PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Magazín

Chcete Vánoce bez stresu? Začněte s přípravou včas

19.10.2018
Podzim začal před pár dny, a tak je nejvyšší čas začít myslet na Vánoce. Ne nebojte se, nezbláznili jsme se a rozhodně vás nehodláme nabádat, abyste se pustili do cukroví. Jen si myslíme, že je dobré se na předvánoční pečení připravit a pořídit si výkonné pomocníky.
Ilustrační snímek | Foto: oriondomacipotreby.cz
Vánoce většina z nás považuje za nejdůležitější svátky v roce. Navíc jim předchází i oficiální "čekací" a "těšící" čas - advent. Je dobou příprav na Ježíšův příchod - mimochodem slovo advent pochází z latinského adventus, což znamená příchod.

Advent trvá čtyři týdny, začíná první nedělí adventní, která letos připadá na 2. prosince. Končí dnem narození Ježíše Krista, tedy 25. prosince. Počítadlem adventního času je věnec se čtyřmi svíčkami, na němž se každou neděli rozzáří o jednu svíčku více. Svíčky by měly být na věnci uspořádány do kříže jako symbol ukřižování a zapalují se postupně proti směru hodinových ručiček.

Barvou adventu je fialová, která je symbolem pokání. V rámci křesťanských tradic se často užívá i červená upomínající na krev Kristovu prolitou za spásu světa. Zelená barva jehličí a kruhový tvar věnce pak symbolizují věčný koloběh života.

Historie věnce se svíčkami je poměrně mladá, poprvé jej v roce 1839 zavěsil od stropu dolů kněz Johann Henrich Wichern, který byl správcem sirotčince v Hamburku. Jeho dřevěný věnec měl 23 svící - 19 menších bílých pro dny všední a čtyři větší červené, které se zapalovaly o nedělích.

Ještě mladší je adventní kalendář se 24 okénky, ve kterých se skrývají drobná překvapení. První známý ručně vyrobený adventní kalendář vznikl v roce 1851 a rozhodně v něm nebyla čokoláda ani žádné jiné pamlsky. Jeho cílem bylo přiblížit dětem křesťanské tradice, a proto obsahoval výjevy z bible. První tištěný kalendář s malými barevnými obrázky přilepenými na lepence vznikl mnohem později. V roce 1908 jej vyrobil mnichovský tiskař Gerhard Lang z Maulbronnu. Svůj vystřihovací kalendář nazval "V zemi Ježíškově". Tento "Mnichovský vánoční kalendář" neměl ještě otevírací okénka, ale na počátku 20. století už Lang vydal první adventní kalendář s malými otevíracími dvířky.

A právě adventní kalendář si můžete zkusit vyrobit sami a naplnit ho vlastnoručně připravenými dobrotami. Jen to chce již v úvodu zmiňované šikovné pomocníky, třeba z e-shopu oriondomacipotreby.cz.

Hodit se vám určitě bude šikovná šlehací nerezová metla doplněná dvěma kuličkami. "Výrazně se tím zvýší účinnost šlehání, hmota je více provzdušněná a navíc máte díky kuličkám hotovo vcukuletu," říká Magda Kutová, vedoucí obchodního oddělení společnosti Orion.

Děti v adventním kalendáři určitě ocení medové perníčky. "Vždycky chci své malé vnučky překvapit nějakým novým tvarem. Proto se každoročně pídím po nových formičkách a vykrajovátkách," popisuje Eva Děkanová, marketingová manažerka Geis CZ, "letos mě zaujala cípatá hvězda a prasátko pro štěstí. A když si chci usnadnit práci, tak jednoduše vykrájím více kousků najednou."

"Na ozdobení perníčků a dalšího cukroví jsou skvělé cukrářské sáčky a zdobící špičky. Určitě si pořiďte tu určenou na psaní, jejíž stopa je opravdu tenká," radí Magda Kutová.

A když už budete v obchodě Orion nakupovat, určitě nezapomeňte na plechové dózy, do nichž všechny ty dobroty uložíte a schováte je tak před nenechavci, kteří by je rádi zkonzumovali ještě před Vánoci.

Tip na závěr: Vybrali jste si něco z našich pekařských tipů? Nebo vás na oriondomacipotreby.cz zaujalo něco úplně jiného? Ať už budete kupovat cokoli, můžete si zboží nechat doručit firmou Geis. Ta totiž dokáže přepravit cokoli - od malých formiček a vykrajovátek přes hrnce, pokličky a pánve až po kompletní výbavu pro vaši dceru. Geis zásilku vyzvedne v e-shopu a pošle vám SMS s jejím číslem a eventuální částkou dobírky. Doveze vám ji následující pracovní den po vyzvednutí. V den doručení vám přijde SMS a e-mail s přibližným časem doručení a s kontaktem na řidiče. A pokud si nebudete moci balíček od řidiče přebrat, můžete ho přesměrovat do Geis Pointu. "Naše česko-slovenská síť má již více než 500 výdejních míst, která jsou umístěna v nákupních centrech nebo třeba v prodejnách tisku. Jsou tak pro příjemce dobře dostupná, aby si mohli svou zásilku vyzvednout třeba cestou z práce nebo během víkendového nákupu," říká Eva Děkanová.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Magazín

Chcete podnikat v Praze? Nezapomeňte na reprezentativní kancelář

Hledáte vhodné kancelářské prostory? Pro spoustu společností a potažmo i jejich majitele představuje výběr kancelářského zázemí nemalou výzvu. V současné době je obtížné orientovat se v rozmanité nabídce pražských kanceláří, a proto vám v ...

Vybudujte letní kapsulový šatník se značkou TATUUM - co v něm musí být?

Letní měsíce jsou jako bílý list papíru, na kterém můžeme tvořit naše každodenní stylizace. Značka TATUUM, známá svou nabídkou elegantního a nadčasové ...

Investice do klidné budoucnosti: Proč by měl každý uvažovat o životním pojištění

Pojistit se dá kde co od auta až po domácího mazlíčka. Pojistit si dokonce můžete i drahé kolo nebo fotoaparát - třeba proti krádeži. Existuje však je ...

Škodlivý kód Rescoms nahrává záznamy přes mikrofon a webkameru

V únoru se v Česku vedle spywaru Agent Tesla a spywaru Formbook nově objevil škodlivý kód Rescoms. Tento malware se podobně jako spyware zaměřuje na o ...

Tinnitus a duševní zdraví

Záhadný příznak spousty onemocnění, který pacientům znepříjemňuje život a významně snižuje jeho kvalitu. To je tinnitus. Pískání, hučení nebo šum v uš ...





Čtvrtek 28.3.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes