PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Zprávy

Jak předejít špatnému influencer marketingu?

19.04.2018
Takzvaný influencer marketing se dostává do popředí. Loni se o něm hodně diskutovalo a křivka třeba na Google Trends letí vzhůru i letos. Firmy zvyšují rozpočty právě jejich směrem. Uvědomují si, že třeba teenagery dnes již sotva osloví tradičními formáty jako je televize, rádio či noviny. Pro řadu firem jsou také klíčovými zákazníky právě dospívající. Není to ale jen o nich, experti se shodují, že pro lidi s vlivem, zejména online, není oblast, kde by se nedali využít.
Ilustrační snímek | Foto: kasparpr.cz
S jejich zapojováním do marketingových strategií firem rostou i chyby a kauzy. Společně s Matějem Kretíkem z www.bookinagency.cz jsme vybrali některé zásadní i tipy, jak chybám předejít.

Boom ohledně influencerů začal někdy od roku 2014, ale naplno je patrný třeba při zadání klíčových slov jako influencer či youtuber od roku 2016, trends.google.com/trends/explore?date=today%205-y&q=influencer a to nejen v rámci Česka, ale celosvětově. Stačí se podívat na křivku v Google Trends, kde je to patrné. Česko kopíruje celosvětový trend. Spolupráce s nimi se přesto řada firem obává a využívá je zatím jen okrajově. Důvodem mohou být i některé kauzy a také nepochopení pravidel kooperace.

"Nejčastější chybou bych označil nezjištění si aktuálního trhu, proč značka nebo produkt nefunguje a jelikož jsou aktuálně trendy influenceři, mají firmy pocit, že je spasí," míní Matěj Kretík, majitel Bookin Agency, která zastupuje mimo jiných například rappera Johny Machette, vlogerku a herečku Gabrielle Hecl, dýdžeje a producenta NobodyListen. V poslední době jeho talentová agentura bookinagency.cz spolupracovala s rapperem Logicem, hercem Zdeňkem Piškulou, zpěvačkou Sharlotou, youtuberem Vláďou z VladaVideos a dalšími.

To pak ústí často v neúspěšné spolupráce, které jsou nastavené jen pro peníze a není osobní chuť influencera značku či produkt podpořit, chybí k ní vztah.

Dalším krátkozrakým problémem je absence společného přístupu a vytvoření širšího příběhu. "Netvoření příběhové komunikace, nepřemýšlení širším pohledem na daný projekt s influencerem. Ale pouze velmi omezeným způsobem - máme produkt, nakoupíme influencera a to nám bude stačit. Je to pořád v ČR celkem obecný problém, ale rád říkám, že se to každým týdnem mění k lepšímu," uvádí manažer influencerů a producent.

Firmy věří, že jim influenceři mohou pomoci získat zákazníky. Studie z USA ukazují již delší dobu, že kampaně s influencery využívá 84 % marketérů, z nichž 81 % považuje jejich využití za velmi efektivní. Přesto u nás mají společnosti ve spolupráci s nimi obavy. Dle veřejně dostupných marketingových průzkumů vnímají firmy jako riziko spolupráce s influencery nízkou míru kontroly nad výsledkem, přítomnost lidského faktoru a problematické měření dosahu.

Jak to tedy udělat správně, aby byla kampaň úspěšná?

Své o tom ví Matěj Kretík z bookinagency.cz, který přináší několik tipů:
1. Zjistit aktuální trendy ohledně značky či daného produktu.
2. Vytipovat influencery, kteří by mohli mít k produktu vztah a pomoci mu.
3. Společně vymyslet příběh, jak produkt uvěřitelně představit komunitě.
4. Vyjasnit si pravidla hry mezi firmou a influencerem a uvědomit si míru rizika, které představuje originální představení produktu lidem, aby to nebylo prvoplánově reklamní.
5. Nastavit si spolupráci smluvně, ale tak, aby byla transparentní, jednoduchá a respektovala tvorbu influencera i etiku.

Kdo je influencer? Třeba i mimozemšťan Alzák
Za influencera se obecně považuje člověk, který dokáže ovlivnit chování jiných lidí, obvykle prostřednictvím internetu, sociálních sítí. Přirozeným a důvěryhodným způsobem s využitím vlastního obsahu prezentuje komerční sdělení. Podle slov Matěje Kretíka nemusí být influencer nutně jen reálný člověk, ale třeba i takový mimozemšťan Alzák. "Případně lze influencera vytvořit si interně a slavným ho teprve udělat. Často v případě, kdy firma pro značku nemůže najít vhodného influencera, dá se třeba vytvořit z majitele firmy," radí majitel Bookin Agency.

O míře vlivu rozhoduje velikost komunity, která ho na internetu sleduje. Nejčastěji se však jedná o youtubery, bloggery a celebrity. Přední příčky v Česku obsazují v rozličných žebříčcích například osobnosti jako Leoš Mareš, Jirka Král, Shopaholic Nicol, Andrej Babiš, Jaromír Jágr či staronový prezident Miloš Zeman a Petra Kvitová.

O Matěji Kretíkovi
Matěj Kretík se již deset let stará o známé lidi. Roku 2013 založil talentovou agenturu Bookin Agency která se dnes stará o přední influencery v Česku a spolupracuje se zvučnými značkami na trhu, stojí rovněž za obchody s módou Senovážná 6 a internetový obchod www.snapbacks.cz a Streetsportline pro mladé nejen u nás, ale i na Slovensku, produkcí sledovaných videoklipů a kampaní. Na kontě má i úspěšný online magazín THE MAG a společně s DJ NobodyListen právě populární hudební událost Addict, která se rozrostla za hranice Prahy. Umí oslovit zejména lidi pod 30 let. Zastupuje rappera Johny Machette, blogerku a herečku Gabrielle Hecl, DJ a producenta NobodyListen. V poslední době jeho talentová agentura www.bookinagency.cz spolupracovala s rapperem Logicem, hercem Zdeňkem Piškulou, zpěvačkou Sharlotou, youtuberem Vláďou z VladaVideos a dalšími.



Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Fotogalerie:

Další články z rubriky Zprávy

Středočeský kraj a hlavní město Praha připravují soutěž na dopravce, který bude provozovat velkokapacitní vlaky

Zakázku na dopravce, který bude na území kraje a Prahy provozovat nové vlakové jednotky pro zhruba čtyři stovky sedících cestujících, bude monitorovat Transparency International (TI). Kraj a Praha se rozhodli tuto nevládní protikorupční organizaci ...

Pražská O2 arena slaví 20 let

Největší česká multifunkční hala, pražská O2 arena, dnes slaví dvacet let své existence v kulturním a společenském životě lidí nejen z České republiky ...

Veterináři v tržnici SAPA odhalili přes 1300 kg potravin neznámého původu

Inspektoři Státní veterinární správy v závěru uplynulého týdne při společné kontrole s Celní správou zkontrolovali na příjezdové komunikaci do areálu ...

PID posiluje síť kontaktních míst karty Lítačka ve Středočeském kraji

Kartu Lítačka pro cestování ve Středočeském kraji využívá přes 265 tisíc lidí. V tuto chvíli je pro ně přímo v kraji otevřeno 14 prodejních míst, kde ...

DPP: Rekonstrukce obratiště Březiněveská a související dopravní omezení

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) od úterý 26. března do čtvrtka 8. dubna 2024 do ranního výjezdu opravuje tramvajovou trať v blokové smyčce Březiněv ...





Pátek 29.3.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes