PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Magazín

FAEI.cz: Airbnb nespolupracuje s finanční správou, možná pomáhá krýt i daňové úniky

17.10.2018
PRAHA - Když se česká finanční správa rozhodla zkontrolovat poskytovatele ubytování prostřednictvím platformy Airbnb, musela si potřebná data obstarat sama: centrála společnosti s ní nekomunikuje. Navíc možná aktivně napomáhá daňovým únikům nabídkou zasílání peněz za ubytovací služby na předplacenou debetní kartu vydanou na Gibraltaru. Tuto možnost prokazatelně využívali i Češi, zjistil portál Finanční a ekonomické informace (FAEI.cz).
Ilustrační snímek | Foto: faei.cz
Gibraltarské debetní karty pro pronajímatele přes Airbnb mají dvě varianty. Obě nesou logo společnosti Mastercard. Jedna je tzv. firemní, kdy je na kartě uvedeno jméno pronajímatele a jako název firmy www.airbnb.com. Druhou variantou je, že kartu (ve spolupráci s Airbnb) licenčně vydala americká společnost Payoneer, jejíž evropská pobočka sídlí právě na Gibraltaru a s níž Airbnb spolupracuje od roku 2014. Zákon o bankovním tajemství, který platí na Gibraltaru, neumožňuje zjistit výdělky z krátkodobých pronájmů. Jediným zjistitelným údajem je tak výše zaplacené daně, píše FAEI.cz ve svém aktuálním článku.

Francouzi bez karet
Tuto praxi poprvé popsala francouzská média. Americká platforma pak stáhla gibraltarskou debetní kartu z možností, kam si mohli francouzští pronajímatelé nemovitostí a bytů nechat posílat peníze.

Ve Francii tuto možnost údajně využívalo asi deset procent ubytovatelů. Peníze, které jim Airbnb takto poukázal, si mohli v hotovosti vybrat v jakémkoli bankomatu, nebo prostřednictvím karty zaplatit v obchodech nebo utratit na nákupním portálu Amazon. Pro francouzské daňové úřady tyto peníze neexistovaly a nemohly je tedy zdanit.

Na dotaz redakce portálu FAEI.cz, zda tuto možnost využívají i pronajímatelé v České republice, platforma Airbnb neodpověděla. Dylan Smith, který má na starosti globální public relations, nás pouze odkázal na český PR tým. Ten už ale několik týdnů zarytě mlčí. Zřejmě k tomu existuje důvod.

Z diskusí na poradenském fóru Airbnb je ale jasné, že i čeští hostitelé přes Airbnb tuto možnost mají nejméně od roku 2016. Například Tomáš (Thomas) z Prahy se už před dvěma lety dotazoval, zda někdo ví o tuzemském bankomatu, který by vydával i dolary. Trápily jej totiž poplatky za měnovou konverzi.

Finanční správa má víc možností
"Za situace, kdy Airbnb nespolupracuje s Finanční správou ČR, může změna platební metody (zahraniční bankovní účet, předplacené karty, virtuální měny...) znesnadnit možnosti finanční správy odhalit pronajímatele nemovitosti a určit rozsah jeho zdanitelných příjmů. Na druhou stranu je nutno si uvědomit, že finanční správa má i jiné možnosti, než oslovit banky s žádostí o poskytnutí informací," komentuje pro FAEI.cz Jiří Žežulka, bývalý šéf Finanční správy ČR, nyní manažer poradenské společnosti Apogeo.

Z rozboru dalšího exšéfa, Jiřího Ráže, který vedl tým analytiků policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) a nyní je jednatelem společnosti Supreme Analytics vyplývá, že neplatiči daní z pronájmů by neměli jásat, ani když jejich sbírku platebních karet zdobí ta z Gibraltaru.

"Vysoká škola podnikání a práva v loňském roce vypracovala pro Úřad vlády ČR analýzu k využívání služby Airbnb pomocí dat, které získala z placené služby AirDNA, která se ?živí" přeprodejem dat z Airbnb," připomíná Jiří Ráž.

"Získat data z Airbnb lze však i zdarma. Služba totiž čelí značné kritice z důvodů dramatického nárůstu cen nemovitostí v některých lokalitách při současném vysídlování center turisticky relevantních lokalit. V reakci na to některé technologicky zdatné skupiny (možná financované hotelovými řetězci) začaly shromažďovat a zveřejňovat data z Airbnb, aby upozornily na extrémní počet pronajímaných objektů a rozsah problémů, které služba vyvolává," pokračuje Ráž.

Neplatiči jásali předčasně
Česká finanční správa už před časem rozjela zátah proti tuzemským Airbnb ubytovatelům. Těm, kteří z příjmů z krátkodobých pronájmů řádně neplatili daně, rozeslala výzvy k doplacení a v některých případech provádí u hostitelů také daňové kontroly.

Centrála Airbnb popírá, že by českým úřadům vydala potřebné údaje. Berní úředníci tají, kde získali informace, co je přivedly na stopu neplatičů. Generální finanční ředitelství nicméně uvedlo, že má údaje o příjmech takových pronajímatelů za poslední tři roky.

Podle studie, kterou zmiňuje Jiří Ráž, by stát mohl jen od pražských pronajímatelů bytů přes službu Airbnb ročně vybrat přes 460 milionů korun. Částka ale může být ještě vyšší.


Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Magazín

Očistu automobilu svěřte nanotechnologiím!

Čím vyčistit motorku či automobil? Zapomeňte na běžné přípravky. Místo nich vsaďte na nanotechnologii! Hitem současné doby jsou především tekuté stěrače a ...

Lámete si hlavu s tím, kde najít opravdu poctivé bydlení v Praze?

Nejspíše vám nemusím představovat současnou bytovou situaci v hlavním městě. Do Prahy se zkrátka stěhuje stále více lidí, kteří shánějí pohodlné bydle ...

5 největších mýtů o certifikátech ISO pro firmy

Zlepšení podnikání a vlastní společnosti má mnoho podob. Jednou z možností je získání jednoho z certifikátů, které ověří zákazníkům vaši kvalitu, zele ...

Hledáte spolehlivého a levného dodavatele zlata?

Nejlevnějšího prodejce zlata v ČR najdete na adrese zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v budově Obecního domu. Ale pozor, prodejna je ve druhém patře! ...

Půjčka pro živnostníky nabídne všem široké možnosti

Potřebujete malou finanční injekci pro své podnikání? Pokud banka odmítne, je tu ještě nebankovní cesta, která je velmi jednoduchá a rychlá. Nabídne t ...





Čtvrtek 25.4.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes