PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Magazín

5 chyb při sezení u počítače, které nám tělo neodpustí

13.08.2018
Terapeuti bijí na poplach. Počet případů zdravotních potíží souvisejících s počítačem exponenciálně roste. Průměrně u počítače sezením trávíme 40 hodin měsíčně a někteří z nás i daleko více. Není tak divu, že dvě třetiny z nás trpí různými bolestmi. Nejčastější příčinou je nevhodné sezení. Jaké konkrétní chyby děláme, a jak se jich vyvarovat?
Ilustrační snímek | Foto: Monika Straková
Naše tělo není uzpůsobeno k sezení a už vůbec ne k dlouhodobému sezení. Proto lidé v kancelářích trpí bolestmi zad, rukou, ramen nebo zápěstí. Nejenže tyto obtíže nepříznivě ovlivňují pracovní výkon, ale v případě dlouhodobého léčení představují i zbytečné finanční ztráty. Problém, který zmiňujeme je všeobecně označován termínem RSI (Repetitive Strain Injury). Lze ho tak považovat za největší zdravotní riziko moderního světa. Zde je pět chyb, vyvolávající tuto civilizační chorobu.

1. Sezení s překříženýma nohama
Tento nešvar postihuje jak ženy, tak i muže, kteří mají svůj způsob tohoto sezení. Každopádně si takto kyčle extrémně namáháme a posouváme do nepřirozené polohy. K čemu přitom dochází? Hlavice kyčelního kloubu je vyosená a na vnější straně kloubní jamky se dlouhodobě vyvrací do nepřirozené polohy. Časem se změní i postavení celé pánve. Pánev se nadzvedne a noha se prodlouží. Páteř se postupně přizpůsobuje novému postavení a vzniká skoliotické vybočení do strany.

2. Hrbení se
Při delším sezení, pokud máme nastavenou desku stolu příliš nízko nebo pokud máme židli příliš daleko od stolu, se začneme hrbit. Při ohnutých zádech dochází ke sklopení pánve dozadu, předkláníme se a krční páteř se předsouvá. Ramena tak vytahujeme dopředu, prsní svaly se nám postupně zkracují a dochází k oslabení mezilopatkových svalů. Tím také více tlačíme na plíce, proto nemůžeme správné dýchat, nedochází ke vhodnému okysličení krve. Zmáčknutím břicha stlačujeme i orgány v břišní dutině. Kromě fyzických problémů se oslabí výživa a funkce orgánů v těle. Hrbením dochází i ke zvýšenému tlaku na meziobratlové ploténky bederní páteře a časem je pravděpodobné, že dojde i k jejich poškození. Nevědomky však stlačujeme i stehenní svaly a stehenní žíly. Dochází k poruše prokrvování podkolenních jamek. Z tohoto důvodu můžeme očekávat, že se časem dostaví bolesti hlavy, krční páteře, ramen, migrény, tenisový loket, vysoký krevní tlak, hučení v uších, chrápání, změna funkce štítné žlázy, zhoršené vidění, křeče v sanici či dokonce snížená pohyblivost jazyka v ústech.

3. Opírání o loket a naklánění se do strany
Pokud jsme při sezení unaveni, nebo nám poloha na jedné straně vyhovuje více, logicky se na ni nakloníme a opřeme se při tom o loket. Tím ho však přetížíme. Záda se nám přitom vyhrbí, hluboké stabilizační svaly se uvolní, celé tělo klesá na jednu stranu, páteř je tlačena stejným směrem a svaly se na druhém boku stahují. Tímto si zaděláváme na problém zvaný skolióza. Dále dochází k zatuhnutí krční páteře, protože meziobratlové ploténky jsou nepřirozeně tlačeny k jedné straně. Časem může dojít k výhřezu meziobratlového disku, z toho důvodu, že opět tlačíme na břišní orgány, a tak nedochází ke správnému dýchání ani prokrvení celého těla. Takto i zbytečně namáháme srdce. Protože opíráním blokujeme dolní část hrudníku (v podprsenkové oblasti) dochází k oslabení trávícího systému, zatěžujeme tak žaludek, játra a žlučník. V neposlední řadě tím oslabujeme funkce hrtanu.

4. Nevhodná bederní opěrka
Bederní opěrky jsou in. Máme pocit, že jejich přítomností zádům ulevujeme. Jejich přínos je však spíše opačný. Většinou totiž nemáme správnou velikost a bedra tak nastavujeme do nevhodné pozice. Tím je zbytečně namáháme, a proto nás neminou bolesti v těchto partiích. Nevhodná opěrka navíc posouvá pánev dopředu a tím ovlivňuje i umístění orgánů v těle. Nesprávné umístěné vnitřní orgány oslabuje a jejich funkčnost se mění. Nevhodnou bederní opěrkou se zároveň zaděláváme na gynekologické problémy a problémy s močovými cestami, protože dojde k povolení spodních břišních svalů, a to včetně dna pánve.

5. Stále jen sedíme
Špatné sezení u počítače může doslova zničit zdraví. Proto doporučujeme střídat sezení a stání u počítače a pravidelně si dělat přestávky na protažení celého těla. Abychom předešli problémům se zády, kterými trpí polovina populace, doporučujeme nepodceňovat výběr zdravé židle, dobře nastavitelného stolu a kvalitních držáků na počítač. Pokud budeme mít počítač v nevhodné výšce nebo pod nesprávným úhlem, automaticky si sedneme špatně. Vhodné jsou například stoly Stell, které jdou velmi jednoduše nastavit do polohy, kterou právě potřebujete a umožňují velmi jednoduše přecházet z polohy spodní do polohy horní. To znamená, že u práce můžete během chvilky stát. Stání je totiž mnohem zdravější než sezení.

Například SIT-STAND rám stolu Stell SOS 3000 umožňuje snadný přechod z práce v sedě do práce ve stoje. Má ovládací panel, který je napájen standardním síťovým kabelem. Prostřednictvím prodlužovacího přívodu připojíte tento stůj včetně všech zařízení, které používáte. Polohování stolu je velmi tiché a plynulé. Součástí stolu je i časovač, který vás upozorní na vhodnost změny pracovní polohy v nastaveném intervalu.

Rady, jak správně sedět
Jestliže trávíte většinu svého pracovního dne u počítače, potom dodržujte několik pravidel. Monitor by měl být v úrovni očí, ale zároveň nestát přímo před vámi a pozor na vychýlení do stran. Dále dodržujte pravidlo pravých úhlů. Co to znamená? Chodidla by měla ležet celou plochou na zemi, nohy držíme od sebe na šířku pánve, ohnutí v kolenou by mělo svírat úhel 90 stupňů, pravý úhel by měl zůstat i mezi trupem a stehenní kostí, to zajišťuje vzpřímené držení těla. Také mezi předloktím a paží udržujte pravý úhel. V případě notebooků investujte do speciálního stojanu, který posune displej výše do úrovně očí. Ceny stojanů se pohybují v řádech stokorun. Židle by pak měla podporovat rovné držení zad a opěrátko by nemělo být příliš prohnuté. Mimochodem, investice do opravdu kvalitní židle se určitě vyplatí, protože podobně jako v posteli na ní totiž trávíme velkou část dne.

Autor: Monika Straková
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Magazín

Chcete podnikat v Praze? Nezapomeňte na reprezentativní kancelář

Hledáte vhodné kancelářské prostory? Pro spoustu společností a potažmo i jejich majitele představuje výběr kancelářského zázemí nemalou výzvu. V současné době je obtížné orientovat se v rozmanité nabídce pražských kanceláří, a proto vám v ...

Vybudujte letní kapsulový šatník se značkou TATUUM - co v něm musí být?

Letní měsíce jsou jako bílý list papíru, na kterém můžeme tvořit naše každodenní stylizace. Značka TATUUM, známá svou nabídkou elegantního a nadčasové ...

Investice do klidné budoucnosti: Proč by měl každý uvažovat o životním pojištění

Pojistit se dá kde co od auta až po domácího mazlíčka. Pojistit si dokonce můžete i drahé kolo nebo fotoaparát - třeba proti krádeži. Existuje však je ...

Škodlivý kód Rescoms nahrává záznamy přes mikrofon a webkameru

V únoru se v Česku vedle spywaru Agent Tesla a spywaru Formbook nově objevil škodlivý kód Rescoms. Tento malware se podobně jako spyware zaměřuje na o ...

Tinnitus a duševní zdraví

Záhadný příznak spousty onemocnění, který pacientům znepříjemňuje život a významně snižuje jeho kvalitu. To je tinnitus. Pískání, hučení nebo šum v uš ...





Čtvrtek 28.3.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes