PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Zprávy

Vodovodní řad v Dejvicích prochází rekonstrukcí

13.05.2016
Během zimního období Pražská vodohospodářská společnost zahájila kompletní rekonstrukci vodovodního řadu v Praze 6 Dejvicích. Zprovoznění vodovodu se předpokládá v dubnu 2017. Po celou dobu rekonstrukce jsou na místě zajištěny dodávky pitné vody z náhradního zdroje.
Vodovodní řad v Dejvicích prochází rekonstrukcí | Foto: Adolf Lacina
Souběžně od letošního července začne oprava kanalizace v ulicích Střešovická a U Laboratoře, jejíž poškození loni způsobilo kontaminaci pitné vody. Obě rekonstrukce v součtu přijdou na cca 111 milionů Kč (85 mil. vodovod, 26 mil. kanalizace). Investorem akcí je Pražská vodohospodářská společnost, a.s. (PVS), 100% vlastněná hl. m. Prahou.

"Za město se snažíme nejen budovat nové kanalizační a vodovodní řady tam, kde doposud chybí, ale i průběžně opravovat úseky, kde dochází k haváriím. Nechtěla bych, aby občané metropole mohli být ještě někdy vystaveni nebezpečí, jakým byla loňská událost v Dejvicích," uvedla pražská radní pro životní prostředí Jana Plamínková.

V květnu loňského roku z poškozené kanalizace v pražských Dejvicích prosákla splašková voda do prasklé trubky vodovodního řadu. Tisíce obyvatel čtvrti měly akutní střevní potíže a byly na několik dní odkázány na pitnou vodu pouze z cisteren. Havárii způsobilo chybné uložení vodovodního řadu pod kanalizaci, k čemuž došlo v roce 1960. Proto mělo tolik lidí při loňské havárii střevní potíže. Toto nestandardní křížení vody a kanalizace (nezanesené v žádné pražské dokumentaci) vyřeší PVS použitím nejmodernějších bezpečných technologií.

Během rekonstrukce budou použity dvě technologie výstavby řadů. Část trasy bude obnovena klasickou technologií - výkopem a výměnou trubek z tvárné litiny s těžkou protikorozní ochranou v délce 716 m. Na zbývající část trasy 447 m bude použita moderní bezvýkopová technologie - stávající zachovalé trubky budou vyčištěny a odborně vyplněny polyethylenovým "rukávem", který stoprocentně utěsní původní řad.

"Rekonstrukce zasáhne z hlediska dopravy několik ulic. Ty nejfrekventovanější - Pevnostní a Gymnazijní - přijdou na řadu během menšího dopravního provozu o prázdninách," řekl předseda představenstva PVS Petr Žejdlík.

Z celkové částky 111 mil., které PVS do odstraňování následků havárie investuje, připadne 26 mil. na rekonstrukci kanalizace, z níž splašková voda původně unikla. Opravy v ulicích Střešovická a U Laboratoře zahájí PVS letos v červenci. Celkově se rekonstrukce dotkne 32 tisíc obyvatel Dejvic zásobovaných vodou a zahrnuje 8 % z celkových nákladů na obnovu vodovodů a kanalizací pro letošní rok v Praze.

Kromě rekonstrukcí se v Praze intenzivně pracuje i na dalších opatřeních, která mají v budoucnu zabránit možnému opakování problémů, jež se vyskytly v Dejvicích.

"Po dejvické havárii jsme zahájili jako první v České republice testování nových metod mikrobiologických analýz pitné vody v provozních podmínkách. Díky těmto metodám založených na analýze enzymatické aktivity patogenních bakterií se zásadně zkrátil čas potřebný pro zjištění mikrobiologického znečištění pitné vody," vysvětlil generální ředitel Pražských vodovodů a kanalizací, a.s., (PVK) Petr Mrkos.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Česká inspekce životního prostředí oslavila Den Země na osvětové akci v Újezdě nad Lesy

Cílem mezinárodního Dne Země, který si připomínáme každý rok 22. dubna, je podpořit ochranu životního prostředí. U této příležitosti se koná po celém světě mnoho osvětových akcí, do kterých se zapojuje přibližně 1 miliarda lidí ve více než 193 ...

V soutěži Adapterra Awards bude bojovat o vítězství 11 pražských projektů

První tropický den tohoto roku přišel o dva měsíce dříve, než je obvyklé. Přesně na tyto situace, ale i další jevy, jako jsou sucho, přívalové deště, ...

Čtenáři Středočeského kraje vysbírali přes 4 tisíce mobilů, nejlepší byly knihovny v Kralupech, Rudné a Úněticích

Přesně 4112 starých mobilních telefonů přinesli v uplynulých měsících do svých oblíbených knihoven čtenáři ve Středočeském kraji. Do sběrové akce nazv ...

Dopravní podnik hl. m. Prahy má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) včera v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do provozu svůj první průjezdný, třístupňový lakova ...

City Challenge 2024: Ukažme společně světu, jak bohatá a jedinečná příroda je v našich městech

Pokud budete od pátku do pondělí 26. - 29. 4. v Praze, Brně, Českých Budějovicích, Ostravě, na Uherskohradištsku a na Veselsku (region Veselí nad Mora ...





Pátek 26.4.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes