PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Ekonomika, podnikání

Jak se vyvíjelo povinné ručení?

02.10.2019
Povinné ručení neboli zákonné pojištění odpovědnosti z provozu vozidla má za účel pojistnou ochranu zdraví a majetku třetích osob, kterým vznikla škoda. Povinné ručení ale není výmyslem moderní doby. Jaká je historie povinného ručení?
Ilustrační snímek | Foto: eVisions Advertising
Dobrovolné povinné ručení
Občanský zákoník z roku 1811 jako první upravoval podmínky pojištění. V té době se ale vztahovalo pouze na princip odpovědnost za zavinění. Až později v roce 1908 bylo pojištění rozšířeno i na odpovědnost za následky nehody bez zavinění. Upravoval to tzv. automobilový zákon. Až do roku 1932 bylo toto pojištění dobrovolné.

Povinnost pouze pro živnostníky
Na konci roku 1932 vstoupil v platnost nový zákon o dopravě motorových vozidel. Ten pokládal dopravu osob i nákladu za koncesovanou živnost. Podnikatel, který tento druh živnosti provozoval, byl proto povinen uzavřít pojištění odpovědnosti.

Pro řidiče a majitele vozidel
O pár let později, v roce 1935 se povinnost mít uzavřené pojištění odpovědnosti z provozu vozidla začala vztahovat i na řidiče a majitele vozidel. Tehdy jim byla uložena povinnost pojistit sebe i osobu, která s jeho vědomím vozidlo řídila. Škody se nehradili do 400 korun a při vyšších částkách jste 10 % zaplatili ze své kapsy, nejvíce ale 20 000 korun.

Stejný zákon také zřídil Fond pro podporu při úrazech motorovými vozidly. Do něho se ročně odváděli příspěvky pojišťoven i těch, kdo neměli platné pojištění.

Zákonné pojištění - povinné ručení
V roce 1950 se povinné ručení stalo zákonným pojištěním. Fond pro podporu při úrazech motorovými vozidly byl zrušen a všechno jeho jmění připadlo státu. Do roku 1991 se platilo stejné pojistné ve výši 144 korun. Zákon z roku 1950 byl ale v roce 1953 nahrazený vládním nařízením o provozu na silnicích. S dalšími úpravami platilo toto nařízení až do roku 1997.

Změny po Sametová revoluci
Po Sametové revoluci se na pojistném trhu udály výrazné změny. V roce 1999 byl přijatý zákon, který umožňoval uzavřít povinné ručení nejen u České pojišťovny, ale i u dalších institucí. Stále byl ale omezený výběr, a to kvůli povolení Ministerstva financí, které pojišťovny museli mít, aby toto pojištění mohly nabízet a uzavírat.

Dnes povinné ručení poskytuje většina pojišťoven. Cena pojistného už také není pouhých 144 korun, většinou se pohybuje v řádech tisíců, ale posuzuje se individuálně a záleží jak na technických parametrech vozidla, tak i na osobním profilu řidiče. Snížit cenu pojistného vám pomůže porovnání jednotlivých pojišťoven i jízda bez nehod.
Autor: eVisions Advertising
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Ekonomika, podnikání

Smartwings zahájí pravidelné letecké spojení mezi Prahou a tureckým Izmirem

Letecká společnost Smartwings představuje pátou novinku v rámci rozšiřování své sítě destinací pro léto 2024. Od 30. května 2024 zahájí společnost pravidelné letecké spojení mezi Prahou a tureckým Izmirem, třetím největším tureckým městem ležícím na ...

Výplaty věřitelů zkrachovalé Sberbank CZ začnou v březnu

V březnu začne vyplácení více než 15 300 věřitelů Sberbank CZ. V částečném rozvrhu dostanou 95 % svých pohledávek. ...

Pojišťovny lidem loni vyplatily 10 miliard za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí

Téměř deset miliard korun - tolik loni vyplatily pojišťovny lidem. Pojistné plnění se nejčastěji vztahovalo na úrazy, za které klienti získali šest mi ...

Finanční správa: Blíží se termín pro elektronické podání, datovou schránku si neaktivovalo dosud 30 tisíc podnikatelů

Na základě údajů ze svých informačních systémů oslovila finanční správa prostřednictvím emailu nebo SMS celkem 30 794 aktivně podnikajících fyzických ...

Řetězec Albert navyšuje mzdy zaměstnancům prodejen. V průměru si polepší o 10%

Společnost Albert ve středu 10. ledna oznámila všem dvaceti tisícům provozních zaměstnanců prodejen navýšení mezd s platností od 1. dubna 2024. Mzdové ...





Středa 24.4.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes