není potřeba jen kvůli fyzickému, ale hlavně i psychickému zdraví. Rozhodně to neznamená, abyste každý smutek zajídali, ale některé potraviny ovlivňují náš psychický stav mnohem víc, než bychom si dokázali představit. Na jaro, kdy se snažíme tělo probudit a vyčistit, bychom si na to měli dávat o to větší pozor. Jíme nejen proto, abychom tělu dodali potřebnou energii, ale podle odborníků z výživových poraden NATURHOUSE také z radosti, smutku, ze stresu nebo jednoduše proto, že jsme na návštěvě a bylo by neslušné odmítnout.
Ilustrační snímek | Foto: Mgr. Pavel Kašpar
Kladli jste si někdy otázku: Jaké potraviny jsou pro naše pevné psychické zdraví ideální a kterým se raději vyhnout? Podle hlavní výživové poradkyně NATURHOUSE Věry Burešové je hlavním důvodem, proč jíme, samozřejmě energie. Ale jídlo má v naší společnosti i jiné místo. Pojí se nám s ním životní rituály a oslavy, vzpomínky, emoce a dokonce i lidé.

Každý z nás si pamatuje na jídlo z mateřské školky, které nám učitelky nutily, ale my ne a ne otevřít pusu. Stejně tak kdo z nás jako dítě nedostal od babičky za odměnu čokoládu? Zveme na oběd své obchodní partnery, životní situace slavíme příjemnou večeří nebo dortem a na návštěvu obvykle nosíme s kytkou i bonboniéru. Odpověď na otázku "Proč jíme?" je tedy mnohem obšírnější.

Nejen proč, ale především "co" jíme, by nás mělo vést k zamyšlení. Ze všeho nejdůležitější je jíst pestře. "Pokud se zaměříme na jednu surovinu nebo jeden typ stravy - ať je sebezdravější, poměrně krátce se nám přejí a zároveň se stává pro tělo jedem. Tělu pak chybí další látky, strádá a samozřejmě tak ovlivňuje i psychický stav," uvádí hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE Věra Burešová. Špatné stravovací návyky mají z dlouhodobého hlediska devastační vliv nejen na naši fyzickou schránku, ale i mentální zdraví.

Lepší nálada
Ne vždy to tak funguje, ale prakticky všichni máme jedno jídlo, které nám okamžitě zlepší náladu. Automaticky saháme po sladkém, ale tady se vyplatí vybočit ze zajetých kolejí. "Pozor však na to, že příliš mnoho cukru dokáže vyvolat deprese," varuje Burešová z Naturhouse-cz.cz s tím, že velmi pozitivně na naši psychiku působí banány, mandle, ořechy, semínka nebo třeba řapíkatý celer.

Cukr a tuky nás sice umí rozveselit, ale je to jen krátkodobý účinek s velkým rizikem závislosti. Pokud opravdu "potřebujete" nějakou sladkost, vybírejte si velmi pečlivě. Ideální je kvalitní hořká čokoláda, ale ne více než jeden dva čtverečky.

Vhodné jídlo
Banány jsou skvělým zdrojem draslíku, který podporuje okysličování krve, a to napomáhá k uvolnění a pohodě. Na hořčík, jehož nedostatek vede k většímu prožívání stresu a psychické zátěže, je zas bohatý například ananas, brokolice či luštěniny.

Další látkou, která nám zlepší náladu a dokonce i pleť, je zinek. Obsahují ho například slunečnicová a dýňová semínka, oves a pohanka. Vitaminy skupiny B najdeme v mandlích, ořeších a rostlinných olejích. Bez vitaminu B1 se cítíme vyčerpaně a smutně.

Také vitamin C je pro nás velmi prospěšný, a to nejen z hlediska imunity. Je silným antioxidantem a pomáhá při vylučování hormonu štěstí - serotoninu. Najdeme ho nejen v listové zelenině, řapíkatém celeru, šípku, červené paprice, černém rybízu, kiwi či brokolici.

Nezahánějte smutek skleničkou
Občas se to zdá jako dobrý nápad, ale alkohol a špatná nálada si opravdu příliš nerozumí. "Kromě případné bolesti hlavy a nevolnosti dokáže stejně jako větší množství kávy, slazené a energetické nápoje dlouhodobě vyčerpávat nervový systém a vést i k dalším zdravotním problémům," říká výživová specialistka Věra Burešová z NATURHOUSE. Raději si připravte šálek MatchaTea. Na dobrou náladu působí alkohol skutečně jen velmi krátkodobě. Po slazených nápojích i alkoholu snadno člověk přibere a to rozhodně náladu nezlepší.

Pro více informací prosím navštivte www.naturhouse-cz.cz
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Fotogalerie:

Další články z rubriky Magazín

Chcete podnikat v Praze? Nezapomeňte na reprezentativní kancelář

Hledáte vhodné kancelářské prostory? Pro spoustu společností a potažmo i jejich majitele představuje výběr kancelářského zázemí nemalou výzvu. V současné době je obtížné orientovat se v rozmanité nabídce pražských kanceláří, a proto vám v ...

Vybudujte letní kapsulový šatník se značkou TATUUM - co v něm musí být?

Letní měsíce jsou jako bílý list papíru, na kterém můžeme tvořit naše každodenní stylizace. Značka TATUUM, známá svou nabídkou elegantního a nadčasové ...

Investice do klidné budoucnosti: Proč by měl každý uvažovat o životním pojištění

Pojistit se dá kde co od auta až po domácího mazlíčka. Pojistit si dokonce můžete i drahé kolo nebo fotoaparát - třeba proti krádeži. Existuje však je ...

Škodlivý kód Rescoms nahrává záznamy přes mikrofon a webkameru

V únoru se v Česku vedle spywaru Agent Tesla a spywaru Formbook nově objevil škodlivý kód Rescoms. Tento malware se podobně jako spyware zaměřuje na o ...

Tinnitus a duševní zdraví

Záhadný příznak spousty onemocnění, který pacientům znepříjemňuje život a významně snižuje jeho kvalitu. To je tinnitus. Pískání, hučení nebo šum v uš ...





Pátek 29.3.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes