PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Ekonomika, podnikání

Ženy v zemědělství se setkaly, aby diskutovaly o rovnosti v oboru

03.12.2019
PRAHA - Zemědělská společnost Corteva Agriscience ve spolupráci s Klubem manažerek České manažerské asociace v pondělí 2. prosince uspořádala setkání na téma "Ženy v zemědělství" k diskusi nad rolí žen v agrárním sektoru v České republice. Akce byla součástí globální iniciativy společnosti Corteva na podporu rovnosti pohlaví a různorodosti po celém světě.
Společnost Corteva na setkání zastupovali Jean-Philippe Riffat a Michaela Hospodková | Foto: AC&C Public Relations
Michaela Hospodková, Marketing Communication Manager společnosti Corteva Agriscience Česká republika, představila úsilí firmy na zvýšení genderové rovnosti v zemědělství. Setkání se zúčastnily Ing. Monika Nebeská, ředitelka a předsedkyně představenstva Zemědělského družstva Všestary, Ing. Milada Měsícová, předsedkyně představenstva Zemědělského družstva Unčovice, a Ing. Zuzana Pavlíková - Šimonková z rodinné firmy Ing. Jaromír Šimonek - Dvůr Lobeč. Mezi hosty byli představitelé a představitelky úřadů, médií, zástupci agrární komunity a zemědělských firem. Záštitu nad akcí převzala Miluše Horská, místopředsedkyně Senátu Parlamentu České republiky. "Všechny účastnice, ženy v zemědělství i členky Klubu manažerek, jsou velkou inspirací pro celou naši společnost, a to i pro muže. Dávají příklad, že nezáleží na oboru, a uspět může každý, kdo své práci dává nadšení a píli," prohlásila Miluše Horská.

Hosty dále přivítal Jean-Philippe Riffat, Central Europe Commercial Leader společnosti Corteva Agriscience. Zdůraznil, že společnost Corteva je odhodlaná starat se o rovnost pohlaví ve světě a usilovat o zapojení byznysu, komunit, vlád a skupin žen zapojených do všech úrovní zemědělské výroby, aby jim poskytla platformu pro komunikaci a sdílení zkušeností. "Ve společnosti Corteva chápeme pozitivní dopad ženské síly a snažíme se o návrat genderové rovnosti do naší kultury," sdělil Jean-Philippe Riffat.

Společnost Corteva dlouhodobě hovoří o rovném postavení žen v oboru, a v loňském roce představila celosvětovou studii na toto téma. Corteva provedla průzkum mezi více než 4 000 žen v 17 státech Evropy, Severní i Jižní Ameriky, Asie a Afriky, aby zmapovala roli žen v oboru a výzvy, kterým ženy čelí při volbě kariéry v zemědělství. Ing. Michaela Hospodková, Marketing Communication Manager společnosti Corteva Agriscience Česká republika, prezentovala výsledky průzkumu. "Studie se věnovala nejvýznamnějším existenčním otázkám, jako je rovnováha mezi profesním a osobním životem, finanční stability, zdraví a podobně. Výsledky potvrdily, že rozšířená genderová diskriminace přetrvává a představuje překážku ženské schopnosti pomoci nasytit svět. Studie také ukázala, že existují tři klíčové bariéry rovnosti pohlaví, což jsou nerovnost mezd, menší přístup k financování pro ženy než pro muže a rozdíl v přístupu k zemědělským technologiím a školením. Ukazuje se, že zvyšování povědomí o těchto bariérách a zdůrazňování významu role žen v zemědělství by mohly pomoci zlepšit rovnost mezi pohlavími," informovala Michaela Hospodková.

Z následné debaty vyplynulo, že pozice žen v agrárním sektoru se v České republice zlepšuje a ženy dnes mají zvýšený zájem o tento obor.

Ing. Monika Nebeská, ředitelka a předsedkyně představenstva Zemědělského družstva Všestary:
"Ženy v manažerských pozicích musejí pracovat více a tvrději než muži, aby přesvědčily. U mužů se automaticky předpokládá, že mohou být manažery a lídry, ženám se přisuzují jiné vlastnosti. Ženy hledají rovnováhu mezi soukromým a profesním životem. Je to těžké, ale dá se to zvládnout. I proto jsme my manažerky efektivní a pracovité. Dnes už vím, že je výhodou být žena a chovat se jako žena. Ženská intuice nás zvýhodňuje. Sama v našem podniku nerozlišuji pohlaví, ale schopnosti, nasazení a výsledky. Je škoda, že vnímání oboru není příliš spravedlivé. S tím se musíme vyrovnávat a pracovat na tom. Není náhodou, že průzkum společnosti Corteva ukázal největší hrdost na práci v zemědělstvích v zemích, kde není blahobyt."

Ing. Milada Měsícová, předsedkyně představenstva Zemědělského družstva Unčovice:
"Celá moje rodina pracovala v družstvu, sama jsem zde začínala jako sekretářka. Dnes, po 16 letech, jsem předsedkyní. Ukazuje to, že i žena se může prosadit v oboru, který je vnímán jako čistě mužský. Pro mě osobně nebylo lehké skloubit práci s rodinným životem, ale nakonec jsem to zvládla, přestože mi část lidí říkala, že místo práce předsedkyně zemědělského družstva se mám jen starat o dítě. Dnes ale dávám dceři takový příklad, že chce jít v mých stopách."

Ing. Zuzana Pavlíková - Šimonková, rodinná firma Ing. Jaromír Šimonek - Dvůr Lobeč:
"Začala jsem úplně mimo zemědělství, ale pak se ukázalo, že bych měla pokračovat v rodinné firmě, své profesní zaměření jsem proto změnila a převzala odpovědnost. Právě pocit odpovědnosti mě k dnešní kariéře přivedl. A jsem ráda, zemědělství je krásný obor a venkov se dnes mění. Dřív byl v pozadí, dnes je to krásné místo pro život. Potřebujeme jen na venkov a do zemědělství dostat co nejvíce lidí, a to samozřejmě včetně žen."


Autor: Martin Plesný , AC&C Public Relations, s.r.o.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Ekonomika, podnikání

Smartwings zahájí pravidelné letecké spojení mezi Prahou a tureckým Izmirem

Letecká společnost Smartwings představuje pátou novinku v rámci rozšiřování své sítě destinací pro léto 2024. Od 30. května 2024 zahájí společnost pravidelné letecké spojení mezi Prahou a tureckým Izmirem, třetím největším tureckým městem ležícím na ...

Výplaty věřitelů zkrachovalé Sberbank CZ začnou v březnu

V březnu začne vyplácení více než 15 300 věřitelů Sberbank CZ. V částečném rozvrhu dostanou 95 % svých pohledávek. ...

Pojišťovny lidem loni vyplatily 10 miliard za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí

Téměř deset miliard korun - tolik loni vyplatily pojišťovny lidem. Pojistné plnění se nejčastěji vztahovalo na úrazy, za které klienti získali šest mi ...

Finanční správa: Blíží se termín pro elektronické podání, datovou schránku si neaktivovalo dosud 30 tisíc podnikatelů

Na základě údajů ze svých informačních systémů oslovila finanční správa prostřednictvím emailu nebo SMS celkem 30 794 aktivně podnikajících fyzických ...

Řetězec Albert navyšuje mzdy zaměstnancům prodejen. V průměru si polepší o 10%

Společnost Albert ve středu 10. ledna oznámila všem dvaceti tisícům provozních zaměstnanců prodejen navýšení mezd s platností od 1. dubna 2024. Mzdové ...





Úterý 16.4.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes