PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Ekonomika, podnikání

První polovina roku 2020 - nemovitostní trh ve stínu korony

07.07.2020
Síť realitních kanceláří CENTURY 21 shrnuje dění na realitním trhu v první polovině roku 2020. Trh velmi ovlivnila koronavirová krize a s ní spojené jevy. V budoucnu se očekává stagnace cen a v některých specifických regionech jejich propad.
Foto: pixabay.com
Do klíčového data 16. března 2020 se podařilo prodat nemovitosti v objemu o 31 % větším než loni. Duben již byl ve ztrátě cca 25 % oproti stejnému měsíci roku 2019, ale i to lze vzhledem k situaci považovat za úspěch. "Květen se postupně velmi dobře rozjel v rezervacích, lidé měli opět velkou chuť nakupovat. Nárůst činil téměř 30 % oproti loňskému květnu, ale v uzavřených obchodech se to nepotvrdilo. Především kvůli zpomalujícímu se řízení hypoték v bankách, kde se změnil přístup ke schvalování. Banky začaly požadovat nové a důkladnější prověření žadatelů, přestože Česká národní banka výrazně zmírnila podmínky pro čerpání hypoték," doplňuje provozní ředitel CENTURY 21 Czech Republic Tomáš Jelínek.

CENTURY 21 eviduje změnu poptávky kupujících. Nárůst je patrný hlavně v zájmu o chaty a chalupy. Není výjimkou, že se taková nemovitost prodá hned na prvním prohlídkovém dni a za vyšší cenu, než byla cena uvedená v nabídce. "Oproti tomu byl zcela ochromen trh s komerčními prostory včetně nájmů, kde evidujeme nárůst počtu nových prostor v nabídce, ale zároveň zcela ochladl zájem nových nájemců. Toto platí jak v centrech měst, tak v obchodních centrech," říká Tomáš Jelínek.

Trh s dražšími nemovitostmi by mohli rozhýbat cizinci
V segmentu dražších nemovitostí se projevuje absence kupní síly ze zahraničí. Zde se dá očekávat návrat, neboť je již patrný zájem zahraniční klientely po nemovitostech u nás. K tomuto jevu dle zahraničních partnerů CENTURY 21 vede několik věcí:

1. Česko je velmi bezpečná země z pohledu mezinárodního terorismu, ale i lokální kriminality.

2. Máme stabilní měnu a ekonomiku, která je součástí Evropské unie, a také srozumitelnou, byť složitou, legislativu.

3. Jsme velmi tolerantní vůči imigrantům. I přes naše vnitřní rozpaky z tohoto tvrzení jsme zvenku považováni za zemi, která umí cizince přijmout a začlenit je do společnosti.

4. Nemovitosti jsou u nás velmi dostupné a ve velmi dobrém stavu, stejně tak provozní náklady jsou přijatelné.

5. Co je dnes nejdůležitější: velmi dobře jsme zvládli celou koronavirovou epidemii a kolegové ve světě nás řadí k několika vzorům, jak lze takovou situaci přečkat, hned vedle Rakouska, Austrálie, Nového Zélandu a Tchaj-wanu.

Ceny nemovitostí by měly stagnovat
Ceny nemovitostí zatím neklesají, ale lze předpokládat, že budou regiony, kde přece poklesnou, neboť je tam trh přežhavený a ceny neodpovídají realitě. Jde o místa, kde došlo k prudkému nárůstu průmyslu, k investicím ze strany především automotivu a kde lze očekávat snižování počtu zaměstnanců. Plošně očekáváme spíše stagnaci.

"Objevují se srovnání s rokem 2008, ale je nutno říct, že podstata současné krize je odlišná. Tehdy šlo o pád Lehman & Brothers v souvislosti s hypoteční krizí, kdy byly ceny nemovitostí uměle vyšroubovány nahoru a neodpovídaly jejich reálné hodnotě. Proto byly dopady na realitní trh velké a byly ve světě lokality, kde ceny propadly o desítky procent," říká Tomáš Jelínek a pokračuje: "Investicím do nemovitostí se tehdy přestalo věřit, ale naopak průmysl se z toho vzpamatoval velmi rychle. Banky pak dlouho regulovaly hypoteční trh, aby se situace neopakovala. Současný šok nastal ze dne na den, zastavil se celý svět. Kde se tedy nyní bude hledat jistota? Nebudou to právě nemovitosti?"

Zrušení daně z nabytí nemovitosti nahrává bohatým investorům
"Daň z nabytí nemovitosti jsme vždy považovali za zcela nemorální formu zdanění, a proto jsme rádi, že dochází ke zrušení. K tomu mělo dojít i bez této krize. Je sice fakt, že čtyři procenta u nákupu věci za miliony vás asi neodradí od realizace, ale odpuštění tohoto ?trestu" za naplnění jedné ze základních životních potřeb vás potěší," komentuje Tomáš Jelínek.

Řada klientů CENTURY 21 v souvislosti se zahájenou diskusí stáhla zápisy z katastru a vyčkávala, neboť přece jenom jde o velké peníze. Zrušení této daně ale trvá poměrně dlouho, a především je podmiňováno dalšími věcmi, jako je prodloužení časového testu a zrušení odečtu úroků z hypoték ze základu daně. "Tato opatření dávají opět najevo, že naší vládě nejde o obyčejné lidi, kteří si berou na nemovitosti hypotéky, zadlužují se a zaplatí vše z čistého příjmu po silném zdanění, ale opět nahrává bohatým, kteří kupují v hotovosti a časovým testem se zabývat nebudou," uzavírá Jelínek.


Autor: Ondřej Píša
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Ekonomika, podnikání

Výplaty věřitelů zkrachovalé Sberbank CZ začnou v březnu

V březnu začne vyplácení více než 15 300 věřitelů Sberbank CZ. V částečném rozvrhu dostanou 95 % svých ...

Pojišťovny lidem loni vyplatily 10 miliard za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí

Téměř deset miliard korun - tolik loni vyplatily pojišťovny lidem. Pojistné plnění se nejčastěji vztahovalo na úrazy, za které klienti získali šest mi ...

Finanční správa: Blíží se termín pro elektronické podání, datovou schránku si neaktivovalo dosud 30 tisíc podnikatelů

Na základě údajů ze svých informačních systémů oslovila finanční správa prostřednictvím emailu nebo SMS celkem 30 794 aktivně podnikajících fyzických ...

Řetězec Albert navyšuje mzdy zaměstnancům prodejen. V průměru si polepší o 10%

Společnost Albert ve středu 10. ledna oznámila všem dvaceti tisícům provozních zaměstnanců prodejen navýšení mezd s platností od 1. dubna 2024. Mzdové ...

Velkoobchodní řetězec Makro otevírá v Česku síť drobných prodejen pod značkou Bonveno

Jen pár minut na bleskový nákup cestou za dalšími povinnostmi či zábavou. Každodenní realita tisíců lidí v uspěchaných českých městech dosud obvykle z ...





Čtvrtek 28.3.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes