PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Ekonomika, podnikání

Odměna lékařů a sester významně převýšila průměrnou mzdu v ČR a vyrovnala se průměru EU

07.05.2019
PRAHA - Lékaři i sestry v nemocnicích si od roku 2014 významně polepšili. Průměrná odměna lékaře vzrostla o 32 procent a odměna zdravotní sestry dokonce o 41 procent. Podle nejnovějších dat Ústavu zdravotnických informací a statistky překročí v roce 2019 průměrná odměna lékařů částku 84 000 a odměna sester 43 000 korun. V přepočtu na průměrnou mzdu se plat lékaře a sestry v ČR v mezinárodním srovnání vyrovnal průměru EU.
Odměňování lékařů: srovnání s průměrnou mzdou v ČR | Foto: mzcr.cz
Průměrná odměna lékaře v nemocnici v roce 2018 meziročně vzrostla o 8 procent, a to ze 72 275 na 77 944 korun. U zdravotních sester vzrostla o 12 procent z 34 300 na 38 500 korun. V nemocnicích zřizovaných Ministerstvem zdravotnictví, které tvoří páteř akutní lůžkové péče v ČR, dosáhl průměrný plat lékaře hodnoty 85 690 korun a u sester 42 880 korun.

"V posledních letech jsme svědky skutečně nebývalého růstu platů ve zdravotnictví. Platy ve zdravotnictví jednoznačně rostou nejrychleji ze všech segmentů ekonomiky. Lékaři a sestry již nejsou žádné popelky, ale patří zaslouženě mezi nejlépe placené profese v ČR," uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Průměrná odměna lékaře a sestry významně převýšila průměrnou mzdu v ČR, která podle dat Českého statistického úřadu představovala částku 31 900 korun. Odměna lékaře dosáhla téměř 2,5 násobku průměrné mzdy v ČR. Průměrná odměna zdravotních sester převýšila průměrnou mzdu o 6 000 korun.

První dostupná data Ústavu zdravotnických informací a statistky za rok 2019 ukazují, že podobný nárůst lze očekávat i v tomto roce. Odměna lékaře vzroste o 8 procent a odměna sester o 12 procent. Průměrná odměna lékařů překročí částku 84 000 a odměna sester 43 000 korun. Jedná se o pravděpodobnostní model výše odměn za celý kalendářní rok, založený na sběru dat za první kvartál letošního roku.

"Samozřejmě tam, kde je to potřeba, porostou odměny i v příštím roce. Nicméně musíme si uvědomit, že v posledních letech šly do platů téměř veškeré peníze a již nezbylo na rozvoj nemocnic. Nyní jsme stabilizovali odměny zdravotníků a je nutné se soustředit také na investice do modernizace nemocničních areálů a jejich medicínský rozvoj," vysvětlil ministr.

Dlouhodobý trend ukazuje, že v období 2014 a 2018 vzrostla průměrná odměna lékaře o 32 procent, což je téměř o 20 000 korun, a u sester dokonce o 41 procent, což představuje nárůst o 12 000 korun. "Odměny rostou v zařízeních všech typů zřizovatelů, tedy i v krajských, městských, církevních či soukromých nemocnicích, a první data ukazují, že stejně porostou i letos," dodal ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

Analýza ÚZIS také ukázala, že stabilně stoupá počet lékařů a po několika letech dochází ke stabilizaci počtu zdravotních sester. "Na datech vidíme, že sestry přestávají odcházet. Změny v počtu všeobecných a dětských sester a porodních asistentek v akutní lůžkové péči v roce 2018 způsobily spíše změny v lůžkovém fondu, nikoli odchody. To je v současné personální situaci velmi pozitivní," zhodnotil vývoj úvazků zdravotních sester ředitel Ladislav Dušek. V dlouhodobé a následné lůžkové péči počet všeobecných a dětských sester a porodních asistentek v roce 2018 meziročně vzrostl o 213 úvazků. Počet praktických sester zůstává nadále příznivý. V akutní lůžkové péči úvazky praktických sester stabilně rostou, v roce 2018 vzrostly oproti roku 2017 o 5 procent.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Ekonomika, podnikání

Výplaty věřitelů zkrachovalé Sberbank CZ začnou v březnu

V březnu začne vyplácení více než 15 300 věřitelů Sberbank CZ. V částečném rozvrhu dostanou 95 % svých ...

Pojišťovny lidem loni vyplatily 10 miliard za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí

Téměř deset miliard korun - tolik loni vyplatily pojišťovny lidem. Pojistné plnění se nejčastěji vztahovalo na úrazy, za které klienti získali šest mi ...

Finanční správa: Blíží se termín pro elektronické podání, datovou schránku si neaktivovalo dosud 30 tisíc podnikatelů

Na základě údajů ze svých informačních systémů oslovila finanční správa prostřednictvím emailu nebo SMS celkem 30 794 aktivně podnikajících fyzických ...

Řetězec Albert navyšuje mzdy zaměstnancům prodejen. V průměru si polepší o 10%

Společnost Albert ve středu 10. ledna oznámila všem dvaceti tisícům provozních zaměstnanců prodejen navýšení mezd s platností od 1. dubna 2024. Mzdové ...

Velkoobchodní řetězec Makro otevírá v Česku síť drobných prodejen pod značkou Bonveno

Jen pár minut na bleskový nákup cestou za dalšími povinnostmi či zábavou. Každodenní realita tisíců lidí v uspěchaných českých městech dosud obvykle z ...





Pátek 29.3.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes